Το σχέδιο «μεγάλης βομβιστικής επίθεσης» στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού, πριν από τρία χρόνια, συνδεόταν τελικώς με μια ανθοδέσμη-βόμβα σε έναν… ξενοδόχο! Το οπλοστάσιο-μαμούθ με RPG-7 και Καλάσνικοφ που είχαν εντοπίσει οι Αρχές ασφαλείας στο Παλαιό Φάληρο και είχε «αποδοθεί» στον άφαντο τότε Νίκο Μαζιώτη ή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» τελικά φαίνεται ότι συνδεόταν με έναν 41χρονο που εμφανιζόταν σαν «πράκτορας» της ΕΥΠ. Και το επικείμενο «χτύπημα» που φέρεται να ετοιμαζόταν στο κεντρικό κτίριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν πιθανόν ένα παιγνίδι παρασκηνίου εντός και εκτός ΕΛ.ΑΣ.
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει μια άγνωστη, εντυπωσιακή όσο και αμφιλεγόμενη, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και την απάντηση σε ένα μεγάλο, πολύχρονο μυστήριο για ένα οπλοστάσιο χωρίς κάτοχο και για μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση με «στόχο» το κυβερνητικό τότε κόμμα.

Αυτοκίνητο-αποθήκη όπλων
Η υπόθεση αφορά την ανεύρεση την 1η Φεβρουαρίου 2014 ενός παλιού ΙΧ μάρκας Opel Astra στην οδό Αγίας Κυριακής –μπροστά από μια εγκαταλειμμένη πολυκατοικία –στο Παλαιό Φάληρο και το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν έμφορτο με όπλα. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί την Πρωτοχρονιά από την Κερατέα και είχε πλαστές πινακίδες. Στο πορτ μπαγκάζ του οχήματος οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα σε δύο σακ βουαγιάζ έναν εκτοξευτήρα RPG, τέσσερα βλήματα RPG, τέσσερις προωθητήρες RPG, τέσσερις αμυντικές χειροβομβίδες F1 με ισάριθμους πυροδοτικούς μηχανισμούς, τρία Καλάσνικοφ, επτά γεμιστήρες για το συγκεκριμένο όπλο, δύο κοντάκια για Καλάσνικοφ, δεκάδες σφαίρες, επίσης για Καλάσνικοφ, γάντια και κουκούλες.
Η ανεύρεση του οπλοστασίου έγινε μια κρίσιμη περίοδο αφού έναν μήνα νωρίτερα είχε αποδράσει από τις φυλακές Κορυδαλλού το πρώην μέλος της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός έπειτα από συνεργασία με τους «Πυρήνες». Επιπλέον, εκείνο τον καιρό η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» είχε προχωρήσει σε επιθέσεις, αρχικά στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και σε γραφεία αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη. Ακόμη, τότε, είχε αναπτύξει δράση ο αντάρτης πόλης Νίκος Μαζιώτης (σ.σ.: είχε αποδράσει το καλοκαίρι του 2012, συνελήφθη το καλοκαίρι του 2014 στο Μοναστηράκι) ενώ υπήρχαν αναφορές για συνεργασία του με ποινικούς σε ληστείες στη Νεμέα, στις Σπέτσες, στην Ακράτα, στο Βελεστίνο, στα Μέθανα κ.α.

Οταν είχε βρεθεί λοιπόν το οπλοστάσιο, είχαν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια για τον τρόπο εντοπισμού του οπλοστασίου, ποιοι ήσαν οι κάτοχοι των όπλων και ποια θα ήταν η χρήση τους, με αναφορές για εμπλοκή αναρχικών ή γνωστών ποινικών από Ελλάδα και Αλβανία.

Τι τελικά ωστόσο είχε συμβεί και ποιο ήταν το επί χρόνια κρυμμένο «μυστικό του οπλοστασίου του Παλαιού Φαλήρου»;

Ο «πληροφοριοδότης» του Κορυδαλλού
Ολα ξεκινούν λοιπόν λίγες εβδομάδες νωρίτερα στη φυλακή Κορυδαλλού, όταν πραγματοποιείται συνάντηση στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. (υπηρετούσε τότε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών) με έναν 41χρονο κρατούμενο που κατηγορείτο για την έκρηξη μιας… γλάστρας-βόμβας σε κρητικό ξενοδόχο.
Το περιστατικό εκείνο είχε σημειωθεί στις 15 Ιουνίου 2012 στην οδό Ηρας, στη Βουλιαγμένη, όπου διέμενε ο 47χρονος ξενοδόχος και το δέμα-βόμβα που τραυμάτισε σοβαρά τον ξενοδόχο έγραφε «Χαθήκαμε. Ελπίζω να σου αρέσει το δώρο μου. Αν θέλεις κάλεσέ με».
Μετά από πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ασκήθηκαν –τον Ιούνιο του 2013 –διώξεις για την οργάνωση της αποστολής του δέματος-βόμβα σε οκτώ άτομα και ανάμεσα σε αυτά στον 41χρονο που είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για απάτες και ληστεία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 41χρονος παρουσιαζόταν μερικές φορές σαν «πράκτορας της ΕΥΠ». Επίσης είχε διαπιστωθεί από παρακολουθήσεις ότι ασχολείτο με την αγοραπωλησία όπλων και εκρηκτικών από την Κρήτη. Ακόμη βασικός κατηγορούμενος για τη γλάστρα που εξερράγη ήταν και γνωστός επιχειρηματίας –πρώην ιδιοκτήτης τράπεζας –που κατηγορείται για σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την αρχική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., το εκρηκτικό δώρο στάλθηκε λόγω «ερωτικής αντιζηλίας».
Ο 41χρονος κρατούμενος ανέφερε, λοιπόν, στα τέλη του 2013 στον αξιωματικό που τον επισκέφθηκε στον Κορυδαλλό ότι είχε μια «κρίσιμη πληροφορία για τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού με τρομοκράτες που είχαν όπλα και εκρηκτικά σε ένα αυτοκίνητο Opel Astra», συσχετίζοντας αυτή την επίθεση με τους «Πυρήνες» και με «διαρροές» που υπήρχαν μέσα στο Κορυδαλλό όπου κρατούνταν και ο ίδιος.

Ο 41χρονος για τις πληροφορίες αυτές ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση στη δίκη του για τη γλάστρα-βόμβα, ενώ παραμένει άγνωστο αν του δόθηκε χρηματική αμοιβή.
Τότε σήμανε γενικός συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. ενώ συνεχή ενημέρωση είχε και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.
Ρυθμίσεις επί… σεναρίων
Οπως αναφέρει στέλεχος της Ασφάλειας Αττικής που συμμετείχε στην έρευνα, «μας μιλούσαν για έναν πολύ σημαντικό πληροφοριοδότη που είχε σχέσεις και με τη Mossad και άλλες μυστικές υπηρεσίες, καθώς και για σίγουρη πληροφορία. Επί σειρά ημερών και όλες τις νύχτες ήμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ψάχνοντας αυτό το Opel Astra που θα αποτελούσε τη βάση για το… μακελειό στη Νέα Δημοκρατία. Με κεντρική εντολή να μην υπάρξει καμιά διαρροή, σαρώναμε τους γύρω δρόμους, πέριξ της λεωφόρου Συγγρού, αλλά δεν βρίσκαμε τίποτα. Παρά τη γενική επιφυλακή, δεν ανακαλύψαμε τίποτα. Πολλοί εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για όσα συνέβαιναν, όμως οι άνωθεν εντολές ήταν σαφείς».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε δεύτερη φάση, ο ίδιος πληροφοριοδότης, αφού μίλησε για «πιθανή ματαίωση της επίθεσης από τους τρομοκράτες», υπέδειξε τον χώρο όπου βρισκόταν το αυτοκίνητο-οπλοστάσιο στο Παλαιό Φάληρο.
Οι αστυνομικοί επί σειρά ημερών παρακολουθούσαν το ΙΧ που έφερνε ίχνη… εγκατάλειψης, μήπως πήγαινε κάποιος από τους «ενόπλους» να κινήσει το ΙΧ ή να πάρει τα όπλα. Ουδείς όμως παρουσιάστηκε και ακολούθησε η επιδεικτική έρευνα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι δεν υπήρξε καμία επαλήθευση του σεναρίου επίθεσης στη Νέα Δημοκρατία, υπήρξε ακόμη και τροποποίηση νομικού πλαισίου (δεν προβλεπόταν «ανταμοιβή» για πληροφοριοδότη σε μη τελεσθείσα ή σαφώς αποτραπείσα ένοπλη επίθεση) προκειμένου να έχει ειδική μεταχείριση ο 41χρονος πληροφοριοδότης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι τον Δεκέμβριο του 2016 όλοι οι κατηγορούμενοι για τη γλάστρα-βόμβα στον κρητικό ξενοδόχο αθωώθηκαν.
Το δικαστήριο δέχθηκε τις εξηγήσεις των μεταφορέων της βόμβας ότι εντολέας τους ήταν ένας κύπριος επιχειρηματίας που ποτέ δεν εντοπίστηκε αλλά και ότι αγνοούσαν ότι η γλάστρα είχε εκρηκτικό μηχανισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ