Η προμήθεια των άρματα Leopard οδηγεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 11 πρόσωπα. Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπει σε δίκη μεταξύ άλλων τον Σπύρο Τραυλό, πρώην γενικό γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, αντιπρόσωπο της εταιρείας Krauss Maffei Wegmann, καθώς και πρώην υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στην υπογραφή Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, που απορρέουν από την κύρια σύμβαση προμήθειας αρμάτων Leopard.


Είναι μια από τις έξι για τις οποίες θα ελεγχθεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.

Τα χρήματα από την επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με την κατηγορία, έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Τμήμα της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.