Το δωρεάν πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» που φέρνει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας πιο κοντά στις ψηφιακές τεχνολογίες παρουσίασε την Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μώραλης.
Όπως ειπώθηκε υλοποιείται για πρώτη φορά στον Δήμο Πειραιά από τον φορέα «50 και Eλλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.
Την παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησαν ο Δρ. Δημήτρης Καμπανάρος και η Δρ. Μυρτώ-Μαρία Ράγγα από την Επιστημονική Εποπτεία Προγράμματος «50 και Ελλάς».
Ο κ. Μώραλης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε: «Το πρόγραμμα αφορά δωρεάν μαθήματα χρήσης ψηφιακών μέσων σε δημότες μας μεγαλύτερης ηλικίας, με σκοπό να εκπαιδευτούν στις βασικές γνώσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και να εντάξουν τη χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητά τους.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσα από αυτή τη μεγάλη συνεργασία που ξεκινήσαμε, δίνουμε τη δυνατότητα ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας, να μάθουν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ, τα τάμπλετς και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, αποκομίζοντας και εκείνοι, τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία και που έχουν διευκολύνει τη ζωή όλων εμάς που τα χρησιμοποιούμε. Στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να οργανώσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους, αλλά και να τους προσφέρουμε χαρά: από το να εκπαιδευτούν στο να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους διαδικτυακά γλιτώνοντας χρόνο και ταλαιπωρία, μέχρι το να μάθουν να επικοινωνούν εύκολα και δωρεάν με τους δικούς τους ανθρώπους, ακόμα και στο εξωτερικό με βιντεοκλήσεις».
Και πρόσθεσε «για εμάς ως δημοτική αρχή, είναι πολύ σημαντικό να είναι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας ενεργά μέλη της κοινωνίας, άνθρωποι δραστήριοι, ενημερωμένοι και με ενδιαφέροντα. Στηρίζουμε καθημερινά, με κάθε μέσο που διαθέτουμε, τη λειτουργία των 11 Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά, στα οποία είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 1.300 μέλη. Μάλιστα, στην αρχή της δημοτικής μας θητείας, το 2014, ξεκινήσαμε από μόνοι μας, με τη βοήθεια εθελοντών, προγράμματα εκμάθησης υπολογιστών στα Κέντρα Αγάπης για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, στα οποία συμμετέχουν ήδη πολλοί ηλικιωμένοι, αποδεικνύοντας ότι η όρεξη για γνώση δεν γνωρίζει ηλικίες.

Για τις ανάγκες του προγράμματος στον Δήμο Πειραιά έχουμε διαμορφώσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο στα γραφεία της Β’ Δημοτικής Κοινότητας, στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μεταφοράς. Δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από χίλιους Πειραιώτες να συμμετάσχουν, ενώ στα μαθήματα του Πειραιά μπορούν να πάρουν μέρος και κάτοικοι του Περάματος. Υπάρχουν τμήματα πρωινά και απογευματινά, ταχύρρυθμα και κανονικά, ανάλογα με το χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας».

Επιπλέον ο δήμαρχος Πειραιά απηύθυνε κάλεσμα σε άλλες επιχειρήσεις, φορείς ή ιδιώτες, «να μας εμπιστευθούν και να συνεισφέρουν με παρόμοιες κοινωνικές δράσεις, αγαθά ή υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, είτε αυτοί είναι ηλικιωμένοι, είτε παιδιά, είτε οικονομικά αδύναμοι».
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της «50 και Ελλάς» 211-7100203 και 6972620306 και 6972023153 και ταυτόχρονα εγγράφονται στα τμήματα που τους ενδιαφέρουν. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική ταυτότητα και ένα αποδεικτικό ότι μένουν στην περιοχή ή είναι δημότες της περιοχής. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και τα tablet δίνονται επί τόπου στο μάθημα.