Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτηση της προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά κυρία Νίνα Κασιμάτη.


Στο αιτιολογικό της ερώτησης της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για την ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης των Λιπασμάτων απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα ρυθμίζει τη χρονική διάρκεια και τους όρους παραχώρησης, τις συνέπειες της παράβασής τους, τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, καθώς και τους λόγους ανάκλησης της παραχώρησης».
Επίσης, τονίζει, «είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει συντεταγμένα η ανάπλαση της περιοχής των «Λιπασμάτων», η κυβέρνηση με το άρθρο 28 του ν. 4324/2015 έχει προβλέψει την οργανωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση –ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο των 640 στρεμμάτων, ακυρώνοντας προηγούμενες προβλέψεις για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση βιομηχανικών χρήσεων και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να παραχωρηθούν στους Δήμους της Β’ Πειραιά και στον Δήμο Πειραιά οι ανωτέρω εξαιρούμενοι χώροι».
Στη συνέχεια θέτει τα ερωτήματα προς τον κ. Κουρουμπλή: «Πότε θα εκδοθεί η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ολοκλήρωση της παραχώρησης της Περιοχής των «Λιπασμάτων» στον Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας και για ποιους λόγους δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη και πότε προβλέπεται η παραχώρηση των υπόλοιπων εξαιρούμενων χώρων στους Δήμους της Β’ Πειραιά Περάματος, Σαλαμίνας και Κερατσινίου –Δραπετσώνας καθώς και στον Δήμο Πειραιά;»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κερατσινίου –Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος έχει αναφέρει στο facebook για την ανάπλαση του χώρου των Λιπασμάτων ότι «η πρόσβαση των πολιτών στο χώρο θα γίνεται από τρία σημεία: από την οδό Γρ.Λαμπράκη (Υδατοδεξαμενές), από την οδό Μιχαληνού και από την είσοδο Κράκαρη.

Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος και φιλικός για ΑΜΕΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής πρόκειται να κατασκευαστούν άμεσα: Ένα θέατρο 1.000 θέσεων, σε πρώτη φάση, με τη προοπτική να φτάσει μελλοντικά στις 1.400 θέσεις και το οποίο θα περιλαμβάνει καμαρίνια και τουαλέτες κοινού, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5, ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα γήπεδο τένις, αποδυτήρια για τους αθλούμενους, διαδρομές περιπάτου και τζόκιν, ποδηλατόδρομος, πάρκινγκ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, περίπου 400 θέσεων, ένα αναψυκτήριο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινού.

Παράλληλα με τα παραπάνω έργα, έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση δεντροφύτευσης περίπου 1.500 δέντρων και φυτών χαμηλής βλάστησης, γεγονός που θα δώσει πνοή στη τοπική κοινωνία και θα βελτιώσει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων.» Τέλος είχε επισημάνει ότι ο συνολικός χώρος πρόκειται να περιφραχτεί και να φυλάσσεται σε 24ωρη βάση.