Ολιγομελείς ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών πρόκειται να συσταθούν για να επιχειρούν άμεσα σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, αλλά και για διασώσεις εγκλωβισμένων ατόμων σε ορεινούς όγκους σε περιοχές που δεν λειτουργούν υπηρεσίες της ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για την σύσταση των ομάδων αυτών ελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος χάνονταν πολύτιμος χρόνος μέχρι να μεταβεί στο σημείο που έχει συμβεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να επιχειρήσει.
Έτσι οι πυροσβέστες που θα στελεχώσουν τις νέες ομάδες, αφού πρώτα περάσουν ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα μεταβαίνουν άμεσα και θα επιχειρούν μέχρι να φτάσουν εκεί οι συνάδελφοι τους από την πλησιέστερη υπηρεσία της ΕΜΑΚ που αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε οκτώ περιοχές σε όλη τη χώρα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μέχρι στιγμής πότε θα συσταθούν οι ομάδες αυτές (κάτι που αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες) ενώ παράλληλα δεν έχει αποφασιστεί σε ποιες περιοχές θα συσταθούν οι ομάδες αυτές.
Ωστόσο σε πρώτη φάση θα λειτουργούν σε διοικήσεις νομών και πιθανόν σε δεύτερο στάδιο θα επεκταθούν και σε κατά τόπους υπηρεσίες της Πυροσβεστικής. Επιπλέον βασικό κριτήριο για την επιλογή των περιοχών θα είναι και ο αριθμός των πυροσβεστών που υπηρετούν σε αυτές. Δεν αναμένεται δηλαδή να προτιμηθούν στη πρώτη φάση διοικήσεις νομών που αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού.
Για το θέμα μίλησε σε συνέντευξη του στην «Ελευθερία» Καλαμάτας ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλειος Καπέλιος ο οποίος είχε επισημάνει ότι «…δρομολογούμε και νέες δομές, όπως κάποιους μικρούς πυρήνες σχετικά με έκτακτες περιπτώσεις ειδικών δυνάμεων, που πρέπει να επεμβαίνουν σε ειδικά συμβάντα σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ΕΜΑΚ. Επίσης σκοπεύουμε να οργανώσουμε ομάδες για τη συντήρηση του εξοπλισμού».