Νερό στον μύλο των σεναρίων για εκλογές ρίχνει μια προγραμματισμένη για τις 20 και 21 Μαρτίου 2017 στις Βρυξέλλες συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους αξιωματούχους για εκλογικά ζητήματα. Παρ’ όλο που η ατζέντα της αφορά τεχνικά ζητήματα για τις εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αναβάθμιση συστημάτων ασφαλείας προς αποφυγή διπλοψηφίας, και στατιστικά δεδομένα όσον αφορά την «ενωσιακή ιθαγένεια», η υπόθεση φουντώνει τις συζητήσεις περί πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές.

Γαργαλιστικοί συνειρμοί
Από τις 14 Μαρτίου 2017 τρία έγγραφα, με την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, προκάλεσαν… γαργαλιστικούς πολιτικά συνειρμούς, μια και συνδέονταν με επαφές εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για εκλογικά θέματα στο Βέλγιο. Μάλιστα ο χρόνος συνάντησης συνέπιπτε με το καυτό διήμερο κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συνεδρίαζαν για το ελληνικό ζήτημα. Πόσω μάλλον όταν εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Eco/Fin, άφηναν αιχμές, άμεσα ή έμμεσα, για ενδεχόμενο εκλογών και στην Ελλάδα, με αφορμή δεσμεύσεις της όποιας κυβέρνησης όσον αφορά τις αποφάσεις δημοσιονομικών μέτρων μετά το 2019. Τι επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών; Οτι, «όπως έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιον τρόπο ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα.
Ετσι, από καραμπόλα υπήρξε πολιτικό σούσουρο, και εντός συνόρων, με την ύπαρξη των εγγράφων του υπουργείου Εσωτερικών (αριθμοί πρωτοκόλλων: 7275-14.3.2017, 7276-14.3.2017, 7277-14.3.2017) για την κάλυψη δαπάνης εξόδων διαμονής με έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής, λόγω μετακίνησης εκτός έδρας στελέχους του υπουργείου Εσωτερικών, στις Βρυξέλλες, στις 20-21.3.2017, «προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών, αρμόδιας για εκλογικά ζητήματα».
Τελικά ο ειδικός επιστήμονας του υπουργείου Εσωτερικών δεν πήγε στις Βρυξέλλες αλλά η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από υπάλληλο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στην ΕΕ.
Οπως εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, η συνάντηση στις Βρυξέλλες είχε, μεταξύ άλλων, ως επίδικο την ανταλλαγή εκλογικών αρχείων για τους πολίτες της ΕΕ που ψηφίζουν σε κράτη-μέλη όπου διαμένουν. Στόχος είναι η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος με χρήση «εργαλείων» κρυπτογράφησης για ασφάλεια δεδομένων, ώστε να αποφευχθούν διπλοψηφίες.

Παράλληλα, η συζήτηση είχε στην ατζέντα της το θέμα της διεύρυνσης της συμμετοχικότητας πολιτών της ΕΕ που διαμένουν σε άλλα κράτη-μέλη. Εντάσσεται στις δράσεις που σχετίζονται με την «ευρωπαϊκή ιθαγένεια», προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή και παρουσία τους στο πεδίο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Στην Ελλάδα υπάρχει εδικός εκλογικός κατάλογος πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα και με αίτησή τους είχαν δηλώσει ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις δημοτικές εκλογές. Τώρα το υπουργείο Εσωτερικών, βάσει του πορίσματος της Επιτροπής με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προτείνει να δίνεται στους πολίτες της Ενωσης επίσης η δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις περιφερειακές εκλογές.

Για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα, οφείλουν να προσέλθουν στον δήμο όπου διαμένουν, προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο) και να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση εγγραφής. Περαιτέρω δικαιολογητικά δεν απαιτούνται.
Στην περίπτωση που οι πολίτες της Ενωσης ενδιαφέρονται να ψηφίσουν πολιτικά κόμματα και υποψηφίους της χώρας τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στην πρεσβεία ή στο προξενείο της χώρας τους στην Ελλάδα.
Αναθεώρηση καταλόγων
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος, που συνδέεται όμως και με διαδικασίες εθνικών εκλογών, αποτελεί και η διαδικασία για την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, η οποία γίνεται κατά πάγιο τρόπο ανά δίμηνο. Ηδη από τις 3 Φεβρουαρίου έχει αποσταλεί προς όλους τους δήμους της χώρας, στις υπηρεσίες Δημοτολογίου, έγγραφο (αριθμός πρωτοκόλλου <OIK> 3642-3.2.2017) για την καταχώριση των μεταβολών της Α’ Αναθεώρησης 2017 των βασικών εκλογικών καταλόγων, των κοινοτικών εκλογέων και των αιτήσεων ετεροδημοτών.
Το αρχείο της Α’ Αναθεώρησης 2017 περιέχει το εκλογικό σώμα των δήμων όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την ενσωμάτωση των μεταβολών της Στ’ Αναθεώρησης του έτους 2016 και βρίσκεται στη διάθεση των ΟΤΑ μέσω ασφαλούς συνδέσμου(https://aftodioikisi.ypes.gr) στο Διαδίκτυο. Με το έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών δίνει οδηγίες για την παραλαβή του εκλογικού αρχείου και υπενθυμίζει ότι αφού εγκαταστήσουν την εφαρμογή της Α’ Αναθεώρησης 2017 θα πρέπει να ενσωματώσουν όλες τις μεταβολές που συνέβησαν στο εκλογικό σώμα το διάστημα από 1.1.2017 ως και 28.2.2017.
Μάλιστα, η ημερομηνία για να το αποστείλουν στο υπουργείο ορίζεται το αργότερο ως τις 13 Μαρτίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο εφιστά την προσοχή για το ότι βάσει της παρ. 1 του άρθρου 4 του ΠΔ 26/2012, όπως αυτή ισχύει, σε αυτή την αναθεώρηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι δημότες που το 2017 θα συμπληρώσουν το 17ο και το 18ο έτος της ηλικίας τους (γεννηθέντες το 1999 και το 2000 αντίστοιχα).

Η εκλογολογία στο πολιτικό τερέν

Η εκλογολογία που ποτέ δεν σταμάτησε από τη στιγμή κιόλας που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εντάθηκε από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Το υπουργείο Εσωτερικών, το επιλεγόμενο, λόγω αρμοδιότητας, στρατηγείο των εκλογών, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των κομματικών επιτελείων, τα οποία διερευνούν «σημάδια» προετοιμασίας για τις κάλπες. Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης, πέραν του ότι έχει προτείνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την απλή αναλογική – και απαντά ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αν χρειαστεί θα την καταργήσει εφόσον γίνει κυβέρνηση -, δεν παύει να παρεμβαίνει με δηλώσεις.

Αφενός είναι υπουργός Εσωτερικών, αφετέρου έχει ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί να διατηρεί «αριστερό προφίλ». Η ΝΔ καιροφυλακτεί και εκλογολογεί με επίκεντρο τον δημοσκοπικό γαλάζιο αέρα και την κριτική για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης (λες και το περιεχόμενο είναι δευτερότριτο θέμα της όποιας συμφωνίας). Και ο Σκουρλέτης παρεμβαίνει, την ώρα που είναι ασφυκτικός ο δημοσιονομικός κλοιός, παλαιά μέτρα συνθλίβουν την καθημερινότητα του κόσμου, νέα έρχονται. Ξέρει άλλωστε και να πολιτικολογεί, ανοίγοντας θέματα με το… γάντι. Στις αρχές Ιανουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει εκλογές, αλλά προσέθετε ότι «αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει όχι από επιλογή της κυβέρνησης αλλά από μια πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων ή ένα απόλυτο αδιέξοδο, που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει, όταν βρισκόμαστε κάτω από καθεστώς Μνημονίου» (ράδιο North 98 της Θεσσαλονίκης).

Εναν μήνα αργότερα επαναλάμβανε το «όχι» στις πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια πέταγε την πρόταση για ψήφιση των μέτρων με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διευκρινίζοντας ότι είναι προσωπική του άποψη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ