Ένα νομοσχέδιο που έχει περάσει από «σαράντα κύματα» φαίνεται ότι –εάν όλα πάνε καλά και με βάση τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις –παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή, αφού πρώτα περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» άρθρα του οποίου είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από ακτοπλόους, φορείς του θαλάσσιου τουρισμού, συνδικαλιστικούς εκπροσώπους λιμενικών κ. α.
Σήμερα Πέμπτη πραγματοποιήθηκε για το θέμα ευρεία σύσκεψη με την παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, Γενικών Γραμματέων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαβούλευση στα τέλη Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία των τελικών παρατηρήσεων από τους υπηρεσιακούς παράγοντες με βάση τα σχόλια που άφησαν φορείς και ιδιώτες σε άρθρα του νομοσχεδίου ενώ έχουν γίνει και διαδοχικές συσκέψεις που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα γίνουν, ποιες και πόσες αλλαγές επί άρθρων του νομοσχεδίου που έχουν προκαλέσει «φουρτούνες».
Στο σημείωμα του στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Διαβούλευσης ο κ. Κουρουμπλής είχε αναφέρει «τα εκατοντάδες σχόλια που υποβλήθηκαν στις δεκατρείς ημέρες που διήρκησε η δημόσια διαβούλευση –πάνω από 800 – , αλλά και η μακρά προδιαβούλευση που προηγήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον κάθε σύγχρονου, ενεργού πολίτη για τα κοινά. Επίσης, η ευρεία συμμετοχή εκατοντάδων θεσμικών φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών στη συνδιαμόρφωση του παρόντος νομοσχεδίου, καταδεικνύει την ανάγκη που νιώθει ο καθένας μας, για τη βελτίωση θεμελιωδών θεσμών του κράτους. Οι πολύτιμες προτάσεις, τα χρήσιμα σχόλια και οι νέες ιδέες, θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι διατάξεις του σχεδίου νόμου».