Παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής το απαγορεύει, για τρεις
μετακλητούς υπαλλήλους οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου,
αναφέρει η «Καθημερινή», δημοσιεύοντας και τα σχετικά έγγραφα.

Επί της ουσίας πρόκειται για μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι παραιτήθηκαν από τη συγκεκριμένη θέση για να διοριστούν μετά ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου στη Βουλή.

Η πρώτη περίπτωση έχει σχέση με απόφαση διορισμού «σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου» για πρόσωπο το οποίο το προηγούμενο διάστημα εργαζόταν ως μετακλητή στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Βουλής Κ. Βασιλάκη.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά πράξη διορισμού σε θέση ΙΔΑΧ με ημερομηνία 14/3/2017. Το πρόσωπο αυτό αρχικά εμφανίζεται να έχει προσληφθεί ως μετακλητή στο γραφείο της τέως προέδρου, στις 21/4/2015.

Ακολούθως εκδίδεται διαπιστωτική πράξη απόλυσής της στις 14/10/2015, όταν έχουμε πλέον και τη λήξη της θητείας της τέως Προέδρου.
Δέκα ημέρες αργότερα όμως, η ίδια υπάλληλος επαναπροσλαμβάνεται εκ νέου ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο αυτή τη φορά του νέου Ειδικού Γραμματέα, όπου και φαίνεται να παραμένει έως να γίνει ΙΔΑΧ.

Η τρίτη περίπτωση αφορά υπάλληλο που εμφανιζόταν να είναι ως τις 14/10/2015 μετακλητή στο γραφείο του τέως γ.γ. Γ. Θαλάσση.

Τα έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα δείχνουν πως οι αποφάσεις ελήφθησαν με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει πως «απαγορεύεται η μετατροπή της εργασιακής σχέσης του μετακλητού υπαλλήλου που επάγεται διορισμό σε οργανική ή προσωποπαγή θέση μονίμου ή ιδιωτικού δικαίου προσωπικού της Βουλής».

Η εν λόγω απαγόρευσε αποσκοπεί ακριβώς στο να αποτραπεί η μαζική μονιμοποίηση μετακλητών για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Εάν είχε γίνει μια ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα, οι συντάκτες που γράφουν ή αναπαράγουν εν γνώσει τους ανακρίβειες θα είχαν αντιληφθεί ότι σε καμία περίπτωση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή.

Επίσης θα είχαν ανακαλύψει ότι σήμερα στη Βουλή υπάρχουν 111 κενές οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων, 201 κενές θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και 24 κενές θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν. Αντιθέτως εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται».