Τα σχολεία θα αυτοαξιολογούνται, αλλά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν θα ανακοινώνονται, προκειμένου να μην μπορεί να γίνει συγκριτική κατάταξη σχολείων.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στην αυτοαξιολόγηση μάλιστα δεν θα μετράνε τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών, αλλά ούτε οι μαθητές και οι γονείς θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς. Οι δε σχολικοί σύμβουλοι θα μετονομαστούν σε «κριτικούς φίλους».

Τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα ούτε για τα σχολεία ούτε για τους εκπαιδευτικούς. Τα σχολεία θα αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία, αλλά δεν θα τη χρησιμοποιήσουν για να γίνουν ανταγωνιστικά.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία της μιας από τις δύο προτάσεις για την έναρξη της αξιολόγησης στα σχολεία, που έλαβε το υπουργείο Παιδείας.

Ανήκει στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και εφόσον υιοθετηθεί -καθώς η χώρα μας έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς να ξεκινήσει από φέτος την αξιολόγηση στα σχολεία- θα οδηγήσει, προφανώς, σε μια διαδικασία αξιολόγησης «λάιτ».

Αναμένεται συντόμως δεύτερη πρόταση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προκειμένου ο υπουργός Παιδείας να λάβει τις αποφάσεις για το πώς θα γίνει τελικά η αξιολόγηση, που είχε επιχειρηθεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δεν προχώρησε.