«Εγώ είμαι αυτή τη στιγμή, η φωνή και η διαθήκη του άνδρα μου, υπάρχουν πράγματα που τα έχει γράψει και θα δοθούν εκεί που πρέπει».

Η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ολοκλήρωσε σήμερα Τετάρτη την κατάθεσή της ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατονομάζοντας τους «εχθρούς», τόσο πολιτικούς όσο και προσωπικούς, που επιβουλεύονταν το ζευγάρι.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού, στο πλαίσιο της υπόθεσης για τις χρυσές μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα, έκανε λόγο για «εγκληματική συμπεριφορά» απέναντι στον Τσοχατζόπουλο και την οικογένεια του.

Η ίδια κατέθεσε στο δικαστήριο όσα της εκμυστηρεύτηκε ο άνδρας της στις φυλακές Κορυδαλλού, μία εβδομάδα μετά την προφυλάκιση της.
«Ο άνδρας μου είπε ότι ο Σημίτης είναι «νονός», ο Παπανδρέου έχει σκοπό να μας εξοντώσει. Δέχθηκε χρήματα από ξένο ηγέτη του αραβικού κόσμου (σς: ύστερα από πίεση ανέφερε στη συνέχεια το όνομα του Αραφάτ), τα οποία ζήτησε να σταλούν στον Τσοχατζόπουλο. Ο πρέσβης της χώρας επισκέφθηκε τον Τσοχατζόπουλο, του είπε υπάρχει αυτό το ποσό για σένα και ο άνδρας μου απάντησε πως δεν το γνωρίζει. Του είπε, υπάρχει ένα τεράστιο ποσό που αφορά τον Παπανδρέου. Ο πρέσβης είχε σχέσεις με τον επιχειρηματία Τζορτζ Χάλακ και ο άνδρας μου του είπε να επισκεφθεί αυτόν.Ο Παπανδρέου που δεν είναι χαζός, φρόντιζε να αλλάξει και νόμισμα στα χρήματα».
Έπειτα επίμονες ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει «αν έγινε παραλαβή των χρημάτων.Αυτό που ξέρω είναι ότι βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ · ψάχνουν να βρουν τη μαμά τους (Παπανδρέου), δεν ξέρουν αν είναι».
Ισχυρίστηκε ακόμη μια φορά, δε, ότι ο Κώστας Σημίτης έδωσε το «δακτυλίδι» στον Γιώργο Παπανδρέου με την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος θα εξοντώσει τον σύζυγό της.
Στην προσωπική σφαίρα, η Βίκυ Σταμάτη εξαπέλυσε επίθεση κατά της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, λέγοντας ότι εκείνη τους κατέστρεψε.
Σταμάτη: «Η Μολντενχάουερμια φορά μου είπε στο τηλέφωνο θα σας καταστρέψω, το κατάφερε μας κατάστρεψε».
Πρόεδρος : «Εκείνη σας κατέστρεψε;»
Σταμάτη: «Ως ένα βαθμό ναι, γιατί είχε πολύ καλές σχέσεις με την Μαργαρίτα Παπανδρέου».
Νωρίτερα, είχε αναφερθεί και σε άλλη τηλεφωνική τους επικοινωνία, τονίζοντας : «Όταν μετακινήθηκα στο διαμέρισμα της Νεοφύτου Δούκα, κάποια στιγμή δέχθηκα τηλεφώνημα από την πρώην σύζυγο του άνδρα μου. Μου είπε ότι ένα τραπέζι και μία καρέκλα πρέπει να επιστραφούν γιατί αγοράστηκαν στο όνομα Τσοχατζόπουλου. «Ωραία είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουμε και λίγο στυλ» της απάντησα, σημειώνοντας ότι ο Τσοχατζόπουλος είχε και άλλες σχέσεις πριν από εκείνη.
Από τις επιθέσεις της Βίκυς Σταμάτη, δεν γλίτωσε ούτε ο Γιάννης Σμπώκος, όταν θυμήθηκε τη συμβουλή τρίτου να τον «απομακρύνει γιατί χωρίς να το γνωρίζει είναι η «τσάντα» του. Αυτό μου το είπε και δημοσιογράφος πρώτης γραμμής που με επισκέφθηκε σπίτι μου, το 2000.Εν άγνοια του Άκη, έβαζαν ετικέτες στον εαυτό τους».
Στο στόχαστρο της Σταμάτη βρέθηκε, παράλληλα, ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου, τον οποίο κατά τη διάρκεια της απολογίας της αποκαλούσε με το προσωνύμιο «εφιάλτης».
«Κάποιοι άνθρωποι φέρθηκαν εγκληματικά απέναντι στον Τσοχατζόπουλο και την οικογένεια του. Αναφέρομαι στον εφιάλτη που λέγεται Ζήγρας, ο οποίος είχε μεγάλο κόμπλεξ γιατί ήθελε να είναι ο Άκης στη θέση του Άκη».
Η Βίκυ Σταμάτη είπε προς το δικαστήριο «είμαι κάτω από φαρμακευτική αγωγή για να μπορώ να σας μιλήσω» και πρόσθεσε : «Σήμερα ο Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στην εντατική χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη. Ο Ζήγρας βρέθηκε στη Γερμανία, σε μια κλινική που δεν μπορείτε να περάσετε ούτε εσείς απ’ έξωκυρία πρόεδρε, και η οποία στοίχιζε 50 εκατομμύρια. Τα πλήρωσε ο Τσοχατζοπουλος και ο Ζήγρας τα εισέπραξε μετά από το ΙΚΑ».
Για τον λογαριασμό που κατηγορείται ότι διατηρούσε στηUBS,η Βίκυ Σταμάτη ανέφερε ότι αφορούσε σε ασφαλιστικό συμβόλαιο. «Ο άνδρας μου έκανε τη διαδικασία και σε μένα ερχόντουσαν 40 χιλιάδες ελβετικά φράγκα. Αυτά τα χρήματα, χρόνια δεν τα έχω χρησιμοποιήσει, παρότι θα μπορούσα».
«Είτε τους αρέσει, είτε όχι, εγώ δεν έχω καμία σχέση με το θέμα (σσ: με τις κατηγορίες). Φέρθηκα πολύ γενναία και αναφέρθηκα σε γεγονότα που έχουν σχέση με ηγετική του αραβικού κόσμου και έναν πρώην πρωθυπουργό» πρόσθεσε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου.