«Αυτή η τηλεφωνική γραμμή θα αποσβέσει το κόστος λειτουργίας της αν μπορέσει να σώσει έστω και μια ανθρώπινη ζωή» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης κατά την παρουσίαση της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης των αστυνομικών 210-3410900 που ξεκινά τη λειτουργία της από απόψε τα μεσάνυκτα.
Εννέα αστυνομικοί –ψυχολόγοι στελεχώνουν τη νέα «υπηρεσία» και θα είναι στη διάθεση των συναδέλφων τους 24 ώρες την ημέρα. Oπως σημειώθηκε εξασφαλίζεται η ανωνυμία αυτού/ης που καλεί για ψυχολογική βοήθεια, ενώ η χρέωση είναι η αντίστοιχη ενός αστικού τηλεφωνήματος.
Επιπλέον, τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης, οι αστυνομικοί αυτοί έχουν εργαστεί σε μάχιμες υπηρεσίες και έτσι γνωρίζουν πολύ καλά αυτά για τα οποία θα συζητούν με τους συναδέλφους τους.
Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης η ιδέα προέκυψε μετά από μια σειρά περιστατικών που «φώναζαν» δυνατά για την αναγκαιότητα να υπάρξει συμπληρωματική δράση στο τομέα της ψυχικής υγείας. Και πρόσθεσε ότι το ΚΕΜΕΑ προσέφερε 4.000 ψυχομετρικά τεστ.
Σχετικά με τους ελέγχους που γίνεται στο προσωπικό ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε ότι από το 2009 στην Αθήνα έχουν εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή 16.305 αστυνομικοί εκ ων οποίων 413 κρίθηκαν σε πρώτη φάση ακατάλληλοι να φέρουν όπλο και από αυτούς σε δεύτερη φάση. Επίσης στη Θεσσαλονίκη εξετάστηκαν 7.300 αστυνομικοί εκ των οποίων σε πρώτη φάση κρίθηκαν ακατάλληλοι για οπλοφορία και οπλοχρησία 762 και σε δεύτερη φάση 76.
Ακόμη τονίστηκε ότι εάν ο ψυχολόγος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας κρίνει ότι το άτομο με το οποίο συνομιλεί δείχνει τάση για επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να βλάψει συνάνθρωπο του τότε θα γίνεται άρση του απορρήτου και θα ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα που θα εκφραστεί μπορεί να είναι απλό, αλλά η συμβολή για την αντιμετώπιση του καθοριστική.
Χαιρετισμό «εκτός πρωτοκόλλου» απηύθυναν και οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να είναι μέσα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Και εξέφρασε μια σειρά ερωτημάτων όπως «για ποιο λόγο ή πως θα αποδώσει όταν ξέρουν οι συνάδελφοι ότι θα πάρουν σε μια γραμμή η οποία απευθύνεται στο υπουργείο; Ο φόβος δηλαδή για μην χάσουν την εργασία τους δεν θα υπάρχει; Το υπουργείο Υγείας γιατί το έχουμε; Γιατί να μην υπάρχει τετραψήφιος αριθμός χωρίς χρέωση στο μέλλον γιατί ο αστυνομικός θα μιλήσει για ψυχολογικό πρόβλημα πάρα πολύ ώρα. Το επάγγελμα του αστυνομικού είναι επικίνδυνο και πολύ δύσκολο. Αυτό αναδεικνύεται.»

Επιπλέον ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννης Κατσιαμάκας ανέφερε ότι «η φυσική υγεία εξίσου σημαντική με τη σωματική ειδικά για τους αστυνομικούς που φέρουν όπλο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί».
Για την σπουδαιότητα της λειτουργίας της γραμμής μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής Βασίλης Ντούμας.