Η φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα. Όπως μετέδωσε το Thrakinea.gr η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη, κυρίως λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι η φωτιά προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του τεμένους΄.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Η ανέγερση του Μεγάλου Τεμένους του Διδυμοτείχου ξεκίνησε στα τέλη του 14ου αιώνα από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Α’ τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό). Ολοκληρώθηκε το 1420, από τον Μωάμεθ Α’ (1420-1421), σε σχέδια του ονομαστού Οθωμανού αρχιτέκτονα Ιβάζ πασά. Βρίσκεται κοντά στον παλιό δρόμο Τραϊανούπολης – Αδριανούπολης και μαζί με τους εξωτερικούς του χώρους έχει συνολικό εμβαδόν ένα στρέμμα. Το τέμενος είναι γνωστό και ως «Μπουγιούκ» (Μεγάλο) ή «Ουλού» Τζαμί.

Η φυσική φθορά του κτιρίου ήταν σημαντική με την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξύλινη στέγη του να τελεί υπό κατάρρευση, αφήνοντας το εσωτερικό του εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 το υπουργείο Πολιτισμού είχε προσχωρήσει στις πρώτες ενέργειες προστασίας του μνημείου, ενώ το 2010 αποφασίστηκε η αναστήλωσή του, οι εργασίες της οποίας επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του 2017.

Ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού επιτελείοτουέφτασε νωρίςτοπρωί της Τετάρτης στοΔιδυμότειχο προκειμένουναεκτιμήσει τηνκατάστασημετάτηνεκδήλωση τηςπυρκαγιάςπουπροκλήθηκε τιςπρώτεςπρωινέςώρεςστο ΤέμενοςΒαγιαζήτ.

Τοεπιτελείοθα δρομολογήσειάμεσατιςαπαραίτητες σωστικέςεργασίες ενώ απότιςαρμόδιες αρχέςθαγίνειηδιερεύνηση τηςαιτίαςτηςπυρκαγιάς.

«Στόχος είναι η αποφυγή μελλοντικώνκινδύνων αλλάκαι νααποδοθούνοιτυχόνευθύνες» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

ΤοΤέμενοςΒαγιαζήτ κτίστηκετο 1420μ.Χ. απότονσουλτάνο ΜεχμέτΙ.

Ηαρχικήθολωτήκάλυψη τουγρήγορακατέπεσε, οπότεκαι περίτατέλητου 15ουαιώνα, αντικαταστάθηκε από μεγάλων διαστάσεων δρύινη πυραμιδοειδή στέγη. Η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο δρομολόγησε την αποκατάστασή του εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί μελέτες αποτύπωσης, έχουν γίνει ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώνεται με το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000€.

Το επιτελείο των ειδικών του ΥΠΠΟΑ αποτελείται από: την Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου, την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Ελευθερία Τσακανίκα, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλή Βλαχούλη, την Προϊστάμενη της Εφορείας Έβρου Χρύσα Καραδήμα και την Προϊσταμένη του Τμήματος ´Έργων της ΔΑΒΜΜ Ιωάννα Καράνη.