Το «Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού» υπάρχει και όμως λίγοι το γνωρίζουν. Ίσως το έμαθαν παλιά (το 1998) σε εγκαίνια του στα οποία πήραν μέρος υπουργοί και στελέχη τοπικών αρχών. Και μετά τα εγκαίνια η εγκατάλειψη.
Το αποτέλεσμα ήταν σε πολλά σημεία ασυνείδητοι να ρίχνουν μπάζα και σκουπίδια, να καταστραφούν και να λεηλατηθούν τα παιγνίδια στις παιδικές χαρές και τα «περίπτερα», που προορίζονταν για διοικητήριο και αναψυκτήριο το οποίο μετατράπηκε σε στάνη, να έχουν αφαιρεθεί μεταλλικά εξαρτήματα, παιχνίδια παιδικής χαράς, ιστοί φωτισμού ακόμη και σωληνώσεις εξαέρωσης του παραγόμενου βιοαερίου και μέχρι σήμερα αποτελούσε μοναδικό παράδειγμα εγκατάλειψης ενός από τους λίγους αξιοποιημένους ελεύθερους χώρους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Η «μεταμόρφωση» του χώρου
Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα που ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά αποφάσισαν να κάνουν κάτι για την «μεταμόρφωση» του χώρου που φτιάχτηκε επάνω σε τόνους σκουπιδιών και είχε μετατραπεί σε εστία ρύπανσης.
Σημειώνεται ότι ο χώρος για τη διαμόρφωση του οποίου σε πάρκο δαπανήθηκαν 4,5 δις δραχμές ανήκει στον ΟΔΕΠ (Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστική Περιουσίας) από τον οποίο τον μισθώνει ο Σύνδεσμος και έτσι πληρώνει ένα ενοίκιο της τάξης των 1.200 ευρώ μηνιαίως στην οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας στην οποία η έκταση «πέρασε» με δικαστική απόφαση.Μίσθωμα για ένα πάρκο «φάντασμα» με θέα τον κόλπο της Ελευσίνας.
Εάν θέλετε να δείτε το χώρο και δεν ξέρετε την περιοχή θα είναι δύσκολο καθώς δεν υπάρχει σχετική σήμανση. Για να πάτε προς τα εκεί η πρόσβαση γίνεται μέσω του περιφερειακού δρόμου του Σχιστού που συνδέει το Πέραμα με τον Σκαραμαγκά και ακολουθείτε τις ταμπέλες προς Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Σχιστού.
Πάντως ο χώρος δεν μένει ανεκμετάλλευτος. Τελευταία ειδικά τα Σαββατοκύριακα μετά το πρώτο καθαρισμό που έγινε και απομακρύνθηκαν μπάζα και σκουπίδια με 36 κοντέϊνερ τον επισκέπτονται αρκετές οικογένειες ενώ σχεδόν καθημερινά παίζουν στις κούνιες παιδιά από την κοντινή δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Στόχος τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου να είναι έτοιμος για να τον επισκεφτούν οι πολίτες.
Τα «βήματα» για την αναδιαμόρφωση
Αρχικά μετά τον καθαρισμό και την βελτίωση κάποιων σημείων, στόχος είναι την επόμενη Τετάρτη ο ΕΔΣΝΑ να προχωρήσει στην διαδικασία ανεύρεσης εταιρείας φύλαξης του χώρου και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις μέσα σε χρονικό διάστημα δυο μηνών να υπάρχουν φύλακες επί 24ωρου βάσεως στις δυο πύλες ενώ θα υπάρχει και όχημα που θα ελέγχει όλη τη περιοχή.
Όπως σημειώνεται «η αποκατάσταση της χωματερής του Σχιστού ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης χωματερής στην Ελλάδα. Το έργο επιχορηγήθηκε από το Ταμείο Συνοχής κατά 75% και το συνολικό κόστος ανήλθε σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δραχμές.
Η έκταση που αναπλάστηκε ήταν περίπου 500 στρέμματα και σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο προβλεπόταν: (α) σύστημα διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου, (β) στεγανοποίηση του ανάγλυφου, (γ) μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων, (δ) δεντροφυτεύσεις, (ε) χώρους περιπάτου και αναψυχής με παιδικές χαρές, πάρκα και 5 λιμνούλες, (στ) αναψυκτήριο με πρόβλεψη επέκτασης σε εστιατόριο, (ζ) χώρους εκδηλώσεων, (η) υπαίθριο θέατρο, (θ) σύστημα αποστράγγισης και συλλογής των νερών της βροχής, (ι) οικολογικές κατασκευές, (ια) πίστα αερομοντελισμού, (ιβ) παρατηρητήριο στη θέση (κορυφή) «Ξέρξης», (ιγ) χώρους στάθμευσης και (ιδ) μεγάλο πλάτωμα επισκέψιμο με αερόστατο.»
Από την πλευρά της η Αντιπεριφέρεια Πειραιά επανέφερε το αίτημα προς όλους τους αποδέκτες για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού πάρκου και σε αυτή την κατεύθυνση συνδιοργάνωσε το 2015, με το Δήμο Περάματος εκδήλωση στο χώρο. Παράλληλα επιλύθηκαν χρονίζοντα ζητήματα, κυρίως σε σχέση με το ιδιοκτησιακό.
Ακολούθως, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου, ξεκίνησε εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης αλλά και φύλαξης του περιβαλλοντικού πάρκου.
Οι εργασίες γίνονται με την επίβλεψη του Συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) και τη συνδρομή συνεργείων των Δήμων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έχουν δρομολογηθεί «η προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΕΔΣΝΑ για την πρόσληψη φυλάκων, αποκατάσταση των φυλακίων στην είσοδο και ταυτόχρονα τοποθέτηση μηχανισμού ελεγχόμενης πρόσβασης (μπάρα), καθαρισμός των τριών ξύλινων οικίσκων από μπάζα, επικίνδυνα υλικά κ.λπ» και «βασικός στόχος είναι τουλάχιστον ένα κτήριο να είναι άμεσα έτοιμο για να λειτουργήσει και να αρχίσει η ανάπτυξη δράσεων στο χώρο, η καθαίρεση επικίνδυνης (σάπιας) ξύλινης εξέδρας, η αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης και φωτισμού, ο καθαρισμός από χόρτα, σκουπίδια, μπάζα κ.α στις περιοχές φύτευσης, ο αθαρισμός περιβάλλοντος χώρου από παράνομες εναποθέσεις μπάζων, σκουπιδιών κ.α. και η δενδροφύτευση χώρων και αποκατάσταση πράσινου.»
Παράλληλα, η Αντιπεριφέρεια Πειραιά έχει ξεκινήσει συνεργασία με αθλητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς που θα τους ενδιέφερε να αναπτύξουν δράσεις στο πάρκο, προκειμένου να αποκτήσει «ζωή» και με αυτό τρόπο να προστατευθεί από βανδαλισμούς και καταστροφές.
Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης σημείωσε σχετικά ότι «οι εργασίες, που γίνονται, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού, από τον ΕΔΣΝΑ με τη συνδρομή και των Δήμων της περιοχής, έχουν ως στόχο να σταματήσουν μια πορεία εγκατάλειψης, απαξίωσης και καταστροφής μιας μεγάλης επένδυσης, που φιλοδοξούσε να αναστρέψει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και να καταστήσει το χώρο αυτό προσβάσιμο, ασφαλή και ελκυστικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.»
Και πρόσθεσε «αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για την ανάταξη του αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου της Αττικής, με παρεμβάσεις υπερτοπικής σημασίας που θα διασφαλίζουν το δημόσιο, κοινόχρηστο χαρακτήρα των χώρων, θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις επαναοικειοποίησης των χώρων από τους κατοίκους, μέσα από ήπιες χρήσης αναψυχής και πολιτισμού και θα αποδίδουν στην πόλη το πράσινο που τόσο έχει ανάγκη. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του Σχιστού, μια περιοχή με πολλά και χρόνια προβλήματα, είναι σημαντικό με στοχευμένες παρεμβάσεις να υπογραμμίζουμε την παρουσία και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, αποβάλλοντας αυθαίρετες και παράνομες χρήσεις και δραστηριότητες, υλοποιώντας δράσεις και έργα που θα λειτουργούν ως σημεία αναφοράς»