Παρακολουθείστε την τελετή σε ζωντανή μετάδοση

Στους χιλιάδες προσκυνητές που προσκυνούν καθημερινά στα Ιεροσόλυμα θα παραδίδεται πλήρως αποκατεστημένο το αναστηλωμένο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, αυτήν την ώρα.

Η τελετή της επίσης παράδοσης πραγματοποιείται παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ από χθες το βράδυ.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος σε δήλωσή του, εχθές, Τρίτη, είπε: «Το Άγιο Πνεύμα και η Θεία Πρόνοια δια της Αγιοταφικής Αδελφότητας μας οδήγησαν στην σημερινή αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Την τελετή παρακολουθούν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας.

Παρίστανται ακόμη ο γενικός πρόξενος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο αναπληρωτής γενικού προξένου, Βασίλης Κοΐνης.

Ο κ. Τσίπρας εφτασε στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης και στη συνέχεια είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αμέσως μετά, μετέβη μαζί με τους δύο Πατριάρχες στον Πανάγιο Τάφο.

Η τελετή γίνεται μπροστά στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, τον οποίο έχουν την ευθύνη να διαφυλάσσουν οι Τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες -το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και το Αρμένικο Πατριαρχείο.

Στη συνέχεια, παρουσία του Πρωθυπουργού, η επιστημονικώς υπεύθυνη των εργασιών Τώνια Μοροπούλου θα παρουσιάσει το έργο στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Στη διεπιστημονική ομάδα εκτός από την Αντωνία Μωροπούλου συμμετείχαν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Η ομάδα είχε παρουσιάσει τη μελέτη της τον Ιανουάριο 2016 στην Ιερουσαλήμ ενώπιον του πρωθυπουργού, ακολούθως τον Φεβρουάριο στους ηγέτες των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων και τον Μάρτιο στο ευρύτερο κοινό, στην Αθήνα.