Eν μέσω χειροκροτημάτων, ανακοινώθηκε από το δικαστηριο που εκδίκασε την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η απόφαση που αθωώνει όλους τους κατηγορούμενους. Το δικαστήριο αποφάνθηκε και επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κρίνοντας ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργηματων, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως κυριας Βασιλικής Κρίνα, εκτίμησαν ότι δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκομένους για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα- φιλέτα του Δημοσίου.

Στο Εφετείο προσήλθε απο το πρωί πλήθος ρασοφόρων προς συμπαράσταση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ και του Μονάχου Αρσένιου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, κάθισαν τα δύο τελευταία χρονια που διήρκεσε η δίκη, εκτός από τους εκπροσώπους της μοναστικής ζωής, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι αμφότεροι), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.

Χριστός Ανέστη

Με την τελευταία (παρεμπίπτουσα) απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία αποφασίστηκε η άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας: «Αξιος ο γέροντας» και «Χριστός Ανέστη».

Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε συναισθηματικές εκδηλώσεις, αγκαλιές και δάκρυα χαράς.

Κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια ο ηγούμενος Εφραίμ δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον Θεό και την Παναγία για την αίσια έκβαση της υποθέσεως και όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Θεό».

Ανακοινώσεις συνηγόρων

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτσιου, κ. Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτσιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια».


«Η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ίδια τη Δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Αντώνης Φούσας, και πρόσθεσε ότι «εύχομαι, τέτοια θλιβερά και καταστροφικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε στο μέλλον, διότι έτσι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο λαός μας και πλήττεται και νοθεύεται η Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι «η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες».

Ο κ. Αλέξης Στεφανάκης δήλωσε ότι η απόφαση «διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης και αποδεικνύει ότι η δικαιοσύνη αυτοτραυματίζεται μεν, αλλά τουλάχιστον είναι σε θέση να θεραπεύσει έστω και την ύστατη ώρα τις δικές της αστοχίες! Ως συνήγορος υπεράσπισης δηλώνω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τη σημερινή απόφαση και τη λύπη μου για την αναμονή του αυτονόητου επί μια 10ετια».

Οικογένεια Πελέκη για Βατοπέδι: Αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία

«Σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη αποκατέστησε μια μεγάλη αδικία σε βάρος ακέραιων και έντιμων προσώπων της οικογένειάς μας, τα οποία στοχοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, έχοντας σπιλωθεί και απειληθεί με βάναυση ηθική και επαγγελματική εξόντωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια Πελέκη, μετά την αθωωτική απόφαση για την υπόθεση Βατοπεδίου.

«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης είναι η απάντηση στα μεθοδευμένα χαλκεία και σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την αθλιότητα, η οποία πήρε, επιτέλους, τέλος. Με αυτό το αίσθημα δικαίωσης επιστρέφουμε ως οικογένεια στην κανονικότητα της ζωής που μας στέρησαν τόσο άδικα όλα αυτά τα χρόνια. Οι συκοφάντες και οι αρωγοί τους, ας αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους. Αν έχουν…» καταλήγει.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του Βατυοπεδίου. Κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, ήταν η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, καθώς και οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης.