από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 
 

Αντισυνταγματικός ο νόμος για τα υποθηκοφυλακεία

Απόφαση των Ολομελειών Πρωτοδικείων - Η ανακοίνωση Δικαστών&Εισαγγελέων
Αντισυνταγματικός ο νόμος για τα υποθηκοφυλακεία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αντισυνταγματικό έκριναν - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - οι Ολομέλειες Πρωτοδικείων της χώρας, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που μετατρέπει τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία σε έμμισθα.

Οι αποφάσεις ήλθαν ύστερα από σχετικό ερώτημα του αρμόδιου υπουργού κ. Σταύρου Κοντονή στα Πρωτοδικεία (σσ: όπως επιτάσσει ο νόμος και δεδομένου ότι στην αρμοδιότητα τους υπάγονται τα υποθηκοφυλακεία), και ενώ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, έχει αντιδράσει έντονα, καθώς βάσει του νομοσχεδίου ανατίθενται καθήκοντα προϊστάμενου υποθηκοφυλακείου σε ειρηνοδίκες. 

Εχθές, Δευτέρα, απεφάνθη σχετικώς η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών, του μεγαλύτερου της χώρας, ενώ την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκαν οι αποφάσεις των Ολομελειών των Πρωτοδικείων Σύρου, Πύργου και Αμαλιάδας. 

Το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που παρέστη στις σχετικές διαδικασίες έχει καταθέσει πολυσέλιδο υπόμνημα διατυπώνοντας την άποψη περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 ο οποίος αναθέτει καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς. 

Η συγκεκριμένη θέση αποτέλεσε και το βασικό σκεπτικό των Ολομελειών, πίσω από τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας. 

Στη φάση αυτή δεν αναμένονται αποφάσεις και άλλων Πρωτοδικείων της χώρας.

Για το θέμα η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Μετά τις αποφάσεις όλων των ολομελειών των Δικαστηρίων της Χώρας, στις οποίες είχε σταλεί το ερώτημα να γνωμοδοτήσουν για την δυνατότητα μετατροπής των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα και οι οποίες έκριναν αρνητικά λαμβάνοντας προφανώς υπόψη την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 κατά το σκέλος που αναθέτει καθήκοντα μονομελούς διοικητικού οργάνου σε δικαστικούς λειτουργούς, τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη νομοθετικής αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης. Οι γνωμοδοτήσεις των Ολομελειών των Πρωτοδικείων μπορεί μεν να μην είναι τυπικά δεσμευτικές για το Υπουργείο, ωστόσο έχουν ιδιαίτερη νομική βαρύτητα και δε θα ήταν συμβατό με τις Αρχές ενός Κράτους Δικαίου να αγνοηθούν από την Κυβέρνηση».

Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δεν είμαστε καλά | 21/03/2017 00:03
  Ποιος ξέρει καλύτερα το Σύνταγμα από τους συντρόφους του Σύριζα; Αφού το έχουν γραμμένο κανονικά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Όπως έλεγε και ο μακαριστός Ανδρέας, ο λαός είναι πάνω από τους νόμους. Και ο λαός είναι ο Σύριζα. Ή σαν τον Σύριζα. Τέλος πάντων, κάπως έτσι.
  Απόστολος Κ.
  απάντηση21
   
-