Δύο ποινικούς κατασκευαστές των βομβών και τουλάχιστον δύο αντιεξουσιαστές μεταφορείς «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. στον νέο πυρήνα της «Συνωμοσίας» που φέρεται να κρύβεται πίσω από τα δύο εκρηκτικά πακέτα που στάλθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη και προκάλεσαν αναστάτωση στις αρχές ασφαλείας αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ φοβούνται ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις της οργάνωσης που μεταλλάσσεται και στρατολογεί διαρκώς νέα μέλη, κυρίως μέσω επαφών στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι αστυνομικοί θεωρούν το εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα «βάση» εκπόρευσης πολλών ενόπλων επιθέσεων, λόγω κυρίως αδυναμίας ελέγχου. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» υπάρχει έρευνα των διωκτικών αρχών που επισημαίνει τον κίνδυνο «μαζικής εξόδου κρατουμένων» από τις φυλακές Κορυδαλλού για «εκπαιδευτικούς λόγους» και με άγνωστη κατάληξη. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για να διακριβωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες τα δύο τρομοδέματα δεν εντοπίστηκαν στα ηλεκτρονικά συστήματα ανίχνευσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά κυρίως για να αποτραπεί μια νέα αποστολή δεμάτων-βομβών.
Οι έρευνες για τη νέα επιχειρησιακή ομάδα των «Πυρήνων» έχουν αφετηρία την προηγούμενη βομβιστική επίθεση –στις 12 Οκτωβρίου 2016 –με στόχο την κατοικία στην οδό Ιπποκράτους της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Γεωργίας Τσατάνη. Τότε η οργάνωση ανήγγειλε έναν νέο κύκλο επιθέσεων στο πλαίσιο του σχεδίου «Νέμεσις». Στο κείμενο ανάληψης της ευθύνης σημείωναν ότι «το σχέδιο «Νέμεσις» είναι μια διεθνής πρόταση να φτιάξουμε μια λίστα με τα ονόματα των προσώπων της εξουσίας και να τα χτυπήσουμε στα ασφαλή μετόπισθεν που νιώθουν σιγουριά για τον εαυτό τους… να τους χτυπήσουμε στα ίδια τους τα σπίτια». Από τότε οι αστυνομικοί αναζητούσαν πληροφορίες για τον κατασκευαστή της βόμβας που απεστάλη στην κυρία Τσατάνη και είχαν καταλήξει –με βάση και συγκρίσεις με παρόμοιους μηχανισμούς και όχι μόνο –σε στοιχεία εμπλοκής ποινικών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί. Ακόμη εκτιμούν ότι οι αντιεξουσιαστές που μετέφεραν τη βόμβα πιθανόν στρατολογήθηκαν μέσω τρίτων προσώπων που επισκέπτονταν ορισμένους από τους «Πυρήνες» στις φυλακές Κορυδαλλού. Με τρόπους στρατολόγησης αντίστοιχους με αυτούς που ανιχνεύθηκαν και στην περίπτωση του σχεδίου «Γοργοπόταμος» για τη μαζική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού. Σημειώνεται ακόμη ότι έχουν προχωρήσει οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό ζευγαριού βρετανών αντιεξουσιαστών, με τον κωδικό «Ρωξάνη». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι έρευνες των αστυνομικών για τους νέους βομβιστές των «Πυρήνων» είναι σε κρίσιμο σημείο για την επαλήθευση των σχετικών πληροφοριών.

«Ισως να μην υπάρξει ποτέ τέλος στη δράση των Πυρήνων»

Πριν από τα αόρατα δέματα-βόμβες στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην έδρα του ΔΝΤ είχαν κατασκευάσει βαρέλι-κανόνι για να ανατινάξουν κρατικά κτίρια, είχαν εκπαιδευθεί σε σκοπευτήρια στη Βουλγαρία και σε «σχολή» κομάντο στα Κεντρικά Βαλκάνια, αποκτούσαν όπλα μέσω διαδικτυακών αναζητήσεων στη Φινλανδία, οργάνωναν επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές πολιτικών αλλά και αποδράσεις με ελικόπτερα, συνεννοούνταν με κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω ειδικού προγράμματος κινητών, οργάνωναν απαγωγές διευθυντών τραπεζών, ντύνονταν αστυνομικοί για να υφαρπάξουν στοιχεία ταυτοτήτων, προετοίμαζαν επιθέσεις με τη χρήση ασθενοφόρων, όπλων με λέιζερ, βγαλμένες από κινηματογραφικές ταινίες.

Αυτή είναι η εντυπωσιακή δραστηριότητα τα τελευταία εννέα χρόνια των μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» που φαίνεται να σχετίζονται με την αποστολή των δύο βομβών που αναστάτωσαν την Κεντρική Ευρώπη και προκάλεσαν διεθνή αντίκτυπο.

Πάνω από 300 επιθέσεις

Η οργάνωση που άρχισε τη δράση της στις αρχές του 1988 και έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 300 επιθέσεις αριθμεί – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – τουλάχιστον 50-60 μέλη, είχε τουλάχιστον 30 γιάφκες-καταλύματα, ενώ προχωρεί σε νέες στρατολογήσεις από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και ποινικούς.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μία οργάνωση που υποτιμήθηκε αρχικά σαν «μωρά της τρομοκρατίας». Ωστόσο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευρηματικότητα, εναλλαγή μεθόδων και μεταλλάξεις από οποιαδήποτε άλλη ένοπλη ομάδα που έχει εμφανισθεί στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια. Προχωρώντας σε έναν διαρκή αιφνιδιασμό των διωκτικών αρχών, φροντίζοντας πριν από ένα σημαντικό κτύπημα – όπως αυτό σε Γαλλία και Γερμανία – να υπάρχει μια περίοδος «σιωπής» που προκαλεί σχετικό εφησυχασμό στις αρχές ασφαλείας. Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι «ίσως με τη συγκεκριμένη οργάνωση ποτέ δεν θα υπάρξει τέλος. Παρότι έχουν υπάρξει συλλήψεις δεκάδων μελών τους σε 6-7 διαφορετικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει διαρκής ανανέωση του ένοπλου δυναμικού της με αναρχικούς ή ποινικούς».

Ποικιλία στη δράση

Τα δέματα-βόμβες που έστειλε η «Συνωμοσία» είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ποικιλίας δράσης των «Πυρήνων».
Εχουν προχωρήσει σε δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις – πολλές από τις οποίες ταυτόχρονες – με στόχο από πολιτικά γραφεία μέχρι εκκλησίες, έχουν χρησιμοποιήσει το 2009 εκρηκτικούς μηχανισμούς σε κατσαρόλες σε επιθέσεις σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ, στην πλατεία Συντάγματος, στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής και αλλού. Σε γιάφκα της οργάνωσης στα Τουρκοβούνια είχε εντοπισθεί ένα σχεδιάγραμμα-εγχειρίδιο με τη συνδεσμολογία εκρηκτικού μηχανισμού που θα πυροδοτούταν με κινητό τηλέφωνο. Είναι επιπλέον χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο για το σχέδιο «Γοργοπόταμος» τα μέλη των «Πυρήνων» είχαν τρία εντυπωσιακά σχέδια απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού: Το πρώτο με ελικόπτερο και το δεύτερο με ομηρεία σωφρονιστικού με ομοίωμα όπλου και ανατίναξη βομβών στις φυλακές που θα ενεργοποιούνταν από κινητά.

Το βαρέλι-κανόνι

Τελικά επελέγη το τρίτο, με ένα βαρέλι-κανόνι 150 κιλών εκρηκτικών, με Καλάσνικοφ και λέιζερ για τους φρουρούς και με αντιαρματικό RPG που είχαν φέρει από την Αλβανία. Επιπλέον σχεδίαζαν με αυτό το «κανόνι» (το χρησιμοποιούσαν «αντάρτες» κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ) να επιτεθούν σε αυτοκινητοπομπές πολιτικών προσώπων όπως των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων. Παράλληλα οργάνωναν για τις αρχές του 2015 μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με τουλάχιστον 40 βόμβες μέσα σε τάπερ. Οι αστυνομικοί ακόμη έχουν εντυπωσιασθεί από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα αντιεξουσιαστών εντόπισε και φρόντισε να αποκτήσει «αδρανή» όπλα Glock τα οποία ενεργοποίησε από μια εταιρεία στη μικρή φινλανδική πόλη Πόρβο – κοντά στο Ελσίνκι – με τη βοήθεια ελλήνων ιδιωτών στην Κρήτη και στη Θράκη.

Επιπλέον τα μέλη της ίδιας οργάνωσης είχαν εκπαιδευθεί στα όπλα σε συνθήκες μάχης «σώμα με σώμα» αλλά και σε ανταλλαγή πυροβολισμών και είχαν αποκτήσει πυρομαχικά από σκοπευτήριο της ομάδας Λέφσκι στη Σόφια και σε ιδιωτικό χώρο εκπαίδευσης στη Σερβία. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι πριν από τις επιθέσεις με εντυπωσιακή μεθοδικότητα και δουλειά «μυρμηγκιού» χαρτογραφούν και βιντεοσκοπούν τους χώρους δράσης και διαφυγής τους.

Η «Σέχτα Επαναστατών»

Τέλος, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι μέλη της ίδιας οργάνωσης σχετίζονταν και με τη δράση της εμβόλιμης ένοπλης ομάδας «Σέχτα Επαναστατών» που είχε προχωρήσει την περίοδο 2009-2010 στις δολοφονίες του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Και την οποία σχεδιάζουν διαρκώς να επαναφέρουν στο προσκήνιο. Τους τελευταίους μήνες διερευνάται αν για μία από τις επιθέσεις της «Σέχτας» υπήρχε συνεργασία με ποινικούς και αν αυτή είχε ξεκινήσει προτού αρχίσουν οι φυλακίσεις των μελών των «Πυρήνων».

«Αόρατα» πακέτα-βόμβες φεύγουν για το εξωτερικό

Η αποστολή και άλλων δεμάτων-βομβών σε ευρωπαϊκές χώρες ίσως να μην μπορεί να αποφευχθεί. Η προνοητικότητα των «Πυρήνων» – έπειτα από πιθανά tests – να τοποθετήσουν εξαιρετικά μικρή ποσότητα πυρίτιδας, της τάξης των 30 γραμμαρίων, στα δύο πακέτα-βόμβες με προορισμό τη Γερμανία και τη Γαλλία ήταν αυτή που φέρεται να απέτρεψε την ανίχνευση στους ελέγχους ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και αυτό παρότι χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο ηλεκτρονικό αρχείο της γερμανικής συσκευής ελέγχου των δεμάτων – έχει αποκτηθεί από τα ΕΛΤΑ – φέρεται να ανέδειξε ότι ήταν δυσδιάκριτη η εκρηκτική ύλη που περιεχόταν στα δύο δέματα. Με το δεδομένο μάλιστα ότι τα εν λόγω πακέτα ή φάκελοι βρίσκονταν σε μεγαλύτερες συσκευασίες και σάκους των 30-40 δεμάτων και διέρχονταν όλα μαζί από τη συσκευή σάρωσης. Ωστόσο δεν φαίνεται να ήταν απολύτως «ορατός» ο ειδικός χρωματισμός με τον οποίο αποτυπώνεται η οργανική-εκρηκτική ύλη. Ετσι τώρα ζητούνται πιο εντατικοί έλεγχοι στην Ελλάδα και σε δέματα που αποστέλλονται σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες, καθώς και πιο προσεκτικοί έλεγχοι σε συσκευές ελέγχου στο εξωτερικό, όπου και πάλι υπήρχε πρόβλημα άμεσου εντοπισμού του δέματος-βόμβα.

Στελέχη ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας πάντως μιλώντας στο «Βήμα» υποστήριζαν ότι «οι έλεγχοι στο ελληνικό αεροδρόμιο δεν ήταν προσεκτικοί. Επιπλέον η ιδιωτική εταιρεία που τους έχει αναλάβει, όπως και σε άλλα υπουργεία, έχει ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς – φέρεται να σχετίζεται και παράγοντας του μπάσκετ -, ενώ της έχουν αποδοθεί προβληματικές σχέσεις με τους εργαζομένους». Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι δεν υφίσταται κανένα σχετικό θέμα και με τον έλεγχο των δεμάτων-βομβών.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν τον Νοέμβριο του 2010 οι «Πυρήνες» είχαν στείλει 14 δέματα-βόμβες σε «ξένους» στόχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανέφεραν ότι «η προνοητικότητά µας ότι η αλληλογραφία της κοσµικής αριστοκρατίας των πρεσβευτών δεν ανοίγεται από τους ίδιους, αλλά από το υπαλληλικό προσωπικό των πρεσβειών, µας υπαγόρευσε να µη χρησιµοποιήσουµε την ισχυρή εκρηκτική ύλη που έχουµε αποθηκευµένη, παρά µόνο ελάχιστη ποσότητα αυτοσχέδιας µαύρης πυρίτιδας, ώστε να παραδοθεί το µήνυµα χωρίς τον τραυµατισµό κάποιου ανθρώπου». Ωστόσο αυτό φαίνεται να άλλαξε από τότε στην εσωτερική «αλληλογραφία» της οργάνωσης που έστελνε – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – «φονικά» δέματα-βόμβες με παραλήπτες δικαστικούς, πρώην στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα της Ιτέας. Σημειώνεται ότι το 2010 η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ζητήσει την έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους στην Μπολόνια επειδή υπήρχαν ενδείξεις ότι μετέφερε δέμα-βόμβα με προορισμό τον τότε ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε σειρά εισηγήσεων για να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας και οι έλεγχοι στις ταχυδρομικές εταιρείες προκειμένου να εντοπίζονται δέματα-βόμβες είχαν προχωρήσει πολλοί φορείς, και κυρίως η ΑΔΑΕ. Οι έρευνες πάντως για τη συνολική διερεύνηση του θέματος συνεχίζονται…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ