από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Τσίπρας - Καμίνης: Πρωτοβουλίες για μια Αθήνα βιώσιμη και ασφαλή

Ανάπλαση του κέντρου - Σχέδιο πέντε παρεμβάσεων - Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη
Τσίπρας - Καμίνης: Πρωτοβουλίες για μια Αθήνα βιώσιμη και ασφαλή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για την Αθήνα μελετά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Οι πρωτοβουλίες, για τις οποίες η κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση (πόροι της αυτοδιοίκησης, ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ιδιωτικά κεφάλαια, κ.λπ.), έχουν στόχο να καταστήσουν την Αθήνα βιώσιμη πόλη, να ενισχύσουν την απασχόληση και να δώσουν ώθηση στον τουρισμό.

Πέρα από την Αυτοδιοίκηση που αυτοδίκαια έχει τον πρώτο λόγο στο σχεδιασμό, θα κινητοποιηθούν ομάδες ειδικών επιστημόνων (πολεοδόμων, νομικών, οικονομολόγων) ώστε άμεσα να διαμορφωθεί και να εγκριθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα των επιμέρους παρεμβάσεων και οι φορείς που θα κληθούν κατά περίπτωση να αναλάβουν την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων.

Οι πέντε σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι οι εξής:

1. Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Η προοπτική δημιουργίας του «Μητροπολιτικού Πάρκου» στην περιοχή Γουδή, αποτελεί ένα σχέδιο που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια και προβλέπεται από τη νομοθεσία και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας του 1985.

Το «Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή» χαρακτηρίζεται ως μητροπολιτικός πόλος υψηλής οικολογικής ποιότητας που ως κύριο στόχο έχει την ελεύθερη αναψυχή των πολιτών, με ενσωμάτωση χρήσεων πολιτισμού και ερασιτεχνικού αθλητισμού καθώς και των υφιστάμενων χρήσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα στην περιφέρειά του.

Απόφαση είναι να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των Κινημάτων Πόλης για τη δημιουργία Πάρκου, με Φορέα Διαχείρισης που θα μετέχουν οι τρεις όμοροι δήμοι, Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η δημιουργία του Πάρκου αποσκοπεί στην υλοποίηση των στόχων όπως:

Σύνδεση του ορεινού όγκου του Υμηττού με τον αστικό ιστό, προστασία και οικολογική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, αναβάθμιση του ευρύτερου πολεοδομικού περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου.
Πιλοτική εφαρμογή των αρχών βιώσιμης αστικής κινητικότητας με ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καθιέρωση νέων πρακτικών μετακίνησης.

Αναβάθμιση του περιβάλλοντος των δημόσιων μητροπολιτικών και τοπικών χρήσεων Περίθαλψης, Εκπαίδευσης - Έρευνας, Κοινωνικής Υποδομής, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διοίκησης και βελτίωση των όρων λειτουργίας τους.
Προώθηση ήπιου και εναλλακτικού αστικού τουρισμού στα πλαίσια μιας πολιτικής τόνωσης του ρόλου και της εικόνας της Αθήνας.

Το Πάρκο, όπως έχει σχεδιαστεί από τους αρμόδιους φορείς και προβλέπεται ήδη στη νομοθεσία, θα περιλαμβάνει εκτάσεις που είναι ήδη παραχωρημένες σε κοινή χρήση (Άλσος Στρατού) ή έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου καθώς και εκτάσεις της (πρώην) ΕΤΑΔ ΑΕ και του Ελληνικού Στρατού που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί σε κοινή χρήση.

Επίσης το πάρκο περιλαμβάνει εκτάσεις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και κοινόχρηστους, δημόσιους, χώρους που εντάσσονται σε ένα ενιαίο καθεστώς προστασίας και διαχείρισης. Ο σχεδιασμός γίνεται σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον κ. Καμμένο.

Στην νομοθετική ρύθμιση ίδρυσης του Πάρκου θα περιλαμβάνεται και η σύνθεση του πολυσυμμετοχικού Φορέα Διαχείρισης (με εκπροσώπους Υπουργείων, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων), το πολεοδομικό σχέδιο γενικής διάταξης που θα προδιαγράφει τις χρήσεις, αλλά και το χρηματοδοτικό σχήμα που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του.

2. Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Σημαντικές παρεμβάσεις δρομολογούνται για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας με επεμβάσεις στο τρίγωνο που περικλείεται μεταξύ των οδών Σταδίου - Πειραιώς και Ερμού. Η πρόταση για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, προέκυψε από την χαρτογράφηση και τη συλλογή στοιχείων των δημόσιων κτηρίων, των κενών και διατηρητέων κτηρίων, των υφιστάμενων πεζοδρομήσεων, τη θεσμοθέτηση μη υλοποιημένων πεζοδρομήσεων, των εγκαταλελειμμένων κτηρίων και τις υπάρχουσες εμπορικές χρήσεις. Στόχος των παρεμβάσεων αποτελεί:

Η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και η ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα του κέντρου.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου μητροπολιτικού κέντρου μέσω της ανάδειξης των πολιτισμικών και αρχαιολογικών σταθμών της πόλης

Η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτηριακού αποθέματος

Η δημιουργία δικτύων χώρων πρασίνου και εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

Η δημιουργία χώρων αθλητισμού, παιδικών δραστηριοτήτων, πολιτισμού και αναψυχής.

Οι παρεμβάσεις επίσης, στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού κατοίκησης και θα επιφέρουν τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας και μείωση της παραβατικότητας.

3. Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα

Η δρομολογούμενη απομάκρυνση του γηπέδου του Παναθηναϊκού δημιουργεί τους όρους για την πραγματοποίηση μιας αστικής επέμβασης που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων και του Δήμου Αθηναίων, ένα “όνειρο” των κατοίκων και πολεοδομικό σχέδιο ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας.

Προβλέπεται η λειτουργική ενοποίηση της περιοχής, με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Έτσι δημιουργείται ένας χώρος πρασίνου που θα ξεκινάει από τους πρόποδες του Λυκαβηττού και θα αφορά μια ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων η οποία, εκτός από το συγκρότημα των Προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, περιλαμβάνει τα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και «Ελπίς», το μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», τον Άρειο Πάγο, το Εφετείο, το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο, το γήπεδο του ΠΑΟ, που πλέον θα είναι πάρκο, πολλά σχολεία, πλατείες, χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, δημοτικούς αθλητικούς χώρους.

Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, επιχειρείται να επιλυθεί ο «γρίφος» του παλιότερου σχεδίου της «Διπλής Ανάπλασης» (Βοτανικού-Αλεξάνδρας) που έχει εκ των πραγμάτων παγώσει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει οι δυο περιοχές στάσιμες και με φαινόμενα υποβάθμισης.

4. Αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού


Η αναπτυξιακή προοπτική της Αθήνας ενισχύεται από το σχέδιο ανάπλασης του Ελαιώνα, με την εγκατάσταση υποδομών μαζικού αθλητισμού και πολιτισμού – υπερτοπικής χρησιμότητας για τους δημότες και θα εξασφαλίσει επίσης τους όρους για νέες θέσεις εργασίας.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου (με μειωμένα οικοδομικά μεγέθη, μετά από δικαστικές αποφάσεις) με στόχο να εξυπηρετεί τους διερχόμενους από τον παρακείμενο μεγάλο τερματικό σταθμό ΚΤΕΛ που θα κατασκευαστεί άμεσα με πόρους από το πακέτο Γιούνκερ.

Η χωρική συνύπαρξη και εγγύτητα λειτουργιών άθλησης και ήπιας αναψυχής και μεταφορικού κέντρου (μετρό και υπεραστικά) δημιουργεί ένα νέο σημαντικό, υπερτοπικό πόλο στην Αθήνα, και ιδιαίτερα στην υποβαθμισμένη δυτική πλευρά της πόλης.

5. Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην έκταση πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας (251 ΓΝΑ). Η νέα χωροθέτηση του γηπέδου, απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση και την ανάπλαση της έκτασης όπου ήδη βρίσκεται το γήπεδο του Παναθηναϊκού, βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Κατεχάκη του μετρό και έχει εύκολη οδική πρόσβαση και από την Αττική Οδό.

Ταυτόχρονα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η γραμμή 4 του μετρό, θα ξεκινά από το Γαλάτσι, θα συνεχίζει Εξάρχεια, Ευαγγελισμό, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη και θα καταλήγει έξω από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Δηλώσεις πριν τη συνάντηση


Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν πρωτοβουλίες για μια Αθήνα βιώσιμη και ασφαλή εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

«Να ανταλλάξουμε σκέψεις πάνω στο κοινό -θέλω να πιστεύω- όραμα» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η πόλη χρειάζεται μητροπολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Καμίνη ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τις προσπάθειες με όλες της τις δυνάμεις, αναγνωρίζοντας πως το βάρος ανήκει στην αυτοδιοίκηση.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Δήμο, «αρκεί να εξασφαλίσουμε θεσμική αρτιότητα και οικονομική βιωσιμότητα».

Τέλος ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας, λέγοντας πως μπορούμε να κινηθούμε μαζί μιας και η Αθήνα γίνεται ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση και ζήτησε να υπάρξει στενή συνεργασία της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού με την κυβέρνηση.

Για την Αθήνα παρουσιάζεται μεγάλη ευκαιρία, καθώς για τρίτη χρόνια καταγράφει αύξηση του τουρισμού, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας την ανάγκη να μην δίδεται η εντύπωση μιας ανασφαλούς πόλης, με εικόνες υποβάθμισης. Έχω να μοιραστώ πολλά μαζί σας και για το θεσμικό κομμάτι αλλά και για το οικονομικό, είπε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται αφορούν:

ανάπλαση του ιστορικού Κέντρου, με ευρείες παρεμβάσεις από το Σύνταγμα ως τον Κεραμεικό,
δημιουργία αστικού πάρκου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου του Παναθηναϊκού και συνένωση με τα Προσφυγικά (αφού θα υπογειοποιηθεί η λ. Αλεξάνδρας),
αναβάθμιση του Πάρκου Γουδή και η δημιουργία νέου γηπέδου για τον Παναθηναϊκό, σε χώρο πλησίον του Νοσοκομείου Αεροπορίας
ανάπλαση του Ελαιώνα με τη δημιουργία χώρων μαζικής άθλησης είναι οι τέσσερις παρεμβάσεις μείζονος χαρακτήρα

Για την επεξεργασία του σχεδίου πραγματοποιήθηκε χθες εξάλλου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών αλλά και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ...επικοινωνιακό σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας  
 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  τόσα χρόνια | 20/03/2017 10:44
  ακούμε τα ίδια. μακάρι επιτέλους να γίνει κάτι... αυτό που πρέπει επιπλέον να γίνει όμως είναι να ενταθεί η φύλαξη των ιστορικών κυρίως κτιρίων και μνημείων, από δημοτικούς αστυνομικούς κ.α, προκειμένου να μην βεβηλώνονται από διάφορους αληταράδες... είναι ντροπή να βλέπεις στην Πλάκα και αλλού να έχει μουτζούρες στους τοίχους.. ίσως πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές (αν υπάρχουν ποινές) για τέτοιες πράξεις... πληγώνομαι όταν πάω στο εξωτερικό και δεν υπάρχει ίχνος μουτζούρας στα ιστορικά κτίρια.
  khmh
  απάντηση00
   
   
   
  Τρεχα λεβέντη, τρεχα τσογλάνι! | 18/03/2017 18:31
  άρπαξε να φας και κλέψε να΄χεις, γιατί σε λίγο σε βλέπω σπίτι σου με την Pigeone σου!
  Κι η μίζα η καλή στα 12%
  απάντηση01
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τι του λείπει του ψωριάρη; | 17/03/2017 21:53
  Φούντα με μαργαριτάρι. Ο κ Δήμαρχος έχει αποδειχθεί ανεπαρκής στην φροντίδα για τις βασικές ανάγκες της πόλης : καθαριότητα, φωτισμό, αποκομιδή απορριμμάτων. Οπότε η ... φούντα με μαργαριτάρι περιττεύει.
  Γιαγιάκα
  απάντηση20
   
   
  Τον Βοτανικό... | 17/03/2017 17:38
  ...θα τον αναβαθμίσουν οι Μουσουλμάνοι. Θα γίνει η αγορά του Αλ Χαλίλι! Θα βάλουν και θέσεις παρκαρίσματος για καμήλες.
  MIK
  απάντηση41
   
   
  Ολος ο καλός...κόσμος | 16/03/2017 19:57
  Μαζεύτηκαν όλοι οι τενεκέδες (τι δουλειά έχεις μαζί τους βρε Καμίνη;) για να λύσουν το μέγα πρόβλημα! Αφού ο αρχικρετίνος έλυσε το οικονομικό (πως θαθελα να είχα ένα και δύο και τρία και τέσσερα μνημόνια....) τώρα παοφάσισε να "ασχοληθεί" με το γήπεδο! Ατυχε και ταλαίπωρε ΠΑΟ! Θεέ μου, πώς αντέχεται τόση αηδία!!!
  ανεργος
  απάντηση52
   
   
  Κύστερα ξυπνήσαμε. | 16/03/2017 16:57
  Μετά την επιτυχημένη ανάπλαση της Πανεπιστημίου ακολουθεί η μεγαλόπνοη ανάπλαση της Αθήνας. Αυτό θα πει ελληνικός προγραμματισμός.
  Όχι άλλο κάρβουνο
  απάντηση60
   
   
   
  Μυριζωμαι εκλογες συντομα ! | 16/03/2017 16:46
  Ο μπαχαλακιας ανικανος ανθελληνας βλεπωντας εκλογες στον κοντινο οριζοντα κανει πραξη την συνταγη του μαυρογυαλουρου που χρησιμοποιησε και στις πρωτες εκλογες μονο που επειδη τωρα δεν μπορει να ταξει λεφτα και σχισηματα μνημονιων ταζε οτι θα σας φτιαξει παρκα, δρομους, βουνα, ποταμους σχολεια και παιδια αν χρειαστειτε. Το χειροτερο ειναι οτι υπαρχουν ακομα ηλιθιοι που τον πιστευουν.
  Κατα τους ψηφοφορους και οι πολιτικοι
  απάντηση234
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αει... | 16/03/2017 16:24
  ξεκινα πρώτα να μαζευεις τα σκοπρια λαστιχα που κειτονται γυρω σου
  Aei...
  απάντηση212
   
   
  Μα και βεβαίως... | 16/03/2017 15:09
  και οπωσδήποτε σε πιστέψαμε πρωθυπουργάρα μας. Πρόσεχε μόνο επάνω στα έργα μη σου σκιστεί το καλσόν!
  Ιδεολογική Ηγεμονία της Αριστεράς
  απάντηση282
   
   
   
  SYNTROFOI | 16/03/2017 13:28
  TSIPRAS:: SYNTROFOI EFTIASA THN EYROPH KAI TORA THA FTIASO KAI THN ELLADA, STO KENTRO THA KANO VETRINES ME POYTANES ENO TA FOTAKIA STO KERAMIKO THA EINAI MONO GIA TIS ALBANEZES, EPEITA THA ZHTHSO KAI MERIKES APO THN BENEZOYELA KAI KOYBA TOY SYNTROFOY MADOYROY KAI KASTRO GIA NA DOKIMASOYN OI ELLHNES TA KORITSIA LATINOAMERIKANON SYNTROFON.
  gianis
  απάντηση184
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μετά την ανάπλαση της Ελλάδας, | 16/03/2017 12:43
  Θα αναπλάσει και την Αθήνα ; Όι όι Μάνα μου, όι όι Μάνα μου ! που θάλεγε και ο ... Ζουράρης. Βέβαια, το μεγάλο ατού είναι η Σύμπραξη της Δούρου, ενδεχομένως και του Μαδούρο. Οι Αμερικάνοι, εν προκειμένω, λένε: Πίσσα και πούπουλα ! Οι ντόπιοι Αρβανίτες λένε: Νιe Τσιουράπ Χί (μεθερμηνευόμενον: Ένα τσιουράπι γεμάτο στάχτη (για να τον αρχίσουμε από το κεφάλι, όπως του πρέπει)).
  Homus Erectus
  απάντηση332
   
   
  Χαζό παιδί χαρά γεμάτο | 16/03/2017 12:32
  Ο κόσμος αλλάζει, προοδεύει, καινοτομεί, εξελίσσεται και εμείς οι Ελληνάρες έχουμε έναν αγράμματο βλάκα για πρωθυπουργό τι κατάντια θεέ μου
  J.P.
  απάντηση462
   
   
  an ta | 16/03/2017 12:23
  onira itan pragmatikotita !!!
  na vriskomaste se doulia
  απάντηση231
   
   
  ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ | 16/03/2017 12:01
  Ας ασχοληθούν με τα υφιστάμενα πάρκα και στην συνέχεια ασχολούνται και με μελλοντικές επενδύσεις. Το άλλοτε πανέμορφο πάρκο Τρίτση έχει εγκαταλειφθεί και έχει γίνει ένα άβατο από γυαλιά, καρφιά και μπάζα. Θα έπρεπε να ντρέπεται ο κύριος Τσίπρας για όλες αυτές τις γελοιότητες.
  ΜΑΡΙΑ
  απάντηση401
   
   
  kyriakos | 16/03/2017 10:44
  Αν είναι να το επιβλέψει ο μπετοβλακας, θα κάνει διαμόρφωση που θα δίνει πλεονέκτημα στους κολλητούς-μπαχαλακηδες.
  kyriakos
  απάντηση382
   
   
  ανέλαβε ο σωτήρας :-) | 16/03/2017 10:29
  ωχ, αγαπητοί Αθηναίοι την κατσατε, είχε τα χάλια της η Αθήνα αλλά τώρα που ανέλαβε ο Νταουλέρης να "βοηθήση" σας κλαίω! Μπορεί και να τη βουλιάξει την πόλη. Τα συλυπητήρια μου και οι σκέψεις μου μαζί σας.
  X.M.
  απάντηση411
   
-