Παρατείνεται από τις 60 στις 90 ημέρες η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς θα παρέχει στους ενδιαφερομένους τον απαιτούμενο χρόνο για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση τους, πριν αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Επίσης, καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους δύο αυτούς φορείς θα αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης που μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ.

Ακόμα, προβλέπεται η εξαίρεση από την κύρωση των δασικών χαρτών, εκτάσεων, που σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων.

Με άλλη διάταξη δύναται να ανακληθεί μερικώς ή ολικώς αρμοδίως κάθε διοικητική πράξη σχετική της κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, δεν ανακόπτεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά περιεχομένου και διασφαλίζεται η συνταγματική καταχύρωση και προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων.

Ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για το δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Η πρόβλεψη αυτή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις εκτάσεων που ενώ περιλαμβάνονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες έχουν διαφορετική μορφή.

Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγής τους στο δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας.

Τέλος, με υπουργική απόφαση καθορίζονται εφεξής οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την σχετική αγροτική νομοθεσία.