Eλεύθεροι αφέθηκαν οι 127 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στο πρώην Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας στην οδό Αλκιβιάδου, κοντά στην Αχαρνών που τελούσε υπό κατάληψη, ενώ 31 εξ αυτών πήραν το δρόμο για τη δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.
Επίσης σε 16 πρόσφυγες που κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν άδειες παραμονής αποφασίστηκε να δοθεί αναβολή αποχώρησης από την Ελλάδα καθώς ήταν Σύροι.
Σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ που είχε εκδοθεί μετά την επιχείρηση αναφέρονταν ότι «στο κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, διέμεναν 127 πρόσφυγες, οι όποιοι θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένες δομές. Στο κτίριο θα εγκατασταθούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλοδαποί, στο πλαίσιο οργανωμένου προγραμματισμού –σχεδιασμού αρμόδιων φορέων.»
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την μεταφορά τους στη Διεύθυνση Αλλοδαπών ξεκίνησε μια σειρά διαβουλεύσεων με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλους αρμόδιους φορείς για να αποφασιστεί που θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες.
Μετά από μερικές ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι και όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες οι 68 (στην πλειοψηφία τους οικογένειες) ήρθαν σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να τους βρουν σπίτια για τη διαμονή τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι από τους πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό κατάλυμα στο υπό κατάληψη ξενοδοχείο City Plaza στο κέντρο της Αθήνας όπου διαμένουν και άλλοι μετανάστες.
Σε ανάρτηση που έκαναν οι διαχειριστές της σελίδας του χώρου στο facebook ανέφεραν ότι «ξημερώματα Δευτέρας η κυβέρνηση εκκένωσε βίαια μια κατάληψη προσφύγων με το επιχείρημα ότι οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μένουν επίσημες δομές τους κράτους. Τους κράτησε στο Αλλοδαπών μέχρι τα μεσάνυχτα οπότε και τους εγκατέλειψε στο δρόμο. Απέναντι στην υποκρισία της κυβέρνησης, η αλληλεγγύη των καταλήψεων φρόντισε να μη μείνουν στο δρόμο» δημοσιεύοντας φωτογραφία με πρόσφυγες (ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά) με βαλίτσες που έμπαιναν στο κτίριο.
Εν τω μεταξύ πυρά δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για τις διπλές επιχειρήσεις σε υπό κατάληψη κτίρια σε κέντρο Αθήνας και Ζωγράφου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης κατήγγειλε τη Δευτέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η εισβολή (ξημερώματα) σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο και η εκκένωση του δεν αιτιολογείται. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ».
Επίσης το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η Αριστερά, παραδοσιακά, ξέρει να διεκδικεί χώρους και δικαιώματα με το δικό της τρόπο: με πρόταση, έμπνευση, αλληλεγγύη, με ανθρώπους, κίνημα και ασφαλώς όχι με τα ΜΑΤ».