Στις 19 Μαρτίου η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) οργανώνει εκλογές για την ανάδειξη του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και της 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Εδώ και περισσότερο από τριάντα χρόνια η Εταιρεία διοικείται από την παράταξη της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας, η οποία έχει οδηγήσει την Εταιρεία σε παρακμή και οικονομικό αδιέξοδο. Στις τελευταίες εκλογές της ΕΜΕ, πριν δύο χρόνια, ψήφισαν μόλις χίλιοι μαθηματικοί, όταν το σύνολο των Ελλήνων μαθηματικών πρέπει, κατά συντηρητικούς υπολογισμούς, να είναι 25 με 30 χιλιάδες. Η ΕΜΕ δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στους Έλληνες μαθηματικούς, με εκδόσεις παρηκμασμένες και καθηλωμένες στη μετριότητα. Αποτέλεσμα της υποβάθμισης και αποξένωσης είναι το μειωμένο κύρος της ΕΜΕ, και η αδυναμία της να παρεμβαίνει αποφασιστικά στην Πολιτεία για κρίσιμα επιστημονικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά θέματα (όπως είναι η αφαίρεση του μαθήματος των Μαθηματικών από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων Ιατρικής, η εκτεταμένη διδασκαλία από μη μαθηματικούς του μαθήματος των Μαθηματικών στα Σολεία, η αυθαίρετη αφαίρεση ύλης από την διδασκαλία των Μαθηματικών στα Σχολεία, η απουσία έστω και ενός μαθηματικού στην 36μελή Επιτροπή Σοφών για την Παιδεία). Δύο άλλες παρατάξεις, ηΚίνηση για την Αλλαγή και η Πανεπιστημονική Κίνηση κινούνται στο χώρο της Αριστεράς.
Το ενδιαφέρον στις παρούσες εκλογές συγκεντρώνει ο νέος ΣυνδυασμόςΜαθηματική Άνοιξη, στον οποίο μετέχουν σημαντικοί Πανεπιστημιακοί, όπως ο Ομότιμος Καθηγητής και διατελέσας Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ Σ. Νεγρεπόντης, ο διατελέσας Κοσμήτωρ Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου Μ. Ανούσης, ο Πρόεδρος ΜΙΘΕ Καθηγητής ΕΚΠΑ Γ. Χριστιανίδης, ο Πρόεδρος Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητής Ε.Κεχαγιάς, οι Καθηγητές Α. Κοντογεώργης (ΕΚΠΑ), Α. Συσκάκης (ΑΠΘ) και η Καθηγήτρια Σ. Λαμπροπούλου (ΣΕΜΦΕ), καθώς και οι Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης Δρ. Π. Βερύκιος (Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος), Β. Βισκαδουράκης, Ι. Δοργιάκη, Δρ. Δ. Λαμπρινίδης, Δρ. Σ. Μπίρμπα, Δρ. Θ.Πάσχος, Ε. Παναγιώτου (Σχολικός Σύμβουλος), Μ. Περάκης (Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΜΕ Σητείας), Α. Σουγιούλ, Σ.Τζαφέρης.
Ο Συνδυασμός της Μαθηματικής Άνοιξης φιλοδοξεί να ανατρέψει την σημερινή αρνητική κατάσταση. Θα λάβει μέτρα για την άμεση αύξηση της συμμετοχής των Ελλήνων μαθηματικών, καιέχει δεσμευθεί να αξιοποιήσει όλους τους καταξιωμένους Έλληνες μαθηματικούς, ώστε η ποιότητα των δραστηριοτήτων της ΕΜΕ να ανέλθει κατακόρυφα. Θα επιδιώξει το ιστορικό αυτό σωματείο, το οποίο του χρόνου συμπληρώνει ένα αιώνα ζωής, να αποκτήσει το κύρος που τού αξίζει. Πληροφορίες μπορεί ναβρεί ο αναγνώστης στην ιστοσελίδα www.mathimatikianoixi.gr.