«Διαμεσολαβητές» σε μεγάλες απάτες γίνονται λόγω κρίσης χιλιάδες έλληνες πολίτες με οικονομικά προβλήματα.
Περίπου 1.000 έλληνες ιδιώτες –οι περισσότεροι από αυτούς άνεργοι –εμπλέκονται σε μεγάλη δικογραφία ελληνικών και ξένων δικαστικών αρχών ως «μεσάζοντες» σε απάτες ή ξέπλυμα χρήματος μέσω του Internet. Οι έλληνες «στρουμφ» ή «μουλάρια» (mules), όπως είναι η ορολογία τους στις αρχές ασφαλείας, προσέφεραν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ώστε να υποκλέπτονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες που πίστευαν ότι ενοικίαζαν εξοχικές κατοικίες, αγόραζαν πολυτελή αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες ή συλλεκτικά είδη μεγάλης αξίας μέσω Δδιαδικτύου. Ωστόσο τα χρήματα αυτά με τη βοήθεια και των ελλήνων «αρωγών» φαίνεται να κατευθύνονταν σε οργανωμένα κυκλώματα σε χώρες των Βαλκανίων, στην Κεντρική Ευρώπη, στη Νιγηρία και σε άλλες αφρικανικές χώρες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι γερμανικές αρχές έχουν αποστείλει στην ελληνική Δικαιοσύνη περίπου 800 περιπτώσεις ελλήνων «στρουμφ» που διευκολύνουν τις διαδικτυακές απάτες, ενώ τουλάχιστον 150 σχετικά στοιχεία είχε αναδείξει έρευνα της Europol με την αρωγή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ακόμη στις ελληνικές αρχές έχουν σταλεί τουλάχιστον 50-100 «ανεξάρτητα» μη ομαδοποιημένα αιτήματα των ευρωπαϊκών αρχών πάλι για Ελληνες που προσφέρουν τους άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, λόγω κρίσης, για να περνούν χρήματα προς τους οργανωτές των εγκληματικών δικτύων. Με τους τελευταίους να αντιλαμβάνονται ότι στην Ελλάδα θα βρουν πρόθυμους συνεργάτες και «αχυράνθρωπους» λόγω της οικονομικής απόγνωσης.
Η δράση των κυκλωμάτων
Τη δικογραφία χειρίζεται κατά κύριο λόγο ο πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών και 7ος ειδικός ανακριτής κ. Παναγιώτης Καρακωνσταντής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διεθνή δικαστική συνεργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα κυκλώματα «συνδέονται» με ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες ανεύρεσης εργασίας, όπου δεκάδες χιλιάδες Ελληνες χωρίς εργασία καταθέτουν βιογραφικά για δουλειές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα διεθνή κυκλώματα εντοπίζουν άτομα όλων των ηλικιών με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις στα οικονομικά και τους ζητούν μέσα από τους λογαριασμούς τους να διακινούνται χρηματικά ποσά που προέρχονται από τάχα νόμιμο εμπόριο. Προκειμένου δηλαδή να λειτουργούν ως «πράκτορες» ή εθνικοί αντιπρόσωποι αμφιλεγόμενων εταιρειών για διακίνηση χρημάτων και να αποφεύγουν υψηλές χρεώσεις συναλλαγής ή τοπικούς φόρους… Επιπλέον επαφές έχουν γίνει και μέσω «κλειστών» ομάδων στο Facebook. Από τους έλληνες «μουλάρια» που θα διακινήσουν τα ποσά ζητούν να κρατούν ποσό της τάξης του 15%-20% των χρημάτων που κατατίθενται και τα υπόλοιπα να τα αποστέλλουν, μέσω εταιρείας μεταφοράς εμβασμάτων (κυρίως την Western Union), σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, άλλες ευρωπαϊκές και αφρικανικές, όπου φέρεται να τα παραλάμβαναν άτομα με πλαστές ταυτότητες για να «εξαϋλώνονται» τα ίχνη της απάτης.
Η ανύπαρκτη μοτοσικλέτα
Μια ενδεικτική περίπτωση είναι η πώληση μιας μοτοσικλέτας του 1961 έναντι 1.350 ευρώ σε έναν Αυστριακό, ο οποίος προσελκύσθηκε από τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική αγγελία που φέρεται να είχε αναρτήσει Ελληνας με όνομα «Α. Βασιλείου», ιδιοκτήτης μιας ανύπαρκτης εταιρείας STS Europe LTD και ο οποίος φερόταν ως ιδιοκτήτης του παλιού δίτροχου. Στον αρμόδιο έλληνα ανακριτή εστάλησαν όλοι οι διάλογοι του «πωλητή» και του Αυστριακού για την καλή λειτουργία όλων των εξαρτημάτων της «αντίκας», για τα χιλιόμετρα που είχε διανύσει, για τον τρόπο παράδοσής της κ.λπ. Ο «πωλητής» είχε δώσει και το mail του, με στοιχεία που περιελάμβανε το όνομά του «Βασιλείου» αλλα με «ευρωπαϊκό» και «ελληνικό» κωδικό, όπως και τον λογαριασμό του σε ελληνική τράπεζα που ανήκε βέβαια στον ίδιο Ελληνα. Από την έρευνα προέκυψε ότι το δίτροχο ήταν ανύπαρκτο και ότι ο πωλητής προερχόταν από τη Ρουμανία και έκανε όλες τις σικέ διαπραγματεύσεις. Ο αναφερόμενος με το όνομα «Α. Βασιλείου» ήταν αυτός που είχε στρατολογηθεί για να διαθέσει, με το αζημίωτο, τον τραπεζικό λογαριασμό του και να δώσει «γνησιότητα» και αληθοφάνεια στην απατηλή συναλλαγή. Μεγάλο τμήμα της απάτης αφορά βίλες στα νησιά και σε άλλα ελληνικά θέρετρα, που εμφανιζόταν ότι ενοικίαζε το κύκλωμα μέσω εντυπωσιακών αναρτήσεων στο Διαδίκτυο και σε χαμηλές τιμές. Με τους ανυποψίαστους υποψήφιους παραθεριστές να σπεύδουν να στείλουν τα χρήματα μήπως και χαθεί το ανύπαρκτο, καλοκαιρινό «κελεπούρι».
Στόχοι άνεργοι και απολυμένοι
Από το γραφείο του ειδικού ανακριτή έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες δεκάδες έλληνες «μεσάζοντες» της απάτης, πολλοί από τους οποίους ήταν κυρίως απολυμένοι από καταστήματα, σουπερμάρκετ, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ. Οπως ανέφεραν «είχαμε υπόνοιες ότι κάτι συνέβαινε, όμως ήταν ένας καλός τρόπος να ενισχύσουμε το ανύπαρκτο εισόδημά μας. Δεν μας ζητήθηκε περισσότερο από 3-4 φορές να γίνουν αυτές οι συναλλαγές και να στέλνουμε στο εξωτερικό τα χρήματα. Οπως αντιλαμβανόμαστε στη συνέχεια έβρισκαν άλλους ανέργους, από τα βιογραφικά, για συμμετοχή στο κόλπο. Δεν μπορούσαμε να παρακρατήσουμε τα χρήματα γιατί εκείνοι που μας είχαν ζητήσει να εμπλακούμε είχαν από τα βιογραφικά μας όλα τα στοιχεία μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες στους έλληνες δικαστικούς λειτουργούς εμφανίσθηκαν 2-3 έλληνες «στρουμφ» που ανέφεραν ότι πήραν το ρίσκο να κρατήσουν όλα τα ποσά που είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό τους. Αφού η ανέχεια τους είχε οδηγήσει να μη φοβούνται τα αντίποινα από τους αλλοδαπούς κακοποιούς. Με κίνδυνο, όμως, όλοι οι έλληνες εμπλεκόμενοι να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για συμμετοχή σε ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες ενέργειες.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2016 οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία με την ενίσχυση της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ) εντόπισαν 700 μεσάζοντες «μουλάρια» σε όλη την Ευρώπη. Συνελήφθησαν 81, ενώ ανακρίθηκαν για συμμετοχή στο «δίκτυο» 198 άτομα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ