Με την κατεδάφιση και της δεύτερης πτέρυγας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία των φυλακών.
Ταυτόχρονα απελευθερώνεται και μία έκταση 10 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στον δήμο για την αξιοποίησή της και τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής. Ο νέος αυτός χώρος θα περιλαμβάνει τεχνητή λίμνη, παιδικές χαρές και μονοπάτια για περιπάτους ενώ θα προσφέρει στους επισκέπτες του και WiFi. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, θα κοστίσει 3.968.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2017.
Ο χώρος έχει μακρά ιστορία. Το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη από το μισό του Πεδίου του Αρεως ή λίγο μικρότερη από τον Εθνικό Κήπο.
Το 1961 πρώτο θέμα στις εφημερίδες ήταν η λειτουργία των νέων φυλακών στην αραιοκατοικημένη τότε περιοχή του Κορυδαλλού. Αρχισαν να κατασκευάζονται από τη δεκαετία του 1950 για να μεταφερθούν οι κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αποφασίστηκε η ίδρυση και των γυναικείων φυλακών. Από τότε έως τη δεκαετία του 1990, οπότε έγιναν οι τελευταίες επεκτάσεις, έφθασαν σήμερα να καταλαμβάνουν έκταση 130 στρεμμάτων. Εν τω μεταξύ η αραιοκατοικημένη πόλη ήταν πια παρελθόν και προέκυψε μεγάλη ανάγκη από ελεύθερους χώρους.
Ο Δήμος Κορυδαλλού εκφράζει τη πάγια θέση του για την πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών. Να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες φυλακές της χώρας βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό μιας πόλης 100.000 κατοίκων, δίπλα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις και, όπως πολλοί αναφέρουν στον Κορυδαλλό, αποτελεί μόνιμη απειλή για την ασφάλεια των κατοίκων και την ομαλή λειτουργία της πόλης.
Από την οδό Σολωμού, τον δρόμο όπου δεξιά και αριστερά βρίσκονται οι γυναικείες και ανδρικές φυλακές αμέσως μετά τη διασταύρωση με τη Γρ. Λαμπράκη, μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί προς την περιοχή του Ανω Κορυδαλλού. Πρόκειται για δρόμο που χρησιμοποιούν αρκετοί δημότες, ανάμεσά τους γονείς με παιδιά, καθώς σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται σχολεία, γήπεδα, κλειστό γυμναστήριο και οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί του δήμου. Ολοι αυτοί οι χώροι συνορεύουν με τους μαντρότοιχους των φυλακών. Οι κάτοικοι έχουν ζήσει εξεγέρσεις, αποδράσεις κρατουμένων, απειλές και τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ σε περίπτωση επεισοδίων κλείνονται στα σπίτια τους για να μην εισπνεύσουν το αέριο από τα χημικά των ΜΑΤ.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή στην εικόνα του σημείου που βρίσκονται οι γυναικείες φυλακές ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2007, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή των γυναικείων φυλακών στον Ελαιώνα Θηβών. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2008, μεταφέρθηκαν εκεί οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Στον Κορυδαλλό παραμένουν η πτέρυγα των υποδίκων γυναικών και η δικαστική αίθουσα.Τον Ιανουάριο του 2010 ξεκίνησε το έργο κατεδάφισης των γυναικείων φυλακών, ολοκληρώθηκε όμως η κατεδάφιση μόνο του ενός κτιρίου. Στις 8 Νοεμβρίου 2011 με την υπ’ αριθμ. 100216 ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραχωρείται στον Δήμο Κορυδαλλού τμήμα 10 στρεμμάτων του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών.

Το θέμα της «παραχώρησης χρήσης τμήματος του καταστήματος κράτησης γυναικών στον δήμο Κορυδαλλού» είχε φέρει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2016 με επίκαιρη ερώτηση η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κυρία Νίνα Γ. Κασιμάτη. Τότε ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερωθεί για το «πότε θα ολοκληρωθεί η κατεδάφιση του εξωτερικού μαντρότοιχου επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, ώστε να παραδοθεί η χρήση του χώρου στον Δήμο Κορυδαλλού και εάν προτίθεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να τροποποιήσει την Υπουργική Απόφαση και να παρατείνει τον χρόνο εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης του Δήμου Κορυδαλλού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ