Μέχρι και σε ανακοινώσεις… Amber Alert για να βρεθούν διοικητές αστυνομικών τμημάτων στο κέντρο της Αθήνας έχουν προχωρήσει αστυνομικοί των συγκεκριμένων υπηρεσιών και συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα των προβλημάτων σε κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., της υποστελέχωσης, της αποψίλωσης που οδηγούν σε κινήσεις απελπισίας. Η κατάσταση επιτείνεται μετά την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., οπότε τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα με λιγότερους αστυνομικούς καλούνται να αστυνομεύουν μεγαλύτερες περιοχές.
Κορυφαία περίπτωση αυτή του διοικητή του κρίσιμου Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας η οποία είναι κενή το τελευταίο τρίμηνο, μετά τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Ετσι για να καλυφθούν τα κενά στο ζωτικής σημασίας Τμήμα Ομονοίας επιχειρούνται «δανεισμοί» αξιωματικών από αστυνομικές υπηρεσίες του Περιστερίου και αλλού.

Επιπλέον στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους και μέσα για να αποφύγουν τέτοιου είδους μεταθέσεις στο κέντρο της Αθήνας που θεωρούνται δυσμενείς. Με αποτέλεσμα κρίσιμες υπηρεσίες να μένουν ακέφαλες και χωρίς ουσιαστικά διοίκηση, με την παρουσία μόνο των πλέον χαμηλόβαθμων αξιωματικών.

Είναι ενδεικτικό ότι το εν λόγω αστυνομικό τμήμα που κάποτε είχε περισσότερους από 300 αστυνομικούς διαθέτει περίπου 70-80 «ενεργούς» υπηρεσιακά ενστόλους.

Οι περισσότεροι από αυτούς αναλώνονται κυρίως σε φρούρηση κρατικών υπηρεσιών και γραφείων στην περιοχή ή σε μέτρα τάξης σε διαδηλώσεις κ.λπ. Σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών προς «Το Βήμα» είναι τέτοια η αποδυνάμωση του συγκεκριμένου τμήματος, όπως και άλλων, που δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πεζή περιπολία ενώ δεν υπάρχουν πληρώματα για τα περιπολικά! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βράδυ παραμένουν μόνο ένα –δύο αστυνομικοί κι έτσι, εκτός των άλλων, δεν μπορεί να υπάρξει επισκεπτήριο σε κρατουμένους ή να καλυφθούν άλλες υπηρεσίες των τμημάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένα τμήματα ασφαλείας στην πρωτεύουσα ουσιαστικά κλείνουν τη νύκτα και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν.
Με πλήρη αδυναμία να χειρισθούν τα δεκάδες κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων και να λειτουργούν μόνο σαν καταγραφείς εγκληματικών ενεργειών. Ετσι υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία αστυνομικοί απελευθερώνουν με χαρακτηριστική ευκολία και εντελώς αυθαίρετα δράστες κλοπών και διαρρήξεων. Κι αυτό λόγω της αδιαφορίας και του ωχαδελφισμού των ενστόλων και της αποψίλωσης των αστυνομικών τμημάτων όπου μια «σύλληψη» μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστιο αστυνομικό «βάρος» (καταγραφή, κράτηση, συνοδεία σε δικαστήρια, μεταγωγή του συλληφθέντος) που δεν αντέχουν πολλά αδύναμα τμήματα.
Ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης είναι όσα συμβαίνουν καθημερινά στους κεντρικούς σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού στην Αθήνα, όπου φέρεται να δηλώνονται κάθε ημέρα τουλάχιστον 10-20 κρούσματα κλοπών τσαντών, πορτοφολιών με στόχο κυρίως τουρίστες. Οπως λέει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.: «Μόνο σε έναν κεντρικό σταθμό δηλώθηκαν προσφάτως μέσα σε λίγες ώρες κλοπές αντικειμένων από τους τουρίστες εννέα διαφορετικών γκρουπ. Οι δράστες, κυρίως βουλγαρικής και αλβανικής καταγωγής, εκμεταλλεύονται την πολυκοσμία, μπαίνουν 2-3 μέσα σε κάθε συρμό και με ξυράφια κόβουν τις τσάντες και αφαιρούν χρήματα και τιμαλφή».

Τέλος, αστυνομικοί αναφέρονται σε περιστατικά ελέγχου εισιτηρίων κατά τα οποία οι αστυνομικοί συνοδεύουν ή καλούνται από τους ελεγκτές της ΣΤΑΣΥ. Οπως σημειώνουν: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους ελέγχους καταλήγουν σε προστριβές και επεισόδια όχι μόνο με τους ελεγχόμενους που δεν έχουν εισιτήριο αλλά και με τους συνεπιβάτες που σχεδόν πάντα υποστηρίζουν τους μη κατόχους εισιτηρίων. Και όλοι μαζί στρέφονται κατά ελεγκτών και αστυνομικών, ορισμένες φορές μάλιστα έχουν απειληθεί σοβαρά επεισόδια εντός και εκτός των συρμών. Ομως πολλές φορές υπάρχουν αντεγκλήσεις μεταξύ ελεγκτών και αστυνομικών γιατί οι πρώτοι απειλούν τους ελεγχόμενους με προσαγωγή στο τμήμα κ.λπ., χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα και χωρίς να γνωρίζουν ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν τελικώς».

HeliosPlus