Σε σχετικά υψηλές θέσεις βρίσκονται ελληνικά πανεπιστήμια στη νέα λίστα παγκόσμιας κατάταξης ανα επιστημονικό αντικείμενο για το 2017, που δημοσιοποίησε σήμερα η εταιρεία QS.

Για την σύνταξη της κατάταξης της QS αξιολογήθηκαν 4.438 πανεπιστήμια παγκοσμίως, με βάση τις διεθνείς επιστημονικές αναφορές που έγιναν στην ερευνητική δουλειά των επιστημόνων τους («citations») και περισσότερα απο 18.900 προγράμματα.

Στην κατάταξη μελετήθηκαν αναλυτικά 46 επιστημονικές περιοχές.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν βασίζονται σε απαντήσεις 74.651 ακαδημαϊκών και 40.643 εργοδοτών, καθώς και στην ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, απ’ όπου ελήφθησαν υπόψη δεδομένα πενταετίας.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον τομέα των Σχολών Μηχανικών( Engineering & Technology), καταλαμβάνει τη 113η θέση παγκοσμίως, την 35η στην Ευρώπη και παραμένει το 1ο Ίδρυμα της χώρας στην κατηγορία αυτή.

Παρόμοια όμως είναι και η εικόνα στις κατατάξεις των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, όπου παραμένει το μοναδικό Ίδρυμα της χώρας με Σχολή που κατατάσσεται εντός των πρώτων 50 παγκοσμίως.

Πιο αναλυτικάστο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών κατατάσσεται στην 42η θέση παγκοσμίως και στην 12η στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τις άλλες Σχολές του, το ΕΜΠ κατατάσσεται στις θέσεις 101-150 στα αντικείμενα της επιστήμης υπολογιστών και συστημάτων πληροφορικής, ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών, και μηχανολόγων μηχανικών, στη θέση 150-200 στο αντικείμενο των χημικών μηχανικών, στη θέση 201-250 στο αντικείμενο της φυσικής και αστρονομίας και στη θέση 251-300 στα μαθηματικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το ΕΜΠ μπαίνει στον κατάλογο στο αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής και μάλιστα στις θέσεις 101-150 καθώς και στο αντικείμενο της επιστήμης των υλικών στις θέσεις 201-250.

Τα κριτήρια κατάταξης της QS αποτελούν η φήμη του ιδρύματος στην ακαδημαϊκή κοινότητα, οι αναφορές στις δημοσιεύσεις των μελών του ιδρύματος αλλά και η φήμη των αποφοίτων του στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Οπως προκύπτει απο τα στοιχεία (https://www.topuniversities.com/ ) η διεθνής λίστα κατάταξης Πανεπιστημίων Quacquarelli Symonds (QS), συνεχίζει να κατατάσσει και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μεταξύ των κορυφαίων στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει.

Το ΟΠΑ κατατάσσεται στην «ελίτ» των Πανεπιστημίων αφού βρίσκεται στις θέσεις μεταξύ 151-200 παγκοσμίως στα επιστημονικά πεδία Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικής Επιστήμης και στις θέσεις μεταξύ 351-400 στο πεδίο Επιστήμες της Πληροφορικής.

Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης δήλωσε:

«Η διεθνής αναγνώριση που απολαμβάνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας των μελών του, συχνά σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες.

Η αναγνώριση αυτή ενθαρρύνει όλους μας στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Η διεθνής καλή φήμη των Ελληνικών Πανεπιστημίων αποτελεί πνευματικό κεφάλαιο για τη χώρα και εφαλτήριο προόδου της.»

Από την κατάταξη προκύπτει επίσης, ότι στο πεδίο Τέχνες και Ανθρωπιστικές επιστήμες, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει τη θέση 273 στον κόσμο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη θέση 381, στις επιστήμες Υγείας συναντάμε το ΕΚΠΑ στην θέση 248, το Αριστοτέλειο στην 325η, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 401-450, κλπ.

Στις Κοινωνικές Επιστήμες το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας βρίσκεται στην 273η θέση, το Αριστοτέλειο στην θέση 339 και το ΕΚΠΑ στη θέση 387.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί τέλος ότι παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Μ.Βρετανία διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στις σχετικές λίστες, εμφανίζεται όλο και πιο έντονος ανταγωνισμός από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν αυξήσει το συνολικό μερίδιο τους σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, σε βάρος των μεγάλων εκπαιδευτικών δυνάμεων.