Στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε το πρωί της Τετάρτης εμπορικό πλοίο που μετέφερε 114 πρόσφυγες, τους οποίους περισυνέλεξε το απόγευμα της Τρίτης από θαλάσσια περιοχή, ανοικτά των Παξών

Οι πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους δεν υπάρχουν γυναίκες και παιδιά κάτω των 10 ετών αλλά ορισμένοι έφηβοι από 15-17 ετών, έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, όπου τους δόθηκε φαγητό και νερό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι είναι υπήκοοι Πακιστάν.

Επίσης, στους χώρους του λιμανιού υπάρχου γιατροί και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

Όταν ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, αναμένεται να αποφασισθεί το πού ακριβώς θα μεταφερθούν.

Σύμφωνα με το Λιμενικό η επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων έγινε υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, από λέμβο η οποία βρισκόταν σε δυσχερή θέση, δυτικά των Παξών.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, για την ύπαρξη λέμβου σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό προσφύγων, στην θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια δυτικά των Παξών.

Άμεσα υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ., δεσμεύτηκαν τα παραπλέοντα πλοία M/T GAGLIARDA σημαίας Μάλτας, M/V SIGNAL PUMA σημαίας Μάλτας και M/V SHILLIG σημαίας Γιβραλτάρ προς εντοπισμό της λέμβου, ενώ απογειώθηκε ελικόπτερο Πολεμικού Ναυτικού και απέπλευσαν δυο σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το «GAGLIARDA» με τη συνδρομή των άλλων δύο πλοίων, προέβη τελικώς στον εντοπισμό της λέμβου και έπειτα στην ασφαλή μετεπιβίβαση των 114 επιβαινόντων.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.