Εγινε σήμερα Τρίτη η έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας στο Μουσείο Μπενάκη. Εμπειρογνώμονες από το ελληνικό σύστημα Κοινωνικής Καινοτομίας, αλλά και από όλη την Ευρώπη, συναντήθηκαν στον χώρο του μουσείου, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για μία καλύτερη και πιο δίκαιη καθημερινότητα.
Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός, που έχει εδραιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ η απονομή των βραβείων θα γίνει τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Ξεκίνησε στη Λισσαβόνα το 2012, από τον Πορτογάλο πολιτικό και υπέρμαχο της κοινωνικής καινοτομίας Diogo Vasconcelos. Στόχος του είναι η λύση των προβλημάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των κοινωνικών αναγκών, μέσα από την κοινωνική καινοτομία.
Κάθε χρόνο το θέμα του διαγωνισμού διαφοροποιείται και ανακοινώνεται κατά την έναρξη του διαγωνισμού. Για το 2017,το θέμα συνοψίζεται στον τίτλο: «Επανεκκίνηση της Ισότητας» (Equality Rebooted).Φέτος, η επιλογή της Ελλάδας, ως εναρκτήριας χώρας, δεν είναι τυχαία, όπως υποστηρίζει και ο κ. Πέτρος Κουμπλής, καθώς επιχειρείται να επισημανθεί ότι παρά την τρομερή γραφειοκρατία, γίνονται δράσεις κοινωνικής καινοτομίας στην χώρα.
Η κυρία Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, τόνισε ότι στην Αθήνα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, μέσα από τις δράσεις του προγράμματος «συνΑθηνά». Η πλατφόρμα της συγκεκριμένης δράσης χαρτογραφεί πρωτοβουλίες μέσα στην πόλη, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες που κάνουν τις ίδιες δράσεις να δικτυωθούν και να οργανωθούν καλύτερα. Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του δήμου και πιθανόν να στηριχθούν από κάποιες εταιρείες.
Στη συνέχεια, η κυρία Σοφία Λάμπρου, από το Impact Hub Athens, συντόνισε το πρώτο πάνελ συζητήσεων, με τους Αμαλία Ζέπου, Έλενα Δέδε και Ναντίν Νούρι. Και οι τρεις, αντιπροσώπευαν τομείς κοινωνικής καινοτομίας, στους οποίους ο καθένας τους ξεχωριστά έχει σημειώσει επιτυχία. Η κυρία Έλενα Δέδε, εκπροσωπούσε την οργάνωση Free & Real, που αναπτύσσει την πρώτη οικο-κοινότητα στην Ελλάδα, στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας. Από την πλευρά του ο Ναντίν Νούρι, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, εκπροσωπούσε μια σειρά από δράσεις που στόχο έχουν την ομαλή ένταξη των προσφύγων, όπως το Solomon Magazine και το Refugee Forum. Κοινό τους συμπέρασμα, ήταν ότι μόνο μέσα από τις μικρές δράσεις μέσα στην πόλη, μπορεί να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, με την χρήση δύο ισχυρών όπλων, της διαφάνειας και της συνεργασίας.
Την έναρξη του διαγωνισμού ανακοίνωσαν με της ομιλίες τους η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ Πάνος Καρβούνης. Κοινό τους όραμα ήταν η προώθηση δράσεων που δεν επιδιώκουν μόνο την κερδοφορία αλλά και την εκπλήρωση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Το φετινό μήνυμα είναι «Να προσπαθήσουμε Όλοι», τόνισε ο κ. Καρβούνης. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το δεύτερο πάνελ συζήτησης, όπου συμμετείχαν κοινωνικοί καινοτόμοι από το εξωτερικό. Το μήνυμα και των τεσσάρων επιτυχημένων κοινωνικών καινοτόμων, ήταν πως απαιτείται περισσότερη συνεργασία και συμμετοχή από τους δρώντες. Δεν πρέπει, όπως είπαν, η αλλαγή, να αφήνεται στις προσωπικές επιλογές των λίγων.
Ξεχωριστή θέση, στη σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση, είχαν οι δράσεις και οι εταιρείες (ελληνικές και μη) που βρίσκονταν στον χώρο της έκθεσης, προκειμένου να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό. Κάποιες από αυτές, έχουν βρεθεί στους φιναλίστ των προηγούμενων διαγωνισμών, όπως η εταιρεία «PHEE» το 2015, η οποία παρασκευάζει προϊόντα από φύκια που ξεβράζονται στις ελληνικές θάλασσες, και η «Solidarity Salt» το 2016, που στοχεύει στην ενεργοποίηση των γυναικών προσφύγων, μέσα από την πρόσληψη σε θέσεις για συσκευασία και πώληση ελληνικού αλατιού. Το επόμενο βήμα είναι τα μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και επιχειρηματικότητας, προκειμένου κάποια στιγμή να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.
Το Cyclefi είναι μία εταιρεία που μετράει ήδη 8 μήνες ζωής, με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών στην ανακύκλωση μέσα από την μείωση των εξόδων του νοικοκυριού (rewarding recycling). Ουσιαστικά συνδέει την περιβαλλοντική συμπεριφορά των πολιτών με την άμεση ανταποδοτική τους ωφέλεια (χρόνο ομιλίας, sms, data). Η «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ» είναι μία δράση ενός χρόνου με διττό ρόλο, προσφέροντας τόσο εθελοντική εμπειρία σε απόφοιτους τεχνικούς υπολογιστών όσο δωρεάν φορητούς υπολογιστές σε όλους τους μαθητές. Ωστόσο μέχρι σήμερα, αν και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη (15.000 σχολεία), η προσφορά υπολογιστών παραμένει ισχνή.
Άλλες εταιρείες / δράσεις που προσφέρουν εθελοντικό έργο είναι η Liminal Access, που υπερασπίζεται την προσβασιμότητα όλων στον πολιτισμό, καθώς και το SynergoKinonika, μία εταιρεία στην Ξάνθη που κατάφερε να μετατρέψει τα υπολείμματα υφασμάτων σε τσάντες, μαξιλάρια και αναμνηστικά. Επιπλέον, παράγει μαξιλάρια σε σχήμα καρδιάς, για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση του μαστού. Λόγω του σχήματος, το συγκεκριμένο μαξιλάρι εξομαλύνει τον πόνο και την ενόχληση που προκαλείται στις γυναίκες μετά την επέμβαση.
Την περσινή χρονιά, οι ελληνικές συμμετοχές στον διαγωνισμό άγγιξαν τις 45. Κοινή ελπίδα όλων στο τέλος της εκδήλωσης, ήταν πως φέτος, λόγω της έναρξης στην ελληνική πρωτεύουσα, οι ελληνικές αιτήσεις θα αυξηθούν.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/policy/social/competition_en
https://youtu.be/JrwOkvwZtOc