«Αδυναμία του δικαστηρίου να συγκροτηθεί» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ηλίας Γιαρένης, την πρώτη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης της Siemens, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Γιαρένης δήλωσε ότι έχει κατατεθεί δήλωση αποχής από σύνεδρο της δικαστικής σύνθεσης, για προσωπικούς λόγους, και σημείωσε ότι η συνεδρίαση πρέπει να διακοπεί. Έδωσε πάντως δικάσιμους εντός του Μαρτίου, ορίζοντας την αμέσως επόμενη στις 6 του μήνα, οι οποίες και θα διεξαχθούν στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, καθώς κάθε άλλη αίθουσα του Εφετείου είναι αδύνατον να «αντέξει» το μέγεθος της δίκης. Η αίθουσα που επελέγη στον τέταρτο όροφο απεδείχθη όπως αναμενόταν παντελώς ακατάλληλη, με τους περισσότερους κατηγορούμενους και συνηγόρους όρθιους.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση νομιμοποιήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης ενώ δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής το Δημόσιο (ζητεί πέντε εκατομμύρια), η ΟΤΕ Α.Ε. (ζητά με επιφύλαξη 10 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο), η Ένωση προσώπων «Δικαιοσύνη για Όλους» με επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς και ένας «φορολογούμενος πολίτης»-μέλος του ΔΣΑ.

Η ένωση πολιτών, όπως διευκρίνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, δημιουργήθηκε μετά τις παλινωδίες με τη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος τον περασμένο Ιούλιο και την αναβολή της δίκης. Παρά το γεγονός ότι η Ένωση είναι υπό σύσταση, εντούτοις η κυρία Κωνσταντοπούλου δήλωσε το «παρών», ασκώντας κριτική για χαρακτηριστικά της δίκης, ακόμη και για το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί αναπληρωτής πρόεδρος σε μια τόσο μακρά διαδικασία.

«Δεν μπορεί να κάνει η κυρία Κωνσταντοπούλου τον εθνικό εισαγγελέα», σχολίασε ο κ. Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης,

«Τσοβόλα δώστα όλα», ακούστηκε κάποιος από το ακροατήριο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Εφετείου.

Στους παρόντες συγκαταλέχθηκε ο Θόδωρος Τσουκάτος, το πρώην στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Νίκος Μανασής, οι επιχειρηματίες Ιωάννης Λέτσας και Βασίλης Τυρογαλάς.