Σεπτέμβριος 2016. Αυτό το γλυκό φθινοπωρινό βράδυ στο ονειρικό περιβάλλον της βίλας «Πούντα Χερώμα», που μοιάζει σαν θραύσμα αιγαιοπελαγίτικου νησιού αλλά είναι μια μικρή χερσόνησος αναπόδραστα προσκολλημένη στην Αττική σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, το κέφι είχε ανάψει στην εκδήλωση εφοπλιστικών εταιρειών. Τα πολυτελή σαλόνια του κεντρικού κτιρίου και οι ευρύχωρες βεράντες με θέα το Αιγαίο πέλαγος, σχεδιασμένες από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, όπως και το υπόλοιπο σύμπλεγμα βοηθητικών οικίσκων για τους υψηλούς καλεσμένους του Αριστοτέλη Ωνάση και της Ζακλίν Κένεντι Ωνάση, δικαιολογούσαν και την πιο περιττή χλιδή.

Στους χώρους όπου συναντάται το βοηθητικό προσωπικό η ατμόσφαιρα δεν ήταν χαλαρή, ούτε ευχάριστη. Οι οδηγοί των εφοπλιστών δεν ήξεραν πώς να παρηγορήσουν έναν Ασιάτη από το μόνιμο προσωπικό της βίλας ο οποίος τους εξομολογούνταν με απόγνωση ότι είχε να πληρωθεί πέντε μήνες.
Ηταν η εποχή που άρχισαν να εξαπλώνονται οι ψίθυροι ότι ο Μανώλης Κυπριανίδης χρωστούσε λεφτά στο προσωπικό του και σε προμηθευτές. Ο γνωστός επιχειρηματίας ζούσε τον περισσότερο καιρό στην Ελβετία. Στην Ελλάδα ερχόταν δύο με τρεις φορές τον χρόνο και λέγεται ότι πετούσε με ενοικιασμένο ιδιωτικό αεροπλάνο. Οταν βρισκόταν στην Αθήνα –η τελευταία φορά ήταν τα Χριστούγεννα –είχε έντονη κοινωνική ζωή, προσκαλούσε στο Λαγονήσι πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες. Προβλήματα, αν υπήρχαν, δεν ήταν ορατά στους συνδαιτυμόνες και στους φίλους του. Γι’ αυτό η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του, σε ηλικία 66 ετών, προκάλεσε σοκ σε όσους τον γνώριζαν. Οι συνθήκες του θανάτου του όμως δημιούργησαν μια εικόνα θρίλερ. Δολοφονία; Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Αυτοκτονία; Ακόμα δεν είναι οριστικό. Θάνατος από φυσικά αίτια; Δεν ήταν προφανής. Η αστυνομία στο καντόνι Σβιτς της Ζυρίχης, όπου βρίσκεται το σπίτι του, βρήκε το πτώμα έπειτα από τρεις ημέρες και αναμένεται το πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας για να πέσει φως στο μυστήριο.
Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, την τελευταία ημέρα της ζωής του, μίλησε στις επτά το απόγευμα με τον δικηγόρο του Νίκο Κωνσταντόπουλο για εκκρεμείς υποθέσεις του και για να οριστικοποιήσει το επόμενο ταξίδι του στην Αθήνα. Την προηγούμενη εβδομάδα σχεδίαζε να την περάσει μαζί με τα παιδιά του που σπουδάζουν στο Λονδίνο και φιλική παρέα σε χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας για σκι και είχε κάνει όλες τις κρατήσεις. Πώς συνδυάζονται αυτά με το σενάριο της αυτοκτονίας; Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του δεν βρέθηκαν αποχαιρετιστήρια γράμματα δίπλα στο πτώμα παρά μόνο εγγραφές στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή που αφορούσαν όμως επαγγελματικές εκκρεμότητες.
Μια ζωή προστατευμένη από την περιττή δημοσιότητα, έγινε μετά θάνατον βορά για κάθε είδους εικασίες, σενάρια και κουτσομπολιά. Η μυστικοπάθεια του Κυπριανίδη πρόσφερε το κατάλληλο έδαφος. Προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια, φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ήταν συμμαθητής του Νίκου Βούτση) και συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Ευγενής, κοσμοπολίτης, με ενδιαφέρον για τις τέχνες και τα κοινωνικά ζητήματα, γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τη Μαρίνα Φλέγγα, κόρη της γυναίκας του ιδρυτή της καπνοβιομηχανίας Κεράνη, Γεωργίου, ο οποίος απεβίωσε στα 45 του χρόνια. Η χήρα του Ευγενία παντρεύτηκε τον συνιδιοκτήτη της βιομηχανίας και συντοπίτη (κατάγονταν και οι δύο από το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας) Σοφοκλή Φλέγγα, και απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαρίνα και τον Σπύρο Φλέγγα.
Η Μαρίνα Φλέγγα και ο Μανώλης Κυπριανίδης ανέλαβαν την Κεράνης, η οποία όμως από το 1988 άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα όταν το ζευγάρι μεταβίβασε τις μετοχές του μέσω του Χρηματιστηρίου και αποχώρησε από το ιστορικό καπνεργοστάσιο του Πειραιά. Το 2007 γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους για την Κεράνης. Παρά το ναυάγιο της επιχείρησης που διοικούσε, η φήμη του Κυπριανίδη ως μάνατζερ δεν αμαυρώθηκε. Αλλωστε είχε κυνηγήσει δικαστικά τους αντιπροσώπους που κατηγορούσε ότι έκλεβαν την Κεράνης και η δίκη τότε πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Ηταν ένας από τους πρώτους Ελληνες που έλαβε πρόσκληση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ενώ ήταν και εξέχον μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης.

Στην ΑΓΕΤ Ηρακλής
Το 2006 ανέλαβε τη θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής και τη διατήρησε μέχρι τον Μάιο του 2014 όταν παραιτήθηκε. Η ΑΓΕΤ από τη δεκαετία του 1950 έβγαζε κάθε χρόνο ένα ημερολόγιο με έργα κάθε φορά διαφορετικού έλληνα ζωγράφου και επιπλέον αγόραζε αυθεντικά έργα τους. Η συλλογή της ΑΓΕΤ ξεπερνούσε τους 500 πίνακες και ο Κυπριανίδης, αφού ζήτησε να καταγραφούν, τους παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη. Μετά την παραίτησή του από την ΑΓΕΤ ζούσε κυρίως στην Ελβετία, όπου εμφανιζόταν ιδιοκτήτης διαφόρων εταιρειών με εκτενείς κτιριακές εγκαταστάσεις στη Ζυρίχη και στη Λουκέρνη. Η κύρια ενασχόλησή του, όπως έλεγε στους γνωστούς και τους φίλους του, αφορούσε την υψηλή τεχνολογία απορρύπανσης υδάτων.
Η αγορά της βίλας Παπαδοπούλου στο Λαγονήσι

Το 2015 έστρεψε το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον στη βίλα στο Λαγονήσι την οποία είχε αγοράσει την εποχή που ήταν ακόμα στην ΑΓΕΤ από την εξαδέλφη τού Ωνάση Λίτα Βοϊβόδα. Η βίλα έγινε και το σπίτι του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο οποίος έζησε εκεί μέχρι τη νύχτα που τον συνέλαβε ο Ιωαννίδης. Λέγεται ότι ο Κυπριανίδης ξόδεψε περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά και την ανακαίνιση της βίλας, την οποία μετέβαλλε σε περίκλειστο φρούριο με προηγμένα συστήματα ασφαλείας και σιδερένιο ανάχωμα την εξωτερική πόρτα. Για κάποιες από τις παρεμβάσεις που έκανε στο οικόπεδο βρέθηκε σε αντιδικία με τους ιδιοκτήτες του γειτονικού οικοπέδου και αυτή η δικαστική εκκρεμότητα ήταν μία από τις αιτίες που θα τον έφερναν στην Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες.

Ο Κυπριανίδης χρησιμοποίησε τη βίλα ως εξοχική κατοικία όσο καιρό ζούσε στην Ελλάδα. Οταν αποφάσισε να την εκμεταλλευθεί στις αρχές του 2016 αύξησε το βοηθητικό προσωπικό σε 15 άτομα χωρίς να υπολογίζεται η ασφάλεια και έκανε μια πολύ συντηρητική καμπάνια για την προβολή της. Η ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πλούσιοι Αμερικανοί τρελαίνονταν με την ιδέα να μείνουν για λίγες ημέρες στο σπίτι που ζούσε ο Ωνάσης με την Τζάκι και στο οποίο βρισκόταν το πιάνο που αγόρασε ο έλληνας μεγιστάνας στη Μαρία Κάλλας. Αραβες σεΐχηδες, διεθνείς τραπεζίτες, γόνοι βιομηχάνων και εφοπλιστών έφαγαν στα σαλόνια, ήπιαν ποτό στις βεράντες, κολύμπησαν στην ιδιωτική παραλία της βίλας. Ο Κυπριανίδης δεν ξεχνούσε και τις εγχώριες διασυνδέσεις του. Τον Μάιο του 2015, η βίλα «Πούντα Χερώνα», που πήρε την ονομασία της από τον ομώνυμο κολπίσκο, φιλοξένησε την αφρόκρεμα του πρώην και νυν τραπεζικού συστήματος της χώρας. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νεκρός ο στενότερος συνεργάτης του, ο οποίος επέβλεπε όλη τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, προκαλώντας ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησε η φήμη ότι είχε βγάλει τη βίλα προς πώληση. Επίσης, ότι έπαιζε στην αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων. Οτι είχε μεγάλα οικονομικά ανοίγματα αλλά και ότι ήταν ένας συνεπής επιχειρηματίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ