Η δίκη-μαμούθ που ξεκίνησε την Παρασκευή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην Αθήνα για την πολύκροτη υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens μετεξελίσσεται –όπως όλα δείχνουν –σε «ρυθμιστή» και της αστικής δίκης που διενεργείται στο Πρωτοδικείο του Μονάχου, στο πλαίσιο της οποίας η ΟΤΕ ΑΕ διεκδικεί αποζημίωση από τη μητρική Siemens, ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ, για τη βλάβη που έχει υποστεί.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω τη διαδικασία στο Μόναχο εκτιμούν ως πιθανή την επ’ αόριστον αναστολή της έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση στην Ελλάδα και διαπιστωθεί η ύπαρξη ζημίας, και ασφαλώς το μέγεθος αυτής.

«Οι δύο διαδικασίες δεν καθορίζονται από τις ίδιες παραμέτρους, λειτουργούν ωστόσο στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων»
διευκρινίζεται προς «Το Βήμα». «Φανταστείτε να υπάρξει απόφαση από τη γερμανική Δικαιοσύνη, ενώ η διαδικασία στα καθ’ ημάς είναι σε εξέλιξη. Δεδομένου δε ότι η δίκη στην Αθήνα προβλέπεται να διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση περί τα δύο χρόνια, δεν αποκλείεται η αναστολή να είναι πολυετής».
Οι ίδιες πηγές επιμένουν στα της αναστολής της διαδικασίας στο Μόναχο και για έναν ακόμη λόγο: αφότου ο ΟΤΕ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συμβιβαστεί με τη μητρική εταιρεία τον Απρίλιο του 2016, οπότε ξεκίνησε η αστική δίκη, ακολούθησε προδικαστική απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης που υποχρέωνε τη Siemens να λογοδοτήσει ως προς το τι έχει συμβεί με τις παράνομες πληρωμές.
Η εταιρεία δήλωσε ωστόσο ότι αγνοεί τους αποδέκτες του μαύρου χρήματος καθώς ο μόνος άνθρωπος που ήταν σε θέση να γνωρίζει και έβαζε την υπογραφή του κάτω από τις εγκρίσεις εντολών και πληρωμών, ο Ράινχαρντ Πέτερ Νιντλ, δεν είναι πλέον στη ζωή.

«Είναι σαφές ότι η ποινική δίκη στην Ελλάδα, με την εξονυχιστική εξέταση που θα ακολουθήσει, θα φωτίσει πολλές πτυχές της υπόθεσης, απαντώντας σε ερωτήματα που όχι μόνον δεν αφήνουν αδιάφορη τη γερμανική Δικαιοσύνη αλλά και εκκρεμούν ενώπιόν της
» εξηγούν οι ίδιοι άνθρωποι.

Η παραγραφή, το στοίχημα και η μετάφραση
Οι παλινωδίες που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, με τη μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη γαλλική και στη γερμανική γλώσσα προκειμένου να είναι σε γνώση των αλλοδαπών κατηγορουμένων, είχαν προκαλέσει σάλο καθώς μετέθεσαν επτά ολόκληρους μήνες το εδώλιο για τους εμπλεκομένους. Αναμφίβολα, η δίκη της Siemens για τη σύμβαση ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ συνιστά στοίχημα, ίσως το τελευταίο και πλέον καθοριστικό, για την ελληνική Δικαιοσύνη 10 χρόνια μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στους κόλπους της.
Το 2017 εξάλλου είναι έτος κομβικό καθώς κάποια από τα κακουργήματα που βαρύνουν τους κατηγορουμένους παραγράφονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα) για το οποίο ισχύει η15ετής παραγραφή. Δεδομένου ότι η παραγραφή αναστέλλεται επιπλέον πέντε έτη από την κοινοποίηση του κατηγορητηρίου στον κατηγορούμενο, ενδέχεται να υπάρχει παραγραφή το νωρίτερο εφέτος (αν χρόνος τέλεσης της πράξης είναι το 1997), κάτι που σε κάθε περίπτωση θα κρίνει το δικαστήριο κατά τη διεξαγωγή της δίκης.
Και όλα αυτά όταν στη Γερμανία και στην Ελβετία η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα, σχετικά. Στην Ελβετία ξεκίνησε η δίωξη –ανάκριση για τα μαύρα ταμεία προς το τέλος του 2005 και αρχές του 2011 η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία έκλεισε την υπόθεση χωρίς ακροατήριο, δημεύοντας τα ποσά που βρέθηκαν στην Ελβετία σε λογαριασμούς κατηγορουμένων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Πρόδρομου Μαυρίδη, από λογαριασμό του οποίου δημεύθηκαν υπέρ του ελβετικού Δημοσίου περί τα 39 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Γερμανία, οι υποθέσεις που αφορούν τηSiemens εκδικάστηκαν το 2008, δηλαδή περίπου δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ανάκρισης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιβλήθηκαν ποινές χωρίς ακροαματική διαδικασία, με τη λεγόμενη διαταγή επιβολής ποινής (srafbefehl), όπως έγινε το 2010 με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στην Ελλάδα.
Κατηγορίες που επισύρουν ποινές ως και ισόβιας κάθειρξης

Πρόεδρος του δικαστηρίου για την υπόθεση των μαύρων ταμείων του γερμανικού κολοσσού θα είναι ο κ. Ηλίας Γιαρένης, «δικαστής με αντίληψη και λογική» όπως λέγεται μεταξύ συνηγόρων, ενώ εισαγγελέας της έδρας έχει οριστεί η κυρία Ελένη Σκεπαρνιά, γνωστή και από την παλαιά συνδικαλιστική της ιδιότητα στην Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας. Η σύνθεση του δικαστηρίου ενδέχεται πάντως να μην παραμείνει η ίδια καθώς σύνεδρος εμφανίζεται διατεθειμένη να απόσχει, λόγω της συγγενικής τρόπον τινά σχέσης που διατηρεί με συνήγορο υπεράσπισης.

«Απέναντι» στους –περισσοτέρους των 60 –κατηγορουμένους βρίσκεται ο ΟΤΕ, δηλώνοντας παράσταση Πολιτικής Αγωγής, με αξίωση αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί.
Τη Δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσουν από το εδώλιο, με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, μεταξύ άλλων ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων, ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ (ο οποίος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να παρευρεθεί στη δίκη, πολλώ δε μάλλον στην απολογία του), τα πρώην στελέχη της εταιρείας Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιουνγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού· τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας· ο γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν – Κλοντ Οσβαλντ, οποίος βρίσκεται εκτός φυλακής, σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι· οι ιδιώτες, χρηματιστές, επιχειρηματίες Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς.
Απόντες θα είναι, ασφαλώς, οι εκζητούμενοι από τις ελληνικές αρχές Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα, και Φάνης Λυγινός, ελληνοελβετός τραπεζίτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ