Την πρώην σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα έδειξε ως «εγκέφαλο» του επιχειρηματικού ομίλου και των έκνομων δραστηριοτήτων του, ο πρώην μεγαλοκατασκευαστής Ιωάννης Καρούζος, κατά την έναρξη της δίκης για το σκάνδαλο «ΚαρούζοςGate» ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ο Ιωάννης Καρούζος έφθασε στο δικαστήριο σε αναπηρικό καροτσάκι, εμφανώς καταβεβλημένος, ενώ η Ρεβέκκα Σκαφτούρα επέλεξε να εκπροσωπηθεί και δεν παρίστατο.
Στο εδώλιο της συγκεκριμένης υπόθεσης κάθονται συνολικά έξι κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι κατά περίσταση για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, εξετάστηκε η πρώτη μάρτυρας, η οποία έχει διατελέσει γραμματέας και ταμίας του Ομίλου, το επίδικο διάστημα.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος επέμεινε, δια του συνηγόρου Γιάννη Παπαδάκη, σε ερωτήσεις για το πολυτελές lifestyle της Σκαφτούρα, αλλά και τη δυσκολία που αντιμετώπιζε όταν ζητούσε την έγκρισή της για διάφορα ποσά.
Η μάρτυς παραδέχθηκε μεν ότι ο Καρούζος αποφάσιζε για τα ακίνητα, πλην όμως «ενημέρωνα τη Σκαφτούρα, γιατί ήταν υπεύθυνη για όλα τα χρήματα της εταιρίας».
«Εδώ χρειαζόμουν έγκριση για να μου δώσει χαρτζιλίκι…», πρόσθεσε ο Καρούζος. «Υπάρχει ιδιόχειρο σημείωμα για 2.000 ευρώ, που έπρεπε εκείνη να εγκρίνει για να δοθούν στον πρόεδρο της εταιρίας».
Η ίδια ύστερα από ερώτηση της υπεράσπισης, εξήγησε ότι υπήρχε σχέση της οικογένειας Καρούζου – Σκαφτούρα με δικαστικό (Γεράκης) και με υπουργό (Μεϊμαράκη), οι οποίοι ήταν νονοί των παιδιών τους.
Διημείφθησαν μεταξύ άλλων οι εξής διάλογοι:
Υπεράσπιση: «Τα κουτιά που στέλνατε σε αυτά ή και σε άλλα πρόσωπα, περιείχαν γλυκά μόνο, ή και κάτι άλλο σε διπλούς πάτους;»
Πρόεδρος: «Δεν ενδιαφέρουν αυτά. Είναι εκτός κατηγορίας».
Υπεράσπιση: «Θα έρθουν βιντεάκια. Δεν ήταν μόνο τα γαλακτομπούρεκα στο Εθνικής Άμυνας. Ήταν κι αλλού».
(…)
Καρούζος: «Μια φορά πήγα να αγοράσω κάτι στην Κρήτη και τελικά δεν έγινε γιατί δεν δόθηκε η μεγάλη εντολή από την υψηλή κυρία. Έγινε έτσι;».
Μάρτυς: «Το θυμάμαι γιατί έγινε μεγάλος χαμός… Στα μικρά ποσά λάμβανα εντολή από τη Σκαφτούρα. Στα μεγάλα ποσά που αφορούσαν σε ακίνητα εκατομμυρίων, μιλούσα και με εσάς…»
Παράλληλα, η μάρτυς μίλησε για τα δυο ακίνητα που πωλήθηκαν στην εταιρία Fantom, εταιρεία συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη (επίσης κατηγορούμενου), με πραγματικό τίμημα 20 εκατ. ευρώ και εικονικό 5 εκατ. ευρώ.
«Ξέρω για την αγοραπωλησία μόνον ό,τι μου είπε η Ρεβέκκα Σκαφτούρα, ότι δηλαδή πουλήθηκαν και τα δύο ακίνητα, το τίμημα και πώς να το μοιράσω. Αν θυμάμαι καλά, μου είπε
πολύ αργότερα, μετά την πώληση ποιος είναι ο αγοραστής πίσω από τη Fantom. Έμαθα ότι είναι του Ρέστη, γιατί απλά μου το ανέφερε. Δεν ήταν κάτι που με αφορούσε».