Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η πρακτική εκπαίδευση στην χρήση του στόλου έξι drones, τριών της αστυνομίας και τριών μικρότερων της πυροσβεστικής.
Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
Όπως είπε τα drones θα αξιοποιηθούν στην πρόληψη πυρκαγιών, στον έλεγχο κυκλοφορίας σε μεγάλες εθνικές οδούς αλλά και για έλεγχο συνόρων.
«Υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα με την εταιρεία κατασκευής, θα ξεκινήσει και η πρακτική εκπαίδευση, προχωράμε και σε συνεννόηση με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας την επίλυση κάποιων ζητημάτων», σημείωσε.
Σχετικά με την ανανέωση του στόλου οχημάτων και μοτοσικλετών της αστυνομίας, ο κ. Τόσκας επεσήμανε ότι «είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα με χρήματα ευρωπαϊκά, τα οποία εκτρέψαμε από άχρηστους σκοπούς, προκειμένου να πάρουμε να αρχίσουμε σιγά-σιγά να αλλάζουμε τον στόλο της αστυνομίας».
«Το καλοκαίρι, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, πιστεύω θα έχουμε έναν αριθμό γύρω στα 500 οχήματα και μοτοσικλέτες. Δεν είναι πολλά. Κάνουμε μία αρχή και ψάχνουμε κι άλλα χρήματα να τα εκτρέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» διευκρίνισε.

Όπως είπε τα drones θα αξιοποιηθούν στην πρόληψη πυρκαγιών, στον έλεγχο κυκλοφορίας σε μεγάλες εθνικές οδούς αλλά και για έλεγχο συνόρων.

Eιδικότερα τόνισε ότι «είναι τρία μεγαλύτερα και άλλα τρία της Πυροσβεστικής. Εμείς έχουμε σκοπό όλα αυτά τα οποία αγοράστηκαν χωριστά, να τα κάνουμε ενιαίο στόλο, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πρόληψη πυρκαγιών και για έλεγχο κυκλοφορίας σε μεγάλες εθνικές οδούς, αλλά και για έλεγχο συνόρων εκεί που χρειάζεται. Είναι από τον άλλο μήνα, πιστεύουμε ότι θα αρχίσει. Υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα με την εταιρεία κατασκευής. Θα ξεκινήσει και η πρακτική εκπαίδευση, προχωράμε και σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας στην επίλυση κάποιων ζητημάτων, έτσι ώστε να υπάρχει επιτήρηση καλύτερη στους τομείς που σας είπα. Πρόληψη πυρκαγιών, έλεγχος συνόρων, έλεγχο εθνικών οδών και τέλος πάντων αν χρειαστεί και κάτι άλλο. Βάζουμε ό,τι τεχνολογία έχουμε. Κάποια θέματα που ήταν στα συρτάρια, που ήταν στα ντουλάπια, έτσι;»

Αναφορικά με τον έλεγχο των συνόρων και εάν το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την υπέρπτηση drones πάνω σε συνοριακή γραμμή ο κ. Τόσκας απάντησε ότι «κοιτάξτε ο έλεγχος δε γίνεται ακριβώς πάνω σε συνοριακή γραμμή. Γίνεται στο δικό μας στο εθνικό έδαφος που μπορούν να πετάνε χωρίς κανένα πρόβλημα τα δικά μας μέσα. Υπάρχουν κάποια ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αλλά αυτά νομίζω είναι σε φάση επίλυσης.»

Σχετικά με την ανανέωση του στόλου οχημάτων και μοτοσικλετών της αστυνομίας, ο κ. Τόσκας επεσήμανε ότι«δυστυχώς έχουμε άλλα προβλήματα τεχνικά. Παραλάβαμε ένα στόλο αστυνομίας τελείως απαρχαιωμένο, με αυτοκίνητα πάνω από 300.000 χλμ και είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα με χρήματα ευρωπαϊκά, τα οποία εκτρέψαμε από άχρηστους σκοπούς προκειμένου να πάρουμε κάποια οχήματα, να αρχίσουμε σιγά – σιγά να αλλάζουμε το στόλο της αστυνομίας. Δυστυχώς κληρονομήσαμε πολλά προβλήματα…Το καλοκαίρι, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, πιστεύω ότι θα έχουμε έναν αριθμό γύρω στα 500 οχήματα, μοτοσικλέτες κ.λπ. – 500 δεν είναι πολλά. Κάνουμε μια αρχή και ψάχνουμε και άλλα χρήματα να εκτρέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν μπορεί ο αστυνομικός να κινείται με σαράβαλα αυτοκίνητα ή να μην έχει.»

.