Στην επιχορήγηση των Δήμων προκειμένου να εξοφλήσουν άμεσα απλήρωτες υποχρεώσεις τους σε ιδιώτες, οι οποίες προέρχονται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής, προχωρά η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προωθεί ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι για τους οποίους οι δαπάνες για την αποπληρωμή ποσών από διεκδικήσεις στη Δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό βάρος-προστίθεται στα έξοδα και συχνά οδηγεί σε δυσλειτουργία τους ΟΤΑ- Η εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί μέσω των χρηματικών διαθέσιμων του προγράμματος «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ)», με μεταφορά από το «Λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ» στο λογαριασμό «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», που τηρούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα , εφόσον παραστεί ανάγκη, να ενισχυθούν με επιπλέον πόρους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, οι οποίοι δεν θα ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το ποσό των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Ήδη κατατέθηκε τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις». Η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη (Αρ. Τροπολογίας: 936/15 21.2.2017).
Από τις προτεινόμενες διατάξεις, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι ουδέτερο, σε επίπεδο φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Όπως επισημαίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενδέχεται να προκληθεί πρόσθετη επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού, στην περίπτωση που δεν είναι επαρκή τα χρηματικά διαθέσιμα του προγράμματος «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ)». Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των Δήμων από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών με εγγραφή επιπλέον πιστώσεων σε αυτόν, αλλά ορίζεται ότι το ύψος της δαπάνης δεν θα πρέπει να υπερβεί το ποσό των 30 εκατ. Ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υφιστάμενα χρηματικά διαθέσιμα του Λογαριασμού Εξυγίανσης των ΟΤΑ από τα οποία θα εξοφληθούν οι αυτές υποχρεώσεις των Δήμων είχαν αρχικά κατατεθεί στον λογαριασμό του Προγράμματος των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ «Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ) με παρακράτηση από τα έσοδα του άρθρου 27 του ν.3756/2009 των Δήμων. Στη συνέχεια δεσμεύτηκαν, με τις διατάξεις του ν.4316/2014, υπέρ του Λογαριασμού Εξυγίανσης των Δήμων, παραμένοντας ωστόσο αναξιοποίητα έως σήμερα. Τόσο με αυτούς τους πόρους, όσο και με πρόσθετους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό , αντιμετωπίζονται περιπτώσεις που οι Δήμοι καλούνται να καλύψουν δαπάνες που προέρχονται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής, και οι οποίες ανατρέπουν τον οικονομικό προγραμματισμό των Δήμων. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι υποχρεώσεις οδηγούν τους Δήμους σε αδυναμία ισοσκέλισης του προϋπολογισμού τους με κίνδυνο την αναστολή κρίσιμων λειτουργιών τους προς τους πολίτες. Μετά την εξόφληση, εφόσον υπάρξει αδιάθετο ποσό, προβλέπεται να κατανεμηθεί σε Δήμους της χώρας σύμφωνα με τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.