Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε «συλλογικότητες» αντιεξουσιαστών και φορείς κατοίκων που διαμαρτύρονται για τα επεισόδια στα Εξάρχεια, το «κιόσκι» γνωστών ακτιβιστών στην πλατεία της περιοχής για τη «διάδοση» της δράσης τους, η νέα κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας, οι διαδικτυακές υποδείξεις και οδηγίες για τον τρόπο που θα καταστρέφονται τα ακυρωτικά μηχανήματα και η προαναγγελία μπαράζ επιθέσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανησυχούν τις τελευταίες ημέρες την ΕΛ.ΑΣ.
Οι αξιωματικοί της αστυνομίας μιλούν για «νέα κινητικότητα αντιεξουσιαστών, δείγματα –σε ορισμένες περιπτώσεις –μεγαλύτερης ασυδοσίας και φόβο για κλιμάκωση της δράσης ομάδων αναρχικών όταν θα τοποθετηθούν τα νέα συστήματα ελέγχου της πρόσβασης στους σταθμούς του μετρό».
Τα προβλήματα εντείνονται, αφού πολλοί από τους 70 αστυνομικούς που έχουν αναλάβει προληπτικούς ελέγχους σε σταθμούς μετρό και λεωφορείων, αλλά και σε 20 περίπου «στόχους» της Αθήνας εγκαταλείπουν τα πόστα τους.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει οι «συγκρούσεις» που υπάρχουν ανάμεσα σε «συλλογικότητες» και «λαϊκές συνελεύσεις» κατοίκων στα Εξάρχεια.
Προ μερικών ημερών η «Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων» είχε αναρτήσει κείμενο στο Διαδίκτυο για τα επεισόδια που σημειώνονται στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «οι καταστροφές, οι λεηλασίες μαγαζιών, η επακόλουθη καταστολή και η μετατροπή της γειτονιάς σε πεδίο μάχης και θάλαμο αερίων έχουν εμπνευστές, ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Πέρα από τις εξεγερσιακές φαντασιώσεις και αυταπάτες που μπορεί να έχουν κάποιοι από αυτούς, το αποτέλεσμα είναι ένα: η συστηματική υποβάθμιση και ερήμωση της γειτονιάς μας». Και συμπλήρωναν: «Το σχέδιο καταστροφών στην επέτειο της 4ης Δεκεμβρίου ήταν αναβαθμισμένο και ενταγμένο στο νέο δόγμα της «επιθετικής περιφρούρησης» και είχε αναγγελθεί λίγες μέρες πριν. Από τη μία πλευρά, τα εκατοντάδες λάστιχα αυτοκινήτων που μεταφέρθηκαν στη γειτονιά για να γίνουν φλεγόμενα οδοφράγματα στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Από την άλλη, η στρατιωτική παρουσία των δυνάμεων καταστολής, με την ασύστολη χρήση δακρυγόνων. Ολα συνέτειναν στο να πνιγούν και πάλι οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι στα χημικά».
Στις 7 Φεβρουαρίου υπήρξε συνάντηση των μελών της «Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων» (ΛΣΕ) σε κτίριο της περιοχής όπου υπήρξε «παρέμβαση» αντιεξουσιαστών, οι οποίοι σε δική τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι «με την παρέμβαση στη συνάντηση της ΛΣΕ σκοπός ήταν να γίνει σαφές ότι μαζώξεις που κάνουν πλάτες στην κρατική καταστολή και προασπίζονται επιχειρηματικά συμφέροντα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές». Σημείωναν επίσης ότι «ο αγώνας για την αντιμετώπιση τέτοιων αντιδραστικών πρακτικών δεν μπορεί παρά να είναι διαρκής και να είναι κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στην κρατική κατοχή». Η συνέλευση διακόπηκε γιατί ορισμένοι από τους αντιεξουσιαστές εμφανίστηκαν με «κουκούλες».

Προσπάθειες για μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα

Ενα άλλο θέμα που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. με ιδιαίτερη «διακριτικότητα» είναι οι προσπάθειες δραστήριων ακτιβιστών των Εξαρχείων –υπολογίζεται ότι είναι περισσότερα από 100 άτομα –να αποκτήσουν μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα δημιουργώντας κιόσκι στην πλατεία και μοιράζοντας έντυπο υλικό. Σχετικές προαναγγελίες για διεύρυνση της δράσης είχαν υπάρξει προ μερικών μηνών.
Πάντως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαιναν ότι «και σε τμήμα του συγκεκριμένου χώρου των αντιεξουσιαστών υπάρχουν συγκρούσεις ή και διασπάσεις. Ενδεικτικό είναι ότι σε μία συνέντευξη που είχε επιχειρήσει να δώσει γνωστός αναρχικός με πολυσύνθετη δράση υπήρξε φάρσα από «συντρόφους» (σ.σ.: για τοποθέτηση βόμβας) προκειμένου να αποτρέψουν την παρουσίαση των θέσεών του».

Οι αστυνομικοί ακόμη προβληματίζονται για την αύξηση των καταλήψεων που υπερβαίνουν τις 60 και για τις οποίες, παρότι υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες για εκκένωσή τους, δεν υπάρχει καμιά περαιτέρω ενέργεια. Επιπλέον, προ μερικών ημερών υπήρξε νέα κατάληψη σε κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στην οδό Αλκιβιάδου.

Ανησυχίες για τις επιθέσεις στα μέσα μεταφοράς

Τέλος, ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο φόβος των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για τις διαρκείς επιθέσεις αντιεξουσιαστών στα μέσα μαζικής μεταφοράς με κεντρικό σύνθημα «εμείς οι καταπιεζόμενοι οφείλουμε να λειτουργήσουμε με βάση τα δικά μας συμφέροντα, με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι με βάση κάποια εθνική ρητορεία, που δεν είναι τίποτα άλλο από την υπεράσπιση των συμφερόντων των αφεντικών…».
Ωστόσο εντύπωση προκαλεί κείμενο που αναρτήθηκε από ομάδα αναρχικών όπου δίνουν οδηγίες στους πολίτες για την καταστροφή των ακυρωτικών μηχανημάτων. Οπως σημειώνεται «στο πλαίσιο της δημόσιας παρέμβασης αφαιρέσαμε όσα παλιά και νέα ακυρωτικά μηχανήματα βρέθηκαν στον δρόμο μας θέλοντας απ’ τη μια να δώσουμε ένα παράδειγμα του προτάγματός μας για σαμποτάζ και από την άλλη να κάνουμε πράξη τις ελεύθερες μετακινήσεις για όλους/ες. Για να αφαιρέσουμε τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα χρειαστήκαμε άλεν ν.4 και ΤΤ25. Για τα παλιά αρκεί άλεν ν.5. Και έναν μονωμένο κόφτη για να κόψουμε τα καλώδια».
Σημειώνεται ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έδειξαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιστατικό ζημιών –προ μερικών ημερών –σε πίνακα τηλεματικής σταθμού λεωφορείων στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Οι αστυνομικοί απόρησαν «αν ήταν δυνατόν ποτέ στόχος αναρχικών να ήταν ο ηλεκτρονικός πίνακας ενδείξεων για τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων, ο οποίος διευκολύνει τους πολίτες».

Τέλος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί ορισμένες δικογραφίες για δράση αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας –κυρίως κοντά στο Πολυτεχνείο –και ίσως υπάρξει δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων.

HeliosPlus