Μπαράζ επιθέσεων από άγνωστα άτομα που έχουν στο «στόχαστρό» τους τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την ΕΛ.ΑΣ. προς το παρόν αλλά και τα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών να περιορίζονται σε ρόλο θεατή και καταγραφής των φθορών.

Όπως σημειώνεται από στελέχη των δυο υπουργείων «το να βάλεις ένστολο σε κάθε λεωφορείο, τρόλεϊ ή σταθμό του Μετρό δεν είναι εφικτό ενώ μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα από το σκοπό της παρουσίας τους. Υπάρχουν σκέψεις για να μπουν ορισμένοι αστυνομικοί με πολιτικά σε κάποια λεωφορεία και τρόλεϊ που διέρχονται από περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα επιθέσεων ενώ για τους σταθμούς έχει προβλεφθεί και εφαρμόζεται σχέδιο αυξημένης επιτήρησης από αστυνομικούς που περιπολούν όπως από στελέχη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ».

Την ίδια στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει προβληματισμός ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις καθημερινές σχεδόν καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη από τις 18.15 έως τις 23.15 άγνωστοι προκάλεσαν φθορές ακόμα και με σφυριά σε ακυρωτικά μηχανήματα. Ακόμη «επιτέθηκαν» με σπρέι σε τρόλεϊ. Στο στόχαστρό τους, μέσα σε πέντε ώρες, βρέθηκαν οκτώ λεωφορεία και οκτώ τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον και τη Νέα Ιωνία.

Σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα και υπογράφεται από τον «Συντονισμό συλλογικοτήτων από το κέντρο για τις ελεύθερες μετακινήσεις» σημειώνεται ότι σήμερα (σημ.Τετάρτη) το απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη Πατησίων και τη Μαυροματαίων, προπαγανδιστικου χαρακτήρα, σχετικά με τα νέα ηλεκτρονικά εισητήρια και υπέρ των ελεύθερεων μετακινήσεων. Η παρέμβαση επίσης καλούσε στη συγκέντρωση του Σαββάτου 18/2, στις 12:00, στο σταθμό Αττική. Συγκεκριμένα, μοιράστηκαν κείμενα, κολλήθηκαν αυτοκόλλητα και αφίσες και γράφτηκαν συνθήματα και στένσιλ στις στάσεις και στα λεωφορεία.»

Οι συντάκτες του κειμένου εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για την αύξηση στο κόμιστρο του εισιτηρίου λέγοντας ότι «…δεν παρέλειψαν να μας φορτώσουν και την αύξηση στα κόμιστρα των ΜΜΜ με πρόσχημα τον νέο ΦΠΑ του 23%, τα οποία απ’ το Φλεβάρη 2016 κοστίζουν €1,40 για διαδρομές εντός πόλεως και €10 από και προς το αεροδρόμιο. Αν γι’ αυτούς έχει γίνει πλέον συνήθεια η μετακίνηση με ακριβά αυτοκίνητα και ιδιωτικά τζετ, για μας, την εργατική τάξη, παραμένουν τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και τα τρένα. Αν για μας είναι ο καθημερινός τρόπος μετακίνησης, για το κράτος είναι άλλο ένα πεδίο κέρδους, έλεγχου και καταστολής.»

Και προσθέτουν «με συνεχείς παρεμβάσεις στα ΜΜΜ, στα ακυρωτικά μηχανήματα και σε σταθμούς από σωματεία, συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις, ανέργους/ εργαζόμενους/φοιτητές και μέσα από συλλογικούς, αντιιεραρχικούς, αδιαμεσολάβητους αγώνες από γειτονιά σε γειτονιά διεκδικούσαμε, διεκδικούμε και θα διεκδικούμε ελεύθερη μετακίνηση για όλους. Η μετακίνηση όλων είναι βασική ανάγκη και όχι πολυτέλεια Όλα κερδίζονται, τίποτα»

Επιπροσθέτως καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και για το Σάββατο 11 Μαρτίου στη πλατεία στο Μοναστηράκι στις 12.00