Διευρύνεται η δυνατότητα μετατάξεων και αποσπάσεων κατά το μεταβατικό στάδιο που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο. Με το άρθρο 39 τού υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών επέρχονται τροποποιήσεις στον νόμο για την κινητικότητα (Ν. 4440/2016 –ΦΕΚ Α’ 224), ώστε να μπορέσουν να μεταταχθούν τάχιστα, χωρίς καθυστερήσεις, με βάση το προϊσχύον θεσμικό πλαίσιο υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα.
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προβάλλει ως αναγκαία τη ρύθμιση ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες.
Πάντως, εκτός των άλλων, το νέο σύστημα κινητικότητας δεν μπορεί ακόμη να προχωρήσει λόγω της προεργασίας που χρειάζεται (οργανογράμματα, αναδιαρθρώσεις στις δομές κ.ά.), αλλά και δυσλειτουργιών που έχουν εντοπισθεί. Με τις προτεινόμενες αλλαγές παρατείνεται για όλους τους αποσπασμένους ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υποδοχής μέχρι τη λήξη της απόσπασης και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15.4.2018. Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης για μετάταξη όσωνήταν αποσπασμένοι κατά τη δημοσίευσητου νόμου για την κινητικότητα (2 Δεκεμβρίου 2016).
Παράλληλα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θίγονται όσοι είναι αποσπασμένοι για λόγους συνυπηρέτησης.
Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».
Πιο αναλυτικά, στο υπό ψήφιση άρθρο 39 ορίζεται ότι μετατάξεις για τις οποίες είτε εκδόθηκε ανακοίνωση-πρόσκληση πριν από τις 15 Μαρτίου 2017 είτε υποβλήθηκε αίτηση του υπαλλήλου πριν από την ίδια ημερομηνία, δύνανται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τις 2 Δεκεμβρίου 2016.
Επίσης, τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και ΝΠΙΔ που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, οι οποίοι κατά τις 2 Δεκεμβρίου 2016 είναι αποσπασμένοι με γενικές ή ειδικές διατάξεις σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και ΝΠΙΔ, επιτρέπεται να μεταταχθούν με αίτησή τους στην υπηρεσία που είναι αποσπασμένοι μετά από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας υποδοχής, εφόσον αυτό υφίσταται.
Η μετάταξη διενεργείται σε κενή θέση κλάδου της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας και εάν δεν υπάρχει, με μεταφορά της θέσης που κατέχει ο υπάλληλος, με την ίδια σχέση εργασίας και διατήρηση της τυχόν προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές.
Η αίτηση υποβάλλεται ως τις 15.3.2017 και η μετάταξη γίνεται με απόφαση των οικείων υπουργών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 68 του Ν. 4002/2011 (Α’ 180).
Σε περίπτωση που η απόσπαση του υπαλλήλου λήγει πριν από τη δημοσίευση της πράξης μετάταξης, η απόσπαση παρατείνεται μέχρι την έκδοση της πράξης μετάταξης.
Οσοι υπάλληλοι δεν υποβάλουν αίτηση ή δεν επιλεγούν προς μετάταξη επιστρέφουν στην υπηρεσία στην οποία ανήκει η οργανική τους θέση με τη λήξη της απόσπασής τους και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15.4.2018. Παράλληλα, τακτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν αποσπασθεί κατόπιν ανακοίνωσης-πρόσκλησης που εκδόθηκε πριν από τις 2 Δεκεμβρίου 2016, δύνανται να μεταταχθούν στην υπηρεσία στην οποία είναι αποσπασμένοι, με αίτηση που υποβάλλουν μέχρι τις 30.4.2017.
Οσον αφορά τις αποσπάσεις, υπάρχουνχρονικά ορόσημα αλλά και σημαντικές επισημάνσεις για τη συνυπηρέτηση:
– «Αποσπάσεις εξακολουθούν να διενεργούνται μέχρι τη 15.4.2017, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τις 2.12.2016 διατάξεις. Οι κατά τα ανωτέρω διενεργούμενες αποσπάσεις λήγουν αυτοδικαίως στις 15.4.2018».
– «Αποσπάσεις τακτικών υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, για λόγους συνυπηρέτησης, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και ΝΠΙΔ δεν θίγονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που οι εν λόγω υπάλληλοι δεν υποβάλουν αίτηση ή δεν επιλεγούν προς μετάταξη με τις διατάξεις της παρ. 3 του παρόντος άρθρου εξακολουθούν και είναι αποσπασμένοι έως ότου εκλείψει ο λόγος συνυπηρέτησης».

HeliosPlus