από metereologos.gr
Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
 
 

Σκάνδαλο Novartis: Η έρευνα των ράμπο, ο «χαμένος» φάκελος του ΣΔΟΕ, η κίνηση του μαύρου χρήματος

10 πολιτικοί εμπλέκονται στην υπόθεση – 50 εκδότες και δημοσιογράφοι στο pay roll
Σκάνδαλο Novartis: Η έρευνα των ράμπο, ο «χαμένος» φάκελος του ΣΔΟΕ, η κίνηση του μαύρου χρήματος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει τις επόμενες ημέρες το σκάνδαλο της Novartis.

Περίπου 20 άτομα - ράμπο της Δημόσιας Διοίκησης ελέγχουν με πυρετώδεις ρυθμούς τα έγγραφα, που αφορούν τα δύο μεγάλα σκάνδαλα του χώρου της υγείας: αυτό της Novartis, αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα έγγραφα και οι σκληροί δίσκοι που βρίσκονται στη διάθεση των ελεγκτών παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην επικεφαλής του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου, η οποία διαδέχτηκε τον κ. Λευτέρη Ρακιτζή.Η κυρία Παπασπύρου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα ευρήματα στα σπίτια των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Novartis προκειμένου να συγκρίνει τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων από συγκεκριμένα άτομα _στελέχη του υπουργείου Υγείας_ σε σχέση με τη νομοθεσία που υπάρχει, αλλά και τους κανόνες που είχε θεσπίσει ο νόμος.

Στα ύψη η φαρμακευτική δαπάνη

Τα ευρήματα είναι πράγματι εντυπωσιακά:

- Τα περισσότερα στοιχεία έχουν εντοπιστεί πριν από το 2010, ενώ φαίνεται ότι εν μέσω μνημονίου υπήρξαν ελάχιστες υπουργικές αποφάσεις μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Μόνο δύο υπουργοί κυβερνήσεων φαίνεται ότι επιχείρησαν να μειώσουν την δαπάνη, τόσο για τα ταμεία, όσο και των χρημάτων που καταβάλλονταν από τον ΕΟΠΥΥ.

- Εντοπίζονται αποφάσεις συγκεκριμένων επιτροπών του υπουργείου Υγείας, οι οποίες ενώ η τιμή των φαρμάκων πρέπει να διαμορφώνεται από τις τρείς κατώτερες αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη, στη χρεοκοπημένη Ελλάδα διαμορφώνονταν από τις τρεις υψηλότερες τιμές.

- Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών έχουν ήδη μπει τιμολόγια με πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες επικοινωνίας, οι οποίες δήθεν οργάνωναν συνέδρια. Μόνο που οι προσκεκλημένοι ήταν τα ίδια πρόσωπα που διαμόρφωναν την πολιτική του φαρμάκου στο υπουργείο υγείας επί δεκαετίες με αποτέλεσμα να εμφανίζεται και μία εικόνα του Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει.

- Συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί με ιδιαίτερα χαμηλή τηλεθέαση επιδοτούνταν, σχεδόν, αποκλειστικά από την εταιρεία, ενώ πληρωμές γίνονταν και σε δημοσιογράφους ή εκδότες μεταξύ των οποίων και στον εκλιπόντα με δραματικό τρόπο Π. Μαυρίκο. Γι αυτό άλλωστε αποφασίστηκε και η έφοδος στο σπίτι του.

Έφοδοι έγιναν στα σπίτια περίπου 40 ατόμων, μεταξύ των οποίων και σύμβουλοι υπουργών οι οποίοι είχαν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση τιμής του φαρμάκου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΣΔΟΕ και ο φάκελος

Οι λογαριασμοί για 48 άτομα, τα οποία είχαν κρίσιμο ρόλο ή εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis ξεσκονίζονται και από το ΚΕΦΟΜΕΠ, αφού έχει δοθεί εντολή από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση να ανοιχτούν προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ύποπτες διαδρομές με πληρωμές σε πρόσωπα ή εταιρείες, τα οποία λαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές για δήθεν υπηρεσίες που προσφέρουν πολλές φορές μέσω συμβολαίων.

Μεταξύ των προσώπων τα οποία ερευνώνται μέσω της φορολογικής οδού για _τυχόν καταβολές και σε γιατρούς_ βρίσκονται και τα δύο στελέχη της Novartis τα οποία έχουν καταθέσει αγωγή στις ΗΠΑ και έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στην αποκάλυψη του κυκλώματος δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών και ιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θέσεις - κλειδιά που κατείχαν στην εταιρεία πριν απολυθούν τους καθιστούν αδιάψευστους μάρτυρες για το μεγάλο πάρτι που γινόταν σε σχέση με τα φάρμακα στη χώρα μας, αφού η συγκεκριμένη είχαν στη διάθεση τους ονόματα, διευθύνσεις, ακόμα και τα ΑΦΜ τους, αλλά και τους λογαριασμούς τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι μετά από χρόνια εντοπίστηκε από την κυρία Παπασπύρου ο φάκελος έρευνας του ΣΔΟΕ _που βρισκόταν εν υπνώσει_ σε σχέση με την Novartis στο ενώ στην εισαγγελία Διαφθοράς έψαχναν να βρουν που είχε χαθεί. Η έρευνα του ΣΔΟΕ για την Novartis είχε γίνει εδώ και πέντε χρόνια και αφορούσε πρόσωπα και εταιρείες τα οποία εμπλέκονται και στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, οι εισαγγελείς διαφθοράς που ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εντοπίσει ομοιότητες σε πρακτικές και πρόσωπα, που δημιουργούν την εντύπωση ότι τα δύο σκάνδαλα μοιάζουν σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Πολιτικοί και payroll

Η έλευση των Αμερικανών εισαγγελέων στη χώρα μας θα σηματοδοτήσει εκ νέου ανανέωση του σκανδάλου της Novartis αφού εκείνοι θα φέρουν όχι μόνο τις καταθέσεις και τα στοιχεία που τους έχουν προσκομίσει οι δύο Έλληνες – πρώην στελέχη, αλλά και τα αποτελέσματα των δικών τους ερευνών, τα οποία δείχνουν την πορεία του χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στο φάκελο του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBIυπάρχουν συγκλονιστικές μαρτυρίες, βίντεο και καταγγελίες:

- Εμπλέκονται 10 πολιτικά πρόσωπα, βίντεο μάλιστα δείχνουν, πώς συμμετείχαν στην ευνοϊκή μεταχείριση λήψης αποφάσεων για την πολυεθνική εταιρεία.

- Περίπου μισό εκατομμύριο το χρόνο δινόταν σε δημοσιογράφους και εκδότες που βρίσκονταν στο pay roll της εταιρείας, αριθμός των οποίων υπολογίζεται περίπου στους 50.

- Οι συγκεκριμένοι εκδότες ή δημοσιογράφοι είχαν ευθεία συνεργασία με ανώτατα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία καθόριζαν ή μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική των υπουργών υγείας για το φάρμακο.

Σε αυτήν την τακτική επηρεασμού πολιτικής για τα φάρμακα φαίνεται ότι επιδίωξαν και κατάφεραν τελικά να εγκλωβίσουν ακόμα και πρώην πολιτικό στέλεχος στη λογική της προβολής συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου,το οποίο πάντως δεν φαίνεται να είχε άλλου είδους απολαβές.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία με πολιτικούς παράγοντες στις ΗΠΑ, εισαγγελείς αλλά και νομικά γραφεία τα οποία γνωρίζουν το μέγεθος του σκανδάλου και σε αυτή την ενημέρωση βασίζεται το βάρος που έριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη βουλή στη συζήτηση για τη διαφθορά.

Στην Ελλάδα συνάντηση με την Εισαγγελέα του ΑΠ Ξένη Δημητρίου ζήτησε να έχει το νομικό γραφείο που χειρίζεται την υπόθεση, του κ Παύλου Σαράκη.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Να κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για το σκάνδαλο Novartis 
ΝΔ: Θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση για εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη 
 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΥΠΟΠΤΟ | 06/05/2018 01:39
  Πως ειναι δυνατον η εκπομπη να ξεκιναει στις 01.30 τα ξημερωματα και να τελειωνει μετα τις 3.00 το πρωι. Καμμια αλλη εκπομπη ενημερωτικη , σε κανενα καναλι δεν ξεκιναει τοσο αργα.
  ΓΙΩΡΓΟΣ
  απάντηση00
   
   
  Κατηγορητήρια. Τιμωρίες? | 16/02/2018 09:00
  Τα τελευταία 30 χρόνια, η πολιτική ζωή της χώρας μας είναι γεμάτη σκάνδαλα. Τράπεζα Κύπρου, Τσιμέντα Καλστρεστρούτσι {είναι σωστό], χρηματηστήριο, Βατοπαίδι, εξοπλιστικά, Τσοχατζόπουλος, Λίστα Λαγκάρντ, Πάναμα πειπερς, Νοβάρτις κ.λ.π. Σκάνδαλα επί σκανδάλων και τιμωρία μηδέν. Το πρώτο μνημόνιο, αυτό που μας βύθισε στο τεράστιο χρέος και το οποίο υπέγραψε ο Γ.Α.Π. και ο οποίος παραμένει ατιμώρητος, έφερε τα άλλα δύο. Μάλιστα οι δύο υπογράψαντες αυτά τα μνημόνια, προεκλογικά ήσαν φανατικοί αντιμνημονιακοί και την επομένη έγινανν μνημονιακοί. Για όλα τα δεινά του λαού μας κανείς δεν τιμωτρήθηκε. Να δείτε. Και για το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ, δεν θα τιμωρηθεί κανείς. Μαύρο σε όλους τους πολιτικούς
  Λάτρης της δραχμής
  απάντηση01
   
   
  ... | 13/02/2017 18:28
  Τα ονοματα των πολιτικων και των δημοσιογραφων θελουμε να ξερουμε με ποιους εχουμε να κανουμε, να παρουμε και εμεις σαν πολιυες τις αποφασεις μας.
  ni
  απάντηση90
   
   
  Tα ίδια και τα ίδια | 13/02/2017 18:24
  Βαρέθηκα συνέχεια ειδήσεις κουτσομπολίστικου περιεχομένου. Θέλουμε στοιχεία και ονόματα. Αυτό είναι δημοσιογραφία. Ποιοι είναι οι υπουργοί που κατηγορούνται? Να ξέρουμε να μη τους ξαναψηφίσουμε. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.
  Αννα
  απάντηση122
   
   
  Ελληνικο πολιτικο συστημα και η πιθος των Δαναηδων | 13/02/2017 13:12
  η βρωμια απο τις μιζες απο μεγαλες ξενες εταιρειες οπως η Ζημενς προηγουμενως και σημερα η Νοβαρτις, που εχουν στα κιταπια των τακτικων πληρωμων τους πολλους κορυφαιους πολιτικους και δημοσιογραφους (κανονικα σαν μηνιαιες πληρωμες σε 'υπαλληλους' τους) βγαινει σαν ειδηση 1 με 2 φορες στο 3μηνο και μετα ξεχνιεται απο το προσκηνιο τοσο των ΜΜΕ οσο και της Βουλης αλλα και της Δικαιοσυνης!!?? Ομως το βιντεακι της Χ.Α. απο το 2005 που δειχνει τα ναζιστικα καμωματα των τυπων εκει ειναι πρωτη ειδηση σε ολα τα ΜΜΕ!? Δηλαδη καλυτερα μιζαδοροι 'δημοκρατες' καταστροφεις της Ελλαδας παρα 'ναζιστες'??? Ε ρε τι υποκρισια και ξεφτιλα ειναι αυτη??? Ακοκη και η Ρουμανια μας εχει ξεπερασει σε Δημοκρατια...
  Σπυρος
  απάντηση139
   
   
  ΕΦΑΓΑΝ,ΕΦΑΓΑΝ,ΕΦΑΓΑΝ ...ΟΙ ΑΡΟΥΠΩΤΟΙ ! | 13/02/2017 10:07
  Σε πιανει ιλιγγος όταν σκεπτεσαι τι εφαγαν ολοι τους πολιτικοι και παρατρεχάμενοι.Επι ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ και ΝΔ πχ ξεσκιστικαν στο φαγοποτι περισσοτερο από ποτε...αγορασαν για τη γριππη των πτηνων 10.000.000 εμβολια !!! ενώ χρησιοποιηθηκαν μονο 50 φορες λιγοτερα δηλ ουτε 200 χιλ.Το τι απατεωνιες εκαναν ολοι τους και στα αλλα υπουργεια παθαινεις ναυτια.Και να σκεφτεις ότι αμεανοητοι θελουν να ξαναφανε...
  asta na pane
  απάντηση438
   
   
   
  Παπαγαλάκι του σύριζα κατάντησες; | 12/02/2017 17:41
  Την ίδια στιγμή που Τσίπρας – Καμμένος και οι 153 (πάντα) πρόθυμοι βουλευτές τους θα υπογράφουν και θα ψηφίζουν (ξανά) χωρίς καμιά αντίσταση όλες τις απαιτήσεις της Τρόικας και των Δανειστών, το Μαξίμου θα επιχειρήσει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό με το «σκάνδαλο» της NOVARTIS. Πάντως ο ένας από τους 2 υπουργούς που μείωσαν την δαπάνη, τόσο για τα ταμεία, όσο και των χρημάτων που καταβάλλονταν από τον ΕΟΠΥΥ είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το σχετικό ΦΕΚ είναι δημοσιευμένο και στο twitter του. Γιατί δεν το λες αυτό; Δυσκολεύεσαι;;;;.
  Γιάννης Κ
  απάντηση4044
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  edw | 12/02/2017 16:29
  epnixan oloklori exetastiki epitropi,pou oi idioi omologisan tin enoxi tous,esvisan katigoria mera mesimeri, kai den tha pnixoun tin Novartis? ayto ginete na vriskomaste se douleia...kai na nomimopoihsoune ta lafira.
  mono ena Faliro mas glytoni..
  απάντηση184
   
   
   
  Σύντομο ανέκδοτο: | 12/02/2017 16:01
  εχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.
  Φαροφύλακας
  απάντηση321
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ | 12/02/2017 15:59
  Ήταν κοινό μυστικό, το έλεγαν ελεύθερα οι γιατροί , νοσοκομειακοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, ότι πήγαιναν πολυτελείς διακοπές με τις οικογένειές τους , πληρωμένες από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μια φίλη είπε ότι μια χρονιά δεν πήγε, αλλά έστειλε τους γονείς της στην Ελβετία!!. Οι ''Ιατρικοί επισκέπτες'' , όπως μου εξομολογήθηκε φίλος, όταν πηγαίνουν στους γιατρούς, μέσα στον χαρτοφύλακά τους δεν έχουν ιατρικά δείγματα αλλά δεσμίδες χαρτονομισμάτων. Ένας εκτεταμένος έλεγχος στα λογιστικά βιβλία των εταιριών θα βγάλει λαβράκια. Είναι βλέπετε και η φοροδιαφυγή από την αποδοχή προϊόντος εγκλήματος. Πριν από τρία χρόνια, αγόρασα στην Τουρκία lipidor με 8€ ενώ εδώ το ίδιο το αγόραζα 20€!!
  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
  απάντηση442
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κρατος,οχι αστεια! | 12/02/2017 15:58
  Με κυβερνητες-θεματοφυλακες των πολιτων! Με εισαγγελεις-κουταλιανους! Ουτε ενα,μα ουτε ενα σκανδαλο δεν εμεινε ατιμωρητο! Ουτε ενα λαμογιο δεν ξεφυγε απ τις δαγκανες της τακτικης δικαιοσυνης! Ουτε ενα Ευρω δεν διασπαθισθηκε! Αοκνοι φυλακες,απετρεψαν τη χρεοκοπια,μας εκαναν Δανια. Ευτυχως που τοσα χρονια μας λυβερνουν ικανοι πολιτικοι,με ηθος,δυνατοτητες,οραμα και εντιμοτητα. Αλλοιως,ποιος ξερει σε τι κριση,χρεοκοπια και μνημονια θα ειχαμε πεσει! Φαντασθειτε να μην ειχαμε αυτους και τους υπεροχους εισαγγελεις μας! Τι σκανδαλα ζημενς,νοβαρτις,φερροσταλ,κουμπαρων,γαλατος,Βατοπεδιου,υποκλοπων,ναυτιλιας,τελωνειων,συνοριοφυλακων,αργομισθων θα μας ειχαν κατακλεισει!Ποσο τυχεροι που ειμαστε....
  Abdul
  απάντηση242
   
   
  Προς τι το θεατρο; | 12/02/2017 15:52
  Αφου ολοι ξερουμε οτι και αυτο το σκανδαλο θα καταληξει στα συρταρια της...τακτικης δικαιοσυνης. Ειτε βρεθουν ενοχοι,ειτε οχι,ειτε καταδικαστουν ειτε οχι,το αποτελεσμα ειναι αναμενομενο:δεν θα τιμωρηθει κανενας,οι εισαγγελεις θα ξαναζητησουν αναδρομικα,οι κατηγορουμενοι θα κανουν...σκι κι εμεις θα αναρρωτιομαστε γιατι καταστραφηκαμε.Ο ΠΙΣ θα...κατακεραυνωσει τους επιορκους,θα ριξει και εναν δεκαρικο κατα των φτηνων γενοσημων και θα παει για αλλα(φακελακια). Καποτε πρεπει να το αποφασισουμε:αφορα τη ζωη μας και των παιδιων μας.Οσο φερομαστε σαν οπαδοι τους και ανεχομαστε τα λαμογια,τοσο τα οπλιζουμε.Απο κρισαρα ολοι,κολασμος καθε απατεωνα!Ελεγχος αποδοσης εισαγγελεων.Γιατι πληρωνονται;
  Abdul
  απάντηση282
   
   
  Εσμός και αηδία! | 12/02/2017 15:47
  Κι όμως το να κλέβει κανείς και να είναι πνιγμένος στη ρεμούλα και την αδιαφάνεια αποτελεί προτέρημα για τους εκλεκτούς της παγκόσμιας οικονομικής μαφίας ,που σπιλώνει πρόσωπα και συνειδήσεις ελαφριές! Δυστυχώς το <> δηλητηρίασε τις ανθρώπινες επιθυμίες και βρώμισε τη φήμη και ζωή των απανταχού κυνηγών του εύκολου χρήματος. Να δείτε που για ακόμη μία φορά δε θα αγγίξουν τα μεγάλα ψάρια,αλλά θα πιαστούν στη φάκα οι μαρίδες της πολιτική ζωής. Αλοίμονο!Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!Τις περισσότερες φορές η δικαιοσύνη αποδίδεται μόνο και μόνο για να υπηρετήσει ίδιά της συμφέροντα! Ο απλός λαός περιμένει απογοητευμένος ,για μια απλή υπόθεση στα δικαστήρια, και δικαιοσύνη δεν αποδίδεται !
  Βασ.Τυρ.ο Φελωνιώτης
  απάντηση161
   
   
  Καθαρίστε το βούρκο επιτέλους | 12/02/2017 14:37
  Μην καθαρίζετε μόνο όταν μυρίζει εκλογές. Σιεμενς, Λαγκαρτ, Ναβαρτις καθαρίστε και χρεώστε, δημεύστε! Αλλιώς πάλι ο απλός πολίτης θα πληρώσει.
  Gatos
  απάντηση1011
   
   
  κάτω τα ξερά σας από τον Παναγιώτη μας... | 12/02/2017 13:43
  τον Γλυκαμένο, τον αδέκαστο μας δικαστή που άξια μας κυβέρνησε για έναν μήνα και τέσσερις μέρες...
  αντρουπής...
  απάντηση2235
   
-