Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι «μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή και στα εργασιακά» στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κ. Θεόδωρος Βενιάμης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha αναφέρθηκε στο θέμα της απασχόλησης των ναυτικών.
Την ίδια στιγμή η υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία εκκρεμεί από το 2010 καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή της θεσμοθετημένης σύμβασης εργασίας ενώ ο κ. Κουρουμπλής έχει κάνει λόγο για αδήριτη ανάγκη να αυξηθούν τα ελληνικά πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία, παράλληλα με την αύξηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία.
Ειδικότερα ο κ. Βενιάμης τόνισε ότι για να επανέλθει η έννοια της ναυτοσύνης στη χώρα μας, όπως ήταν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όπου είχαμε 100% ελληνικά πληρώματα στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, «έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση και στους συνδικαλιστές να συζητήσουμε πάνω στη σύμβαση που έχει και εκπροσωπεί η ΠΝΟ για τα ξένα πληρώματα που υπηρετούν στα ελληνόκτητα πλοία και είναι με βάση τα διεθνή κρατούντα και τον διεθνή ανταγωνισμό».
«Η ΠΝΟ εκπροσωπεί και τη διεθνή ένωση ναυτικών στην ITF και ξέρει πολύ καλά τα μισθολόγια που υπάρχουν όχι για τους Έλληνες αλλά για τους ξένους που υπηρετούν σε οποιοδήποτε ξένο ή ελληνόκτητο πλοίο ανά τον κόσμο» τόνισε ο κ.Βενιάμης και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες αρνούνται να πάρουν ελληνικά πληρώματα καθώς το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών αρνείται να υπογράψει νέα σύμβαση που να δίνει το δικαίωμα στους παλιούς ναυτικούς να μπορέσουν να πάνε στα πλοία με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με βάση όμως ως μίνιμουμ τον μισθό της σύμβασης της ITF.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ άσκησε επίσης οξεία κριτική στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) κ. Αντώνη Νταλακογιώργο ζητώντας να δηλώσει αν έχει στοιχεία πόσοι έλληνες ναυτικοί υπηρετούν αυτή τη στιγμή πάνω στα βαπόρια της ποντοπόρου ναυτιλίας. «Εγώ αμφιβάλλω αν θα βρει πέντε» σχολίασε και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην ΠΝΟ υπάρχουν σωματεία που εκπροσωπούν ειδικότητες οι οποίες έχουν καταργηθεί όχι στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, εν τούτοις παραμένουν μέσα στο συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών και έχουν δικαίωμα υπογραφής.
Ο κ. Βενιάμης συμπλήρωσε επίσης ότι η ελληνική και η ελληνόκτητη ναυτιλία λειτουργεί με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν είναι καλύτερο από άλλα ευρωπαϊκά. Πρόσθεσε ότι η εναρμόνιση της λειτουργίας του θεσμικού μας πλαισίου είναι ένα θέμα που πάντοτε συζητάμε, επειδή τα πράγματα αλλάζουν στον διεθνή ανταγωνισμό.
ΠΕΝΕΝ: Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο ελληνικός εφοπλισμός
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΕΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΠΕΝΕΝ κ. Νταλακογιώργου, ο οποίος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Ο ελληνικός εφοπλισμός είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος απέναντι στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στον ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας, το ίδιο είναι και το πολιτικό συστημικό κατεστημένο». Πρόσθεσε ότι «σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα το εφοπλιστικό κεφάλαιο απολαμβάνει φορολογικής ασυλίας, επιχειρηματικής ασυδοσίας και στα πλοία τους επικρατεί καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθη εργασίας».
Ο κ. Νταλακογιώργος υπογράμμισε ότι αυτό που ενοχλεί είναι η δράση της ΠΕΝΕΝ καθώς αποκαλύπτει και καταγγέλλει το αντικοινωνικό θεσμικό πλαίσιο.
«Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον εξοστρακισμό των ελλήνων ναυτικών από την ελληνική ναυτιλία, θέλουν να επιβάλουν συνθήκες εργασιακής γαλέρας με τη πρόσληψη νέων στο ναυτικό επάγγελμα με όρους εργασίας και μισθούς Μπανγκλαντές!» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και πρόσθεσε: «Οι έλληνες ναυτικοί δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω σε όσες επιθέσεις απειλές και εάν οργανώσει το πολιτικό και δημοσιογραφικό τους προσωπικό».
«Θα εντείνουμε και θα κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις για να τερματιστεί το καθεστώς της ασύδοτης δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου» τόνισε ο κ. Νταλακογιώργος.