από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Διχάζει η θεματική εβδομάδα στα σχολεία

Εκπαιδευτικοί και γονείς αμφισβητούν τη σκοπιμότητά της την ώρα που υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα σχολεία
Διχάζει η θεματική εβδομάδα στα σχολεία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Προβληματισμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας σχετικά με την υλοποίηση της περίφημης «Θεματικής Εβδομάδας» στα σχολεία. Φαίνεται ότι δεν έχει πείσει εκπαιδευτικούς και γονείς για τη σκοπιμότητα της πραγματοποίησής της. Και αυτό διότι σε σχολεία με βασικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και υποδομές, με επιστημονικά αντικείμενα που «κόβονται» ή «ξεχειλώνουν» ανάλογα με την οικονομική πολιτική του υπουργείου Παιδείας και φυσικά μια γιγαντιαία μεταρρύθμιση που... πάει και έρχεται, δεν είναι σαφές γιατί αποτελεί προτεραιότητα ένα πρόγραμμα με ζητήματα «διατροφής, εθισμού - εξαρτήσεων και έμφυλων ταυτοτήτων».

Διευκρινίσεις

Με δεδομένες δε τις διαφωνίες και την έντονη συζήτηση που προκλήθηκε από το θέμα ο υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να υπογράψει νέο έγγραφο με διευκρινίσεις επί του εκπαιδευτικού αυτού θέματος, που περιείχε μάλιστα καινούργιες διευκρινίσεις.

Οπως αναφέρεται σε αυτήν: «To Σχέδιο Υλοποίησης στην τελική του μορφή, όπως αυτό επισυνάπτεται στην ανωτέρω σχετική εγκύκλιο, κοινοποιείται από το σχολείο ηλεκτρονικά στους σχολικούς συμβούλους Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, καθώς και στους υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων) και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας της Θεματικής Εβδομάδας που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ http://www.iep.edu.gr/index.php/el/fakelos-ekpaideftikoy-ylikoy-2016-2017. Στην εν λόγω πλατφόρμα το κάθε σχολείο αναρτά το τελικό Σχέδιο Υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας στη θέση "Υποβολή Σχεδίου Υλοποίησης", χρησιμοποιώντας τον Κωδικό που έχει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Για τη διευκόλυνση των σχολείων, στην ίδια θέση περιέχεται κενή φόρμα του Σχεδίου Υλοποίησης την οποία μπορεί να συμπληρώσει το σχολείο και στη συνέχεια να την κοινοποιήσει ηλεκτρονικά με τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω».

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι «η καταληκτική ημερομηνία για την κοινοποίηση του τελικού Σχεδίου Υλοποίησης στους σχολικούς συμβούλους Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου και τους υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων) και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρατείνεται έως τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017».

Οι αλλαγές στα σχολεία

Σε αυτό το φόντο συζητήθηκε στη Βουλή και η τελευταία πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για το θέμα, το οποίο και ανέλαβε να... αποσπάσει την «αίγλη» από το πόρισμα της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεια υπό τον καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκο και να καταθέσει νέο σχέδιο με κοινά όμως στοιχεία.
Ετσι, στοιχεία της πρότασης αυτής είναι οι ευρύτερες ενότητες μαθημάτων μεταξύ των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων και διαφορετικών αντικειμένων.

Συγκεκριμένα:

n Για τη Β' και Γ' Λυκείου τα μαθήματα επιλογής, στα οποία εκφράζεται το ενδιαφέρον των μαθητών στη Β' Λυκείου να είναι τετράωρα, ενώ στη Γ' Λυκείου να είναι εξάωρα. Αυτό όμως θα είναι μια κρίσιμη συμβολή του δημόσιου σχολείου στην έλλειψη ανάγκης να παρακολουθεί κανείς φροντιστήρια, καθώς και ο αριθμός των μαθητών θα μειώνεται, αλλά και οι ώρες θα είναι περισσότερες ως εκ τούτου, εφόσον πρόκειται για επιλογές μαθημάτων.

n Για την Α' Λυκείου βασικό στοιχείο θα είναι η ολοκλήρωση των αναγκαίων γνώσεων και των αναγκαίων ικανοτήτων των μαθητών και θα είναι μια κοινή αφετηριακή τάξη για οτιδήποτε κάνουν οι μαθήτριες και οι μαθητές στη συνέχεια.
Προτείνεται επίσης να είναι υποχρεωτική η Α' Λυκείου, με μια προοπτική να γίνουν υποχρεωτικές και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και της Α' τάξης του Νηπιαγωγείου, δηλαδή ένα 14χρονο υποχρεωτικό σχολείο, στο οποίο θα παραμένει μια δυνατότητα επιλογών, άρα πολυκλαδικότητας, στις τελευταίες τάξεις στο Λύκειο.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Γονεις ξυπνήστε | 02/02/2017 19:24
  Υπάρχει δήλωση απαλλαγής στο διαδίκτυο, τη συμπληρώνει ο γονιός το πάει στο σχολείο άμεσα και το παιδί του απαλλάσσεται χωρίς απουσίες. Μόνο έτσι μπορούν οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους από την προπαγάνδα της διαστροφής που θα επανέλθει και του χρόνου χειρότερη ακόμη και στα δημοτικά σχολεία. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα είμαστε άξιοι της μοίρας μας γι'αυτά που περιμένουν τα παιδιά μας αύριο.
  Mariaq
  απάντηση109
   
   
  Σωστή ενημέρωση και γνώση | 02/02/2017 17:19
  Για πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με φύλο και σεξουαλικότητα μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του Πολύχρωμου Σχολείου: http://rainbowschool.gr/
  Petros Sap.
  απάντηση25
   
   
  πρόσχωμεν - πρόσχωμεν | 02/02/2017 14:10
  θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά!!προσπαθούν με κάθε τρόπο να πολεμήσουν με κάθε τρόπο τα ηθικά στοιχεία, προσπαθούν να περάσουν ως φυσιολογικό γεγονός την ανωμαλία, το γεγονός ότι υπάρχει και ένα τρίτο φύλο!!που ακούστηκε!!!μόνο δύο φύλα υπάρχουν,το ανδρικό και το γυναικείο...δεν υπάρχει τρίτο φύλο, ούτε και η άποψη "νιώθω ότι ανήκω στο αντίθετο φύλο και είμαι εγκλωβισμένος-η σε λάθος σώμα" και οδηγούνται σε αλλαγή φύλου!προσέξτε δεν είναι τυχαίο ότι προβάλλονται όλα τα ανώμαλα ως φυσιολογικά.Το οτι πολεμούν την οικογένεια,την ιστορία,την θρησκεία, την παιδεία της Ελλάδας.Δεν είναι τυχαίο ότι ξεπουλούν τα πάντα από την πατρίδα μας και ότι δεν παράγουμε τίποτα.Ξυπνήστε επιτέλους
  Βάσω
  απάντηση2111
   
   
  kyriakos | 02/02/2017 10:43
  Είναι δυνατόν αυτό το τσίρκο να κάτι άλλο από την παρακμή στο μυαλό του; Πρώτη φορά, τόσοι πολλοί, με τόσα κόμπλεξ, με τόσο σάπιες ψυχές, έχουν συγκεντρωθεί σε ένα "τσαντίρι" που το ονομάζουν κυβέρνηση.
  kyriakos
  απάντηση3110
   
   
  Καταλάβατε τώρα τι.. | 02/02/2017 10:25
  ..άρρωστα και βαριά ιδεοληπτικά άτομα ψηφίσατε, έτσι? Για ένα κωλοΕΝΦΙΑ και μια 13η σύνταξη, όποιος πίστεψε στα παραμύθια του αναρχοαριστερού μορφώματος, πουλήσαμε Πατρίδα, Ορθοδοξία και παραδοσιακή οικογένεια... Ας λουστούμε τώρα ...."διεμφυλικές σχέσεις" και άλλα ωραία στα παιδιά μας.!
  Νίκαια Σίτυ
  απάντηση2814