Τηλεφωνική κλήση από χώρα του εξωτερικού πιθανόν προκάλεσε το περίεργο συμβάν που κατήγγειλε το ΚΚΕ πριν από περίπου δύο μήνες με την ύποπτη παρεμβολή στο τηλεφωνικό κέντρο του και τη συνακρόαση με άλλα γραφεία πολιτικών κομμάτων. Αυτό φέρεται να προκύπτει από την πρώτη φάση της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που έχει ήδη ολοκληρωθεί δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται «ηλεκτρονική» επίθεση ή υποκλοπή κ.λπ., όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά. Συνάμα δεν προκύπτει ακόμη οποιοδήποτε σαφές, τελικό στοιχείο για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η κοινή ακρόαση. Ως εξέταση του βασικού σεναρίου φέρεται να πρόκειται για έργο αγνώστου που τηλεφώνησε σε αρκετά τηλεφωνικά κέντρα από διαφορετικές συσκευές και τα είχε όλα σε ανοικτή ακρόαση.
Η έρευνα
Την 1η Δεκεμβρίου 2016 προκλήθηκε αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό έπειτα από ανακοίνωση του ΚΚΕ στην οποία αναφερόταν ότι «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού. Οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνται από άγνωστο, τρίτο «κέντρο»». Παράλληλα ο Περισσός ζήτησε από την κυβέρνηση «να ερευνήσει άμεσα σε βάθος αυτό το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων».
Η έρευνα ανατέθηκε στην Ασφάλεια Αττικής που έλαβε καταθέσεις από δύο – τρεις εργαζομένους στο τηλεφωνικό κέντρο. Διαπίστωσε ότι οι ύποπτες συνακροάσεις καταγράφηκαν περίπου τέσσερις – πέντε φορές και ήταν το διάστημα 27-30 Νοεμβρίου 2016, χωρίς όμως σαφή στοιχεία για την προέλευση. Παράλληλα εξετάστηκαν και υπάλληλοι τηλεφωνικών κέντρων των άλλων κομμάτων, χωρίς να έχουν αντιληφθεί κάτι ύποπτο.
Ενα κύριο τμήμα της έρευνας ανατέθηκε στην ΑΔΑΕ, η οποία με πολυμελές κλιμάκιο εξέτασε τα τεχνικά δεδομένα του περιστατικού. Από τη νομοθεσία ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να εξετάσει το ίδιο το τηλεφωνικό κέντρο. Οι υπεύθυνοι της Αρχής μελέτησαν τα δεδομένα από τις εταιρείες τηλεφωνίας και από άλλες πηγές σχετικά με τις επίμαχες κλήσεις και την περίπτωση να υπήρξε ηλεκτρονική παρεμβολή και μαζική τηλεφωνική παρακολούθηση που προκάλεσε εμπλοκή στα τηλεφωνικά κέντρα και άρχισε το «ένα να ακούει το άλλο». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ δεν βρήκε κανένα περίεργο εύρημα στην περίπτωση του ΚΚΕ ή στα υπόλοιπα κόμματα. Ετσι στο πόρισμα που θα παραδώσει τα επόμενα 24ωρα θα καταγράφει τον μη εντοπισμό κάποιου αξιοποιήσιμου ευρήματος και θα αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Κρίσιμα στοιχεία
Τα πιο καθοριστικά όμως φαίνεται να συγκεντρώθηκαν από το αίτημα για άρση του απορρήτου και τις τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν το επίμαχο τετραήμερο στο ΚΚΕ προκειμένου να προσδιορισθούν οι ύποπτες που προκάλεσαν τις συνακροάσεις. Διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του Νοεμβρίου έγιναν περίπου 95 εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις στα γραφεία του ΚΚΕ, από τις οποίες περίπου 70 προέρχονταν από 13 χώρες του εξωτερικού. Ανάμεσα σε αυτές οι Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Εσθονία, Ρουμανία, Μάλτα, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία. Κλήθηκε επίσης από περίπου 17 σταθερά τηλέφωνα στην Ελλάδα και άλλα περίπου οκτώ κινητά τηλέφωνα.
Από την ανάλυση και τη χρονική διάρκεια των κλήσεων διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από τη λίστα αυτή οι «ύποπτοι» αριθμοί προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Ομως φέρεται να έχει ζητηθεί περαιτέρω έρευνα για να προσδιορισθεί με ακρίβεια ποιος κρύβεται πίσω από το συμβάν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ