Επιστημονικές συναντήσειςγια την αριστεία, διοργανώνει τοΤμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το ιδιωτικό σχολείο«Νέα Γενιά Ζηρίδη».
Πρόκειται για εννέα συναντήσεις με θέμα την ακαδημαϊκή αριστεία και αντικείμενο την διερεύνηση, την υποστήριξη και την προώθηση εκπαιδευτικών πολιτικώνκαι πρακτικών για την ακαδημαϊκή αριστεία.
Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, διακεκριμένοι ομιλητές θα αναπτύξουν μια σειρά θεμάτων όπως, οι διαφορετικές οπτικές της αριστείας, η ανίχνευση και υποστήριξη των δυνατοτήτων και των δυσκολιών των μαθητών, η εκπαίδευση παιδιών με υψηλές ικανότητες και οι καλές διδακτικές πρακτικές στα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του τμήματος του Ιδρύματος, οι συναντήσεις που ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα έως 27 Μαρτίου 2017, εκτός της 3ης συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31/1.
Τόπος των συναντήσεων το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30 και το κτίριο Παλαμά, Ακαδημίας 48, από τις 18.00 –20.00.
Θέματα των συναντήσεων
1.Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017: Το αίτημα της αριστείας στην ελληνική εκπαίδευση, προβλήματα του παρόντος και προκλήσεις του μέλλοντος.
2.Δευτέρα 23 Ιανουαρίου: Παιδιά με υψηλές ικανότητες μάθησης και χαρισματικά παιδιά.
3.Τρίτη 31 Ιανουαρίου: Ανίχνευση και υποστήριξη των δυνατοτήτων και δυσκολιών των μαθητών.
4.Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου: Ζητήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, δημιουργική γραφή, δημιουργική ανάγνωση.
5. Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου: Μαθηματικές δραστηριότητες σε δίγλωσσο πλαίσιο.
6. Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου: Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία.
7.Δευτέρα 6 Μαρτίου: Ιστορία και σχολική Ιστορία.
8.Δευτέρα 20 Μαρτίου: Τα σχολικά θρησκευτικά, ομολογιακό μάθημα ή θρησκειολογία.
9.Δευτέρα 27 Μαρτίου: Συνοψίζοντας.