Σε κοινή αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Operation Pandora», για την καταπολέμηση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία.

Η ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν άλλες 17 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Κροατία, Γερμανία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο), πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, με την υποστήριξη των Europol, Interpol, Unesco και WCO (World Customs Organization).

Κατά τη διάρκειά της, συνελήφθησαν 75 άτομα και κατασχέθηκαν 3.561 έργα τέχνης και πολιτιστικά αγαθά, ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν σε 92 νέες έρευνες.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στην κοινή αυτή αστυνομική επιχείρηση σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές της χώρας, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 789 επιχειρήσεις (καταστήματα πώλησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταφορικές εταιρείες, αποθήκες), 1.017 σημεία (λιμάνια, αεροδρόμιο, συνοριακά σημεία), 1.201 οχήματα, 428 αρχαιολογικούς χώρους και 1.279 άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν δύο άτομα και κατασχέθηκαν τέσσερα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, στις 7 Νοεμβρίου 2016 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνελήφθη άνδρας για παράβαση του νόμου που αφορά στην προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα-εργαστήρι αγιογραφίας του συλληφθέντος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εικόνα μεταβυζαντινή του 18ου αιώνα, με απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου και δύο Αγίων, η οποία βρίσκεται εντός εικονοστασίου, δαχτυλίδι βυζαντινών χρόνων και χάλκινο νόμισμα Οθωμανικής περιόδου.

Την ίδια ημέρα, από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Γιαννιτσών, συνελήφθη άνδρας στο σπίτι του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων, μαρμάρινη επίστεψη επιτύμβιας οθωμανικής στήλης.