Από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας οι κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και έστησαν μπλόκο στην Ιόνια Οδό, στην έξοδο για την πόλη της Άρτας.

Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια Οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Στις πλατείες των χωριών τοποθετούν τα τρακτέρ οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, το πρωί θα αναχωρήσουν για το μπλόκο της Νίκαιας, αφού προηγηθούν προσυγκεντρώσεις και στους δύο νομούς.

Στον νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί δύο προσυγκεντρώσεις, μία στο Μεγαλοχώρι και μία στη Φαρκαδόνα, ενώ στον νομό Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Ιτέα. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ενημερωτικές επισκέψεις σε χωριά των νομών.

Ο Σπύρος Κλινάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας δήλωσε πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».

Τρακτέρ στη εθνικό οδό Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος της Μελούνας, κατέφθασαν λίγο μετά τις 13:30 από παραγωγούς του Τυρνάβου. Την Τρίτη στήνεται ακόμη ένα μπλόκο στην περιοχή της Αγιάς, ενώ την Πέμπτη στήνεται το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας.

Άνοιξε η εθνική οδός Πατρών–Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, την οποία είχαν αποκλείσει νωρίτερα οι αγρότες

Εν τω μεταξύ, αγρότες της Ηλείας παραμένουν παραπλεύρως της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, χωρίς, όμως, να έχουν κλείσει τον δρόμο.

Με πορεία από το κέντρο της Βέροιας προς τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, αποχώρησαν με τα τρακτέρ οι αγρότες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου βρέθηκαν και πολίτες από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και η αποχώρηση έγινε στη 13.30.

«Σήμερα ξεκινάμε να στήνουμε το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό «παρών» κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί στον αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου.

Το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Απογοητευμένοι έφυγαν από τη συνάντηση με τον προϊστάμενο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων Κοζάνης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΛΓΑ. Ανανέωσαν, μάλιστα, το ραντεβού τους με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη, στις 5 Φεβρουαρίου.

Με συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας «άνοιξαν» την αυλαία των κινητοποιήσεων στα Χανιά.

Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό με τα αιτήματά τους και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανούσος Σταυριανουδάκης, «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για μας. Λέμε όχι στην προσπάθεια φτωχοποίησής μας, στη νέα ΚΑΠ και την πολιτική των μνημονίων».

Κινητοποιήση και στη Ζάκυνθο

Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Λίγο μετά τις 10:00 τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επισήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».

ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στο πλευρό των αγροτών

Τη στήριξή της στους αγώνες των αγροτών εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και ειδικότερα στους μικρομεσαίους αγρότες «που ξαναβγήκαν σήμερα στους δρόμους και τα μπλόκα του αγώνα για να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης-μνημονίων-κεφαλαίου».

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της, οι αγρότες βάλλονται με τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ, με περικοπή συντάξεων μέχρι και κατά 60% έως το 2022, με διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης από 13% στο 26%, με φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς και με φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.

Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα, να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην προσπάθεια «κοινωνικού αυτοματισμού» από την κυβέρνηση. Με «όχημα» τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις καλεί σε συσπείρωση εργατών, αγροτών και μικρών επαγγελματιών.

Όπως σημειώνει, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με την περικοπή επιδοτήσεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ και την αύξηση της φορολογίας τους.