Στις 26 Ιανουαρίου, την Πέμπτη, στις 15.00 θα ανακοινωθούν τελικά οι αποφάσεις για την έκδοση η μη, των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, καθώς δεν ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διασκέψεις των ανώτατων δικαστών.

Στην έδρα της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, ανέβηκαν από τις 11.20 το πρωί (είχε οριστεό να ανεβούν στις 11.00, αλλά καθυστέρησαν λόγω ατυχήματος ανώτατης δικαστού και ζήτησαν συγνώμη) και διαδοχικά, οι τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις που εκδίκασαν τις υποθέσεις, σε ισάριθμες διαδικασίες.

Η πρόεδρος μιας εκ των συνθέσεων κυρία Χρυσούλα Παρασκευά ανακοίνωσε ότι λόγω σοβαρού ατυχήματος της δικαστού κυρίας Διονυσίας Μπιτζούνη, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί η διάσκεψη για τους τέσσερις Τούρκους.

Ακολούθως ανέβηκαν στην έδρα και οι άλλες δυο συνθέσεις για να ανακοινώσουν ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί τρεις ημέρες αργότερα και για τους υπόλοιπους.

Οι εισαγγελείς έδρας, αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου και Νίκος Παντελής είχαν ταχθεί κατά της έκδοσης των οκτώ, πεπεισμένοι ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, σε ένα καθεστώς ανελευθερίας, διώξεων και αυθαιρεσιών.

Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί η μείζονα αυτή υπόθεση, στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ο ρόλος του υπουργού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής είναι πρόσωπο με κομβικό ρόλο, καθώς στην περίπτωση κατά την οποία ο Αρειος Πάγος αποφανθεί θετικά για την έκδοση αξιωματικών· έχει τη δυνατότητα παρέμβασης και πλήρους ανατροπής της απόφασης.

Στην περίπτωση, πάντως, που η Ελλάδα πει «ναι» στην έκδοση, υπάρχει ανοικτή γραμμή με το Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα με νομικές πηγές, η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί στην έκδοση αν δεν αποφανθεί προηγουμένως το ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντική για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, η οποία έχει απασχολήσει έντονα και τον ευρωπαϊκό τύπο, παραμένει η παράμετρος της χορήγησης ασύλου στους τούρκους αξιωματικούς.

Η διαδικασία των αιτήσεων ασύλου από τους οκτώ είναι σε εξέλιξη και προβλέπεται μακρά, καθώς η τελευταία συζήτηση έχει προσδιοριστεί τον Φεβρουάριο, ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια το πότε θα υπάρξει απόφαση των αρμοδίων επιτροπών.