«Χτύπημα στο κεφάλι με τέτοιο αντικείμενο σε αφήνει στον τόπο». Η φράση ανήκει στον αστυνομικό κ. Ελευθέριο Καρδάμη, ο οποίος με άλλους δύο συναδέλφους του κατέθεσαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό.
Με έμφαση στα ευρήματα (δύο εκ των αστυνομικών) στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα τον Σεπτέμβριο του 2013, την επόμενη της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ο κ. Καρδάμης τόνισε συγκεκριμένα ότι ο ίδιος εντόπισε στειλιάρι με μεταλλική απόληξη, πεπεισμένος ότι «χτύπημα στο κεφάλι με αυτό σε αφήνει στον τόπο».
«Εγώ το εντόπισα και το έβγαλα από τη θέση του, άλλος δεν είχε αναφέρει τίποτα· ο πρώτος που το είδε ήμουν εγώ και μετά ο διευθυντής. Το σήκωσα, το έδειξα στον διευθυντή και μου είπε να το πάρω…»
Όταν συνήγορος της πολιτικής αγωγής προσκόμισε στην έδρα του δικαστηρίου φωτογραφίες με το επίμαχο αντικείμενο, απάντησε: «Ήταν σαν αυτό. Και ο κύλινδρος ήταν σαν αυτό, αλλά το συγκολλημένο έλασμα ήταν σαν αγκίστρι, δεν ήταν ευθύ, ήταν στριφτό και στο πάνω μέρος του κυλίνδρου είχε μία τρύπα στην άκρη. Τα συρραπτικά ήταν διάσπαρτα σε όλο αυτό το κομμάτι. Δεν είναι αυτό το αντικείμενο, ήταν περίπου σαν αυτό».
Συνήγορος (Μαλαγάρης): Δεν ήταν, άρα, αυτό που παραδώσατε;

Μάρτυρας: Όχι, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι το ίδιο.

Μαλαγάρης: Γιατί κατασχέσατε έναν ιστό σημαίας;

Μάρτυρας: Επειδή είχα ακούσει ότι κάτι σε σχήμα ρόπαλου με γάντζο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, αλλά και να μην προσομοίαζε, θα το έπαιρνα, για να μη μείνει εκεί, καθώς ερχόταν πορεία. Το κατέσχεσα όμως γιατί προσομοίαζε σε κάτι που είχε αναφερθεί ως όπλο σε επίθεση.

Συνήγορος (Θεοδωρόπουλος): Είπατε ότι άμα χτυπήσει κανείς με αυτό, αφήνει στον τόπο. Αυτός που το χρησιμοποιεί το ξέρει;
Μάρτυρας: Κοινή λογική αυτό.
Υπεράσπιση (Γ. Μιχαλόλιας): Είναι δυνατόν αυτό το αντικείμενο να προκαλέσει απλές εκδορές;
Μάρτυρας: Το ξύλο αν σε χτυπήσει, μπορεί να σε σκίσει ή να κάνει καρούμπαλο. Τώρα, αν δεν βρει το μέταλλο…
Ακολούθως κατέθεσε ο αστυνομικός διευθυντής κ. Πέτρος Παναγιωτίδης, ο οποίος φαίνεται και στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας από τα πρόσφατα επεισόδια με την εισβολή χρυσαυγιτών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα (ο μάρτυρας προσπαθεί να εμποδίσει με το σώμα του την είσοδο στο σχολείο των μελών της Χρυσής Αυγ’ης και του βουλευτή Γιάννη Λαγού). Μάλιστα ο μάρτυρας ήταν χτυπημένος από τα επεισόδια και κατέθεσε καθιστός.
Αναφερόμενος στο επίμαχο εύρημα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά:
Ήταν ένα κοντάρι ξύλινο με ένα μεταλλικό στεφάνι από πάνω και άλλο ένα μεταλλικό από πάνω. Προεξείχε, φαινόταν ο μεταλλικός σφιγκτήρας με μια μεταλλική απόληξη στην άκρη. Τέτοιου είδους ξύλα χρησιμοποιούν όλοι στις πορείες, γιατί βάζουν σημαίες, συνθήματα, χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις, σε άμυνες και συνήθως καταλήγουν στην πλάτη μας… Αν σας χτυπήσω με αυτό στο κεφάλι, σας άφησα, είναι ξύλο, είναι μαδέρι. Δεν συνάδει με οποιαδήποτε άλλη χρήση, είναι όπλο αυτό το πράμα. Αν σας χτυπήσει κάποιος με αυτό, είναι θάνατος. Ή θέλει τουλάχιστον να προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη.
Πρόεδρος: Μπορεί να είναι για σημαία σε διαμέρισμα;
Μάρτυρας: Αυτό είναι στειλιάρι, πώς να σας το πω, μπορούμε να το βάζουμε σε έναν κασμά, το μεταλλικό δεν συνάδει σε σημαία διαμερίσματος –οι σημαίες συνήθως έχουν τον ξύλινο σταυρό. Αυτό ήταν κρυμμένο αλλά φώναζε ότι εδώ είναι κάτι άσχημο.