Την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σχετικά με ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι οδοντίατροι κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο του 2017.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση της 30.12.2016, του Υφυπουργού Εργασίας Αναστασίου Πετρόπουλου, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, καθορίζεται ανάλογα με τα καθαρά τους εισοδήματα. Δηλαδή, υπολογίζονται περίπου στο 32%, το 20% για σύνταξη, το 6,95% για την υγεία και περίπου το 5% για τον κλάδο της Πρόνοιας και της Στέγης Υγειονομικών.

Το ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας θεωρεί ότι «οι νέες ασφαλιστικές εισφορές, με τον καθαρά φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα των οδοντιάτρων, καθώς οδηγούν σε ουσιαστική δήμευση περιουσιακών στοιχείων τους και προκαλούν την εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της υγείας και περίθαλψης. Πρόκειται για αυθαίρετες, εκτός πραγματικότητας, άδικες μη ανταποδοτικές φοροασφαλιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες επιτείνουν ήδη ακόμη περισσότερο και το κύμα αναστολής της άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος και την μαζική εγκατάλειψη της χώρας από τους οδοντιάτρους».