Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε 58χρονος, μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε επενδυτές μέσω της σύστασης εξωχώριων (offshore) εταιρειών με το πρόσχημα της αποκόμισης υψηλών αποδόσεων.

Συνελήφθη, πρωινές ώρες της Τετάρτης στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη από κοινού και κατά συρροή και καταδολίευση δανειστών.

Συγκατηγορούμενοί του για τις ίδιες πράξεις είναι και δύο άλλοι Έλληνες κι ένας Ελβετός, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση υπόθεσης κακουργηματικής απάτης.

Όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια πολύμηνης έρευνας, τον Μάρτιο του 2009 οι κατηγορούμενοι προχώρησαν από κοινού στη σύσταση offshore «επενδυτικής εταιρείας» με έδρα στη Νέα Ζηλανδία και μισθωμένα γραφεία στην Ελλάδα. Στα εν λόγω γραφεία, τα οποία αρχικά στεγάζονταν στο Κολωνάκι και στη συνέχεια στην Κηφισιά, η εγκληματική αυτή οργάνωση πραγματοποιούσε συναντήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές-θύματα.

Όπως προέκυψε, στην επίμαχη εταιρική «επενδυτική» δομή ο 58χρονος, εκτός από ιδρυτικό μέλος και στέλεχος, ήταν και αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα. Ο Ελβετός ήταν Πρόεδρος και ιδρυτής και οι δύο άλλοι Έλληνες μέλη της.

Τον Μάρτιο του 2013 τα μέλη της οργάνωσης διέκοψαν τη λειτουργία της εταιρικής αυτής δομής, καθώς αποκαλύφθηκε η παράνομη δράση της, και συνέστησαν νέα offshore εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ και μισθωμένα γραφεία στην Αθήνα, τα ίδια με της πρώτης εταιρείας.

Για την προώθηση της νέας αυτής εταιρείας τους, οι δράστες δημιούργησαν ιστοσελίδα, μέσω της οποίας υποστήριζαν ότι η εταιρεία τους έχει γραφεία σε όλον τον κόσμο και ότι οι επενδύσεις είναι χωρίς ρίσκο.

Μέσω των δύο αυτών offshore εταιρειών, οι κατηγορούμενοι προσέγγιζαν υποψήφιους επενδυτές. Προκειμένου να τους πείσουν να «επενδύουν» μεγάλα χρηματικά ποσά, παρουσιάζονταν ως οικονομικοί, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, ειδήμονες στις επενδύσεις, επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις. Παράλληλα, προωθούσαν-διαφήμιζαν τις εταιρικές δομές τους ως «κολοσσούς» με διεθνές κύρος και εμβέλεια, υπόσχονταν μεγάλα κέρδη και συνεχείς κερδοφόρες αποδόσεις και διαβεβαίωναν τα θύματά τους ότι το κεφάλαιό τους είναι απολύτως εγγυημένο και μη υποκείμενο σε αυξομειώσεις. Επιπλέον, εξέδιδαν τίτλους (πιστοποιητικά) μετοχών που μοίραζαν στους επενδυτές, προς επιβεβαίωση των υποτιθέμενων κεφαλαίων που τους αναλογούσαν, πείθοντάς τους με τον τρόπο αυτόν αφενός ότι τα χρήματά τους υπάρχουν, αφετέρου ότι είναι ασφαλή.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξακριβώθηκε ότι με τη μεθοδολογία αυτή τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έπεισαν τουλάχιστον τρία άτομα να καταβάλουν 100.000 ευρώ και 562.000 δολάρια ΗΠΑ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και σημειώσεων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα αυτή απάτη, βιβλιάρια καταθέσεων, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.