Το πυκνό χιόνι που πέφτει στους ορεινούς δήμους των Ιωαννίνων και της Αρτας δημιουργεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση των χωριών.

Το χιόνι φτάνει στο ένα μέτρο στη Μηλιά Μετσόβου, τη Βωβούσα στο Ζαγόρι και το Ματσούκι στα Τζουμέρκα.

Ειδικότερα, στα χωριά των Τζουμέρκων, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ έχουν παγώσει οι πηγές του Βρυζοκάλαμου που δίνουν νερό στην περιοχή.

Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες της πολιτικής προστασίας και των δήμων εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Εξάλλου, με νέα απόφαση του δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών που μετακινούνται για να φτάσουν στην εργασία τους, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας με τις ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά.

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, από το βράδυ της Τετάρτης απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού από το 73ο χιλιόμετρο στον κόμβο Κατσικάς, έως και το 122ο στον κόμβο Παναγιάς

Επίσης, επισημαίνεται ότι η κυκλοφορία των υπολοίπων οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Προβλήματα στο Ιόνιο

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο Ιόνιο με την Κέρκυρα να πλήττεται από δυνατούς ανέμους και ισχυρή βροχόπτωση, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους στο νησί της Ιθάκης.

Ο άνεμος που «λυσσομανά» στην Κέρκυρα, ξερίζωσε δέντρα, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο στη Γαρίτσα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο.

Η πυροσβεστική επενέβη από το πρωί σε τέσσερα περιστατικά απομάκρυνσης σπασμένων δέντρων.

Από την πλευρά της η Ιθάκη βρίσκεται από το πρωί στο έλεος της ισχυρής νεροποντής. Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στους περιφερειακούς δρόμους του Σταυρού, Φρικών και Πλατρειθίας που παρέμειναν κλειστοί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η διέλευση των οχημάτων ήταν αδύνατη, λόγω των πλημμυρισμένων ρεμάτων.

Με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, συνέστησε την προσοχή των κατοίκων στο οδικό δίκτυο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται στο νησί ο μηχανισμός της Περιφέρειας, του δήμου, της αστυνομίας, αλλά και της πυροσβεστικής.

«Συναγερμός» στη Θεσσαλονίκη

Εκτακτη σύσκεψη για το καιρικό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, απόντος του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, λόγω ίωσης που τον ταλαιπωρεί, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με αφορμή τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για ελαφρά χιονόπτωση ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλης.

«Αυτή τη στιγμή έξι μεγάλες αλατιέρες και δύο μικρές βρίσκονται στην περιοχή Ντεπώ, προκειμένου με την πρώτη νιφάδα χιονιού να βγουν στους δρόμους. Επίσης, δέκα υδροφόρες είναι στο λιμάνι για να γεμίσουν αμέσως θαλασσινό νερό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου και προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας, Θωμάς Ψαρράς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου, είναι προκαθορισμένα τα δρομολόγια που θα εκτελούν οι αλατιέρες και οι υδροφόρες προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα στους δρόμους, όμοια με εκείνα που σημειώθηκαν στην πρόσφατη έντονη χιονόπτωση.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται ακόμη οχτώ μικρά φορτηγά, ενώ ήδη στις αποθήκες του δήμου υπάρχουν περισσότεροι από 400.000 τόνοι αλάτι, σύμφωνα με τον κ.Ψαρρά.

‘Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω των προβλέψεων των μετεωρολόγων, επί ποδός θα βρίσκονται συνολικά 150 εργαζόμενοι, όπως επίσης άλλοι 50 οδηγοί και χειριστές για να καλύψουν τις ανάγκες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πέσει σε περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως οι 40 Εκκλησιές, η Ανω Τούμπα και η Τριανδρία.

Η κατάσταση σε άλλες περιοχές

Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, της παγωνιάς και των εκτάκτων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση των δημάρχων Φλώρινας και Πρεσπών. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λιβαδερού του δήμου Σερβίων Βελβεντού, Τσοτυλίου και Πενταλόφου του δήμου Βοΐου, της Π.Ε. Κοζάνης τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από την συνεχιζόμενη χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ούτε και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στον δήμο Γρεβενών και Δεσκάτης της Π.Ε. Γρεβενών.

Στην απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, προχώρησε η γενική περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την βελτίωση της οδική κυκλοφορίας και ασφάλειας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με απόφαση της διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, από σήμερα (18-01-2017) και ώρα 19:00΄ μέχρι αύριο (19-01-2017) και ώρα 08:00, απαγορεύθηκαν προσωρινά:

? Η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, ως ακολούθως:

  • στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας – είσοδος Εγνατίας Οδού).
  • στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.

? Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας:

  • στην Επαρχιακή Οδό Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από το 35ο χλμ έως το 58ο χλμ..
  • Επιπλέον, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, θα διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας:
  • στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας – είσοδος Εγνατίας Οδού).
  • στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.
  • στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Άρτας, από το 23ο χλμ. (διασταύρωση Πύλης – Μεσοχώρας) έως το 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου).
  • στην Επαρχιακή Οδό Πύλης – Μεσοχώρας, από το 1ο χλμ (Έξοδος Πύλης) έως το 55ο χλμ (Μεσοχώρα).
  • στην Επαρχιακή Οδό Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από το 11ο χλμ έως το 35ο χλμ..
  • στην Επαρχιακή Οδό Καλαμπάκας – Χρυσομηλιάς, από το 11ο χλμ έως το 40ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή Οδό Θεόπετρας – Κονίσκου – Μαυρελίου, από το 16ο χλμ. έως το 40ο χλμ. και
  • στο λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο ορεινών τοπικών κοινοτήτων δήμων Καλαμπάκας και Πύλης.

Εξάλλου στην Αιτωλοακαρνανία τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην ορεινή Ναυπακτία, όπου οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό από Πλάτανο προς ‘Αγιο Δημήτριο, Αράχοβα και Ψηλό Σταυρό, καθώς και στην επαρχιακή οδό από Λιμνίστα προς Ελατού, Ανω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Κάτω Χώρα και Κρυονέρια.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό από Καλλιθέα προς Προυσσό και συγκεκριμένα από την τοπική κοινότητα Λαμπιρίου, έως την θέση «Αραποκέφαλα».