Kάλεσμα στους γονείς να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου απευθύνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, τονίζοντας ότι «στα σχολεία και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία».

«Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο. Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που δημιουργούν πολέμους με θύματα τους λαούς» αναφέρει.

Ο Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει την παρουσία χρυσαυγίτων με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου, αλλά και σε όσους τον κάλεσαν, καθώς, όπως αναφέρει, με τη στάση τους φέρουν την ευθύνη για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την Τρίτη σε ώρα λειτουργίας του σχολείου. Επίσης, κάνει λόγο για ευθύνες της αστυνομίας, οι άνδρες της οποίας, ενώ έβλεπαν τα γεγονότα, δεν παρενέβησαν για να τα σταματήσουν, αλλά και των αρμόδιων φορέων, που δεν ενημέρωσαν νωρίτερα τους γονείς.

«Οι φασιστικές επιθέσεις δεν πρέπει και δεν θα μείνουν αναπάντητες!» υποστηρίζει και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νησιών Αργοσαρωνικού. Καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές «να αγκαλιάσουν τα κατατρεγμένα, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προσφυγόπουλα. Να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές… Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξή τους στο Δημόσιο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ… Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα προσφυγόπουλα να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες».

Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στο Α’ δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα, στην οδό Νίκης 61, όταν ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής αντιπαρατέθηκε με γονείς και δασκάλους, με αφορμή απόφαση να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα 25 προσφυγόπουλα από το Σχιστό.

Τα επεισόδια καταδίκασαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης και οι δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης και Περάματος Γ. Λαγουδάκης, σε κοινή τους δήλωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα επεισόδια «αποτελούν χωρίς αμφιβολία μια ακόμα έκφραση του αποκρουστικού προσώπου του φασισμού και της ξενοφοβίας».

«Η δράση του φασισμού στις λαϊκές γειτονιές της περιοχής του Πειραιά δεν είναι πρωτόγνωρη. Γι’ αυτό, η οργανωμένη πολιτεία, οι τοπικές κοινωνίες και ο κάθε πολίτης οφείλουν να αντισταθούν στο φόβο και στο τραμπουκισμό. Σε αυτή τη προσπάθεια σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν το Υπουργείο Παιδείας, η Αυτοδιοίκηση, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η μαθητική κοινότητα και όλοι οι φορείς» αναφέρεται.

ΑΔΕΔΥ: Προκλητική επίθεση της ΧΑ σε σχολείο του Περάματος

Στο μεταξύ, απερίφραστα καταδικάζει την επίθεση της Χρυσής Αυγής σε γονείς, δασκάλους και εκλεγμένους συνδικαλιστές στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

«Η τραμπούκικη επίθεση της Χ.Α., με την επανεμφάνιση ομάδων κρούσης (των γνωστών ‘ταγμάτων εφόδου’) και μάλιστα σε σχολικό χώρο και μπροστά σε μικρά παιδιά, δείχνει πόσο έχει αποθρασυνθεί η ναζιστική συμμορία που τολμά να ξαναεμφανίζεται με τον ίδιο εγκληματικό τρόπο και στα ίδια μέρη όπου έχει κάνει δολοφονικές επιθέσεις για τις οποίες δικάζεται (επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και στα μέλη του ΠΑΜΕ, δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο γειτονικό Κερατσίνι).

»Την ώρα των επιθέσεων προκλητική ήταν η στάση της αστυνομίας, η οποία παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει ή να προχωρήσει άμεσα σε συλλήψεις των τραμπούκων.

»Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί με τη στάση της αποθρασύνει τη Χ.Α. Τη νομιμοποιεί, όπως με τη συμμετοχή της στη φιέστα στο Καστελόριζο μαζί με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, την ίδια ώρα που έχει επιτρέψει να μετατραπεί η δίκη σε ατελείωτο σήριαλ, με αποτέλεσμα την ελεύθερη δράση των υπόδικων Χρυσαυγιτών.

»Στο συγκεκριμένο περιστατικό, αντί να πάρει όλα τα μέτρα για να προλάβει ή έστω να σταματήσει τη δράση των ταγμάτων εφόδου και να εξασφαλίσει τη λειτουργία και τη δράση των εκπαιδευτικών φορέων, απουσιάζει, ενώ το υπουργείο Παιδείας ‘καταδικάζει’ τα γεγονότα ‘δίκην παρατηρητή των εξελίξεων’!» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ.