Μια παράσταση στην Κιβωτό του Κόσμου αφιερώνουν η Σχολή Κανάση και το Θέατρο Ρετρό. Με όχημα τα παραμύθια, τα χρώματα και τη ζωγραφική τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον χώρο της τέχνης για καλό σκοπό την τελευταία Κυριακή (29) του Ιανουαρίου. Τα εισιτήρια διατίθενται με το συμβολικό αντίτιμο των 5 ευρώ για ένα παιδί με έναν συνοδό ή για δύο παιδιά και περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή στο εικαστικό εργαστήρι που ακολουθεί ύστερα από κάθε παράσταση. Τα έσοδα θα διατεθούν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Κιβωτός του Κόσμου.

Δύο παραστάσεις-παραμύθια
Οι παραστάσεις, από το Θέατρο Ρετρό, φιλοξενούνται στο θεατράκι της Σχολής Κανάση (Ταξίλου 97, Ανω Ιλίσια) και θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων. Θα παρουσιαστούν δύο έργα, «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» για παιδιά 3-6 ετών και «FrogRapunzel» («ΒατΡαπουνζέλ») για άνω των οκτώ ετών. Η πρώτη παράσταση πραγματεύεται το θέμα της ισότητας και βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του διάσημου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Ελαβε τιμητική διάκριση από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, το 3ο βραβείο στην 81η ΔΕΘ και έπαινο συμμετοχής στο Ιn Progress Feedback Festival. Στο θέμα της: Η παράξενη επισκέπτρια ήταν όντως πριγκίπισσα; Για να μάθει την καταγωγή της, η βασίλισσα έδωσε εντολή η κοπέλα να κοιμηθεί κάτω από ένα μπιζέλι. Το επόμενο πρωί όλοι αγωνιούν για το τι συνέβη. Πρέπει να είσαι πριγκίπισσα για ναθεωρείσαι ισότιμη;

Η δεύτερη παράσταση, αγγλική, «FrogRapunzel», έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα αλλά και ως τη Γερμανία. Και αυτό το έργο βασίζεται στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ και συγκεκριμένα στα «Βασιλιάς βάτραχος» και «Ραπουνζέλ». Δύο αδελφές, μεγαλώνοντας σε ένα μικρό διαμέρισμα, με αφορμή γνωστά παραμύθια και με ό,τι μπορούν να ξετρυπώσουν από την αποθήκη του σπιτιού τους ξεκινάνε να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να παίζουν. Αυτό που δεν φαντάζονται είναι πόσο πιο κοντά θα έλθει η μία στην άλλη καθώς όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους ένα μικρό βατραχάκι ή μια όμορφη πριγκίπισσα.
Η παράσταση «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» θα παρουσιαστεί 11.00-11.45 και 12.30-13.15, ενώ η «FrogRapunzel» 14.00-14.45. Παίζουν οι ηθοποιοί Αγγελική Φράγκου, Νίνα Αδαμοπούλου και Βάλια Παπακωνσταντίνου.
Ενδιαμέσως τα παιδιά θα παρακολουθήσουν εικαστικό εργαστήρι από τους εκπαιδευτικούς της Σχολής Κανάση τις ώρες 11.45-12.00, 13.15-13.30 και 14.45-15.00.

Εκθεση παιδικής ζωγραφικής
Από τις 11.00 ως τις 15.00 θα είναι ανοικτή η παράλληλη έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης «ΒατΡαπουνζέλ»». Αποτελεί μέρος της έκθεσης που φιλοξενήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και δώρισε εκατοντάδες έργα μικρών καλλιτεχνών στον Ξενώνα «Ελπίδα», στις Φυλακές Θήβας, στο Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, στην «Αγκαλιά» και σε πολλά ειδικά σχολεία εντός και εκτός Αττικής.
Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια παραστάσεων της «ΒατΡαπουνζέλ» από θεατές-ζωγράφους ηλικίας δυόμισι έως 14 ετών. Τα έργα απεικονίζουν την παράσταση, είτε μονοχρωματικά είτε με πολλά χρώματα, έργα αυθόρμητα, σκεπτόμενα, αφαιρετικά, συναισθηματικά, έργα με αναλυτικές λεπτομέρειες· πάνω από όλα έργα από παιδιά για παιδιά.
Υποστηρίχθηκε από επιτροπή εικαστικών η οποία επέλεξε προς βράβευση 80 από τα 932 έργα παιδιών. Η απονομή των επαίνων θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Κανάση μετά το τέλος των παραστάσεων: στις 17.00 στα παιδιά ηλικίας δυόμισι έως έξι ετών και στις 19.00 στα παιδιά 7-12 ετών.
Για οποιαδήποτε πληροφορία και προπώληση εισιτηρίων μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τη γραμματεία της Σχολής Κανάση στο 210-7774.835 (καθημερινές 08.00-15.00).

HeliosPlus